Τι βιβλία διαβάζει ο Τζο από το You;

Τι βιβλία διαβάζει ο Τζο από το You;
Πηγή εικόνας: denofgeek.com

Δείξε μου τη βιβλιοθήκη σου, να σου πω ποιος είσαι. 

Αν περιμένετε να δείτε Stephen King, H.P Lovecraft ή Παπαδιαμάντη, κάνετε λάθος. Ο Τζο είναι καταβάθος ρομαντικός κι αισθηματίας. Διαβάζει, κυρίως, κλασικά έργα του 19ου αιώνα, ενώ του αρέσουν οι ήρωες με έντονα πάθη και τραγικό τέλος. Μη μου πείτε τώρα ότι, όσοι έχετε δει το You, δεν είχατε καταλάβει τι drama queen είναι ο Τζο; Πόσο αθώα είναι, όμως, τα βιβλία που διαβάζει ο Τζο και τι μάς λένε για τον χαρακτήρα του;

1.Έγκλημα και Τιμωρία (Θίοντορ Ντοστογιέφσκι)

Τι βιβλία διαβάζει ο Τζο από το You;
Πηγή εικόνας: goodreads.com – formasup.fr

“Αν ο άνθρωπος έχει συνείδηση, θα υποφέρει για το λάθος του. Αυτή θα είναι η τιμωρία του, αλλά και η φυλακή του”. (You, Season 2)

Το βιβλίο Έγκλημα και Τιμωρία  μιλά για το μαρτύριο του Ρασκόλνικωφ, ενός πάμφτωχου φοιτητή που έχει χάσει το νόημα της ζωής και πιστεύει ότι, λόγω της μιζέριας του, οποιαδήποτε πράξη του είναι υπεράνω νόμου και τιμωρίας. Του γίνεται, λοιπόν, έμμονη ιδέα να ληστέψει και να σκοτώσει μια γνωστή τοκογλύφο της γειτονιάς. Βέβαια, με το που γίνει το κακό, τον ζώνουν τα φίδια και σχεδόν τρελαίνεται για να κρατήσει το έγκλημα του κρυφό. Όμως, όσο καλά και να κρυφτείς από τους άλλους, δε μπορείς ποτέ να κρυφτείς από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Advertisements
Ad 14

Απ’ ό,τι φαίνεται ο Ντοστογιέφσκι δεν έπεισε τον Τζο να μην ενδώσει στις παρορμητικές του σκέψεις και χάνει τόσο πολύ τον έλεγχο που δεν ξέρει τι να πρωτό-κουκουλώσει. Ωστόσο, όσες τύψεις κι αν νιώθει, πιστεύει ότι “ο σκόπος αγιάζει τα μέσα”. Συνεπώς, όλες του οι πράξεις του είναι απλά ένα αναγκαίο κακό που γίνεται πάντα με καλή πρόθεση.

Διαβάστε επίσης  Όταν η κλασική λογοτεχνία μεταφέρεται στη μικρή οθόνη - Μέρος 4ο (ελληνικό)

2. Δον Κιχώτης (Μιγκέλ ντε Θερβάντες)

Τι βιβλία διαβάζει ο Τζο από το You;
Πηγή εικόνας: goodreads.com – gallery4collectors.com

“Τα πιο πολύτιμα πράγματα στη ζωή είναι συνήθως τα πιο αβοήθητα. Άρα χρειάζονται ανθρώπους σαν εμάς για να τa προστατεύσουμε.” (You, Season 1)

Διαβάζοντας τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες, διαπιστώνουμε ότι το να σε πιάνει delu-lation (που σήμερα είναι lifestyle) πρόκειται για σύλληψη αιώνων. Ο Δον Κιχώτης είναι ένας κατά φαντασίαν ιππότης που μπλέκει σε, κυριολεκτικά, απίστευτες περιπέτειες και πασχίζει να προστατεύσει την αγαπημένη του Δουλτσινέα. Μόνο που Δουλτσινέα ακούμε και Δουλτσινέα δε βλέπουμε, μιας κι αυτή είναι απλά αποκύημα της φαντασίας του. Υπαρκτή ή μη, αυτός έχει βάλει σκοπό να τη σώσει και να χαθούν μαζί στο ηλιοβασίλεμα.

Με παρόμοιο τρόπο κι ο Τζο θέλει να σώσει όποια γυναίκα βρεθεί στο διάβα του, αφού σίγουρα θα πρόκειται για τη γυναίκα της ζωής του. Σε αντίθεση, όμως, με τον Δον Κιχώτη, οι αγαπημένες του Τζο υπάρχουν όντως – τώρα το για πόσο ακόμη θα υπάρχουν είναι συζητήσιμο.

3. Ανεμοδαρμένα Ύψη (Έμιλι Μπροντέ)

Τι βιβλία διαβάζει ο Τζο από το You;
Πηγή εικόνας; goodreads.com – fineartamerica.com

“Κάνε με τρελό. Μόνο μη μ’ αφήσεις σ’ αυτή την άβυσσο, όπου δεν μπορώ να σε βρω.” (You, Season 1)

Δεν ξέρετε τι θα πει τοξική σχέση, αν δεν έχετε διαβάσει την ιστορία του Χίθκλιφ και της Κάθριν στα Ανεμοδαρμένα Ύψη. Όταν είναι μαζί υποφέρουν κι όταν είναι χώρια απλά υποφέρουν περισσότερο. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που “χτίζει” μια ιστορία αγάπης γύρω από χαρακτήρες με χειριστικές συμπεριφόρες, ενώ, παράλληλα, θίγει ζητήματα ψυχικής υγείας και μιλά ανοιχτά για την σωματική και ψυχολογική βία.

Την πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου επιλέγει να κάνει δώρο ο Τζο στη κοπέλα του, ενώ εκείνη κάθεται και του το διαβάζει τα βράδια πριν πέσουν για ύπνο. Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι ένα πράγμα.

Διαβάστε επίσης  «Ο εραστής» της Μαργκερίτ Ντυράς

4. Frankenstein (Μαίρη Σέλλεϋ)

Τι βιβλία διαβάζει ο Τζο από το You;
Πηγή εικόνας: goodreads.com – rollingstone.com

“Το Τέρας είναι πολύ τρομακτικό, αλλά δεν είναι Τέρας στην πραγματικότητα.” (You, Season 1)

Φταίει το τέρας ή αυτός που δημιούργησε το τέρας; Ο επιστήμονας Victor Frankenstein, στην προσπάθεια του να νικήσει τον θάνατο, ξεκινάει να συλλέγει ανθρώπινα μέλη σαν τουβλάκια Lego για να φτιάξει – καλά μαντέψατε – έναν άνθρωπο! Ωστόσο, το πείραμα του Frankenstein  δεν πηγαίνει πολύ καλά και καταλήγει να δημιουργήσει ένα Τέρας, το οποίο και εγκαταλείπει ευθύς αμέσως γιατί το βρίσκει αποκρουστικό. Το Τέρας θέλει να εκδικηθεί τον “πατέρα” Frankenstein, ενώ ο Frankenstein προσπαθεί να σκοτώσει το Τέρας, προτού είναι πολύ αργά για όλους. 

Όπως και το Τέρας του Frankenstein, ο Τζο θέλει να τιμωρήσει τον κακοποιητικό πατέρα του και να βάλει ένα τέλος στον κύκλο της βίας. Αυτό που καταφέρνει, όμως, είναι να κάνει απλά την αρχή και κινδυνεύει να γίνει ασταμάτητος. 

5. Ο Κόμης του Μόντε Κρίστο  (Αλέξανδρος Δουμάς)

Τι βιβλία διαβάζει ο Τζο από το You;
Πηγή εικόνας: goodreads.com – pinterest.com

“Όλα είναι θέμα μακράς στρατηγικής.” (You, Season 1)

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο κι ο Κόμης του Μόντε Κρίστο  είναι εδώ μόνο για να το επιβεβαιώσει. Με φόντο την πτώση του Ναπολέοντα από τον γαλλικό θρόνο, ο αξιωματικός Εντμόν Νταντές περνάει 14 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ. Έχει, όμως, ο καιρός γυρίσματα κι έτσι, όταν αποφυλακίζεται, γίνεται μέλος της καλής γαλλικής κοινωνίας με το προσωνύμιο Κόμης του Μόντε Κρίστο. Όμως, ο Εντμόν δεν επιστρέφει μόνο ως πλούσιος ευγενής, αλλά κι ως τιμωρός βάζοντας σκοπό να εκδικηθεί όλους όσους τον πρόδωσαν στο παρελθόν (εγγυημένα Σκορπιός). 

Διαβάστε επίσης  "Η φλόγα ανάμεσα στους βράχους": η σχέση Θεού-ανθρώπου

Ο Τζο δεν είναι πάντα τόσο μεθοδικός όσο ο Εντμόν, καθώς ενδίδει με μεγαλύτερη ευκολία στις παρορμήσεις του. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρει να παίρνει το αίμα του πίσω.


Σε περίπτωση που έχετε διαβάσει και τα 5 βιβλία ή κάποιο από αυτά συγκαταλέγεται στα αγαπημένα σας, μη σας πιάνει άγχος. Μπορεί απλά να σας συναρπάζουν οι gothic ιστορίες και η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Τώρα, αν διαβάζετε ή σας αρέσουν τα παραπάνω και κάνετε φύλλο και φτερό τα social media όποιου γνωρίζετε, επίσης μη σας πιάνει άγχος. Στη χειρότερη, να τρώτε σοβαρά κολλήματα με πρόσωπα ή καταστάσεις και ενίοτε να περνάτε κρισάρες μόνοι σας.

Αν πάλι, ισχύουν όλα τα προηγούμενα και σκάτε μύτη έξω από τα σπίτια του κόσμου με καπέλο, μαύρα γυαλιά ηλίου και κυάλια – ε τότε μιλήστε σε κάποιον ειδικό να σάς πει με επιστημονικό τρόπο “don’t do it, Fedon”.

Τι βιβλία διαβάζει ο Τζο από το You;
Πηγή εικόνας: medium.com

Αν θέλετε περισσότερες προτάσεις βιβλίων από τον Τζο, ρίξτε μια ματιά στην υπόλοιπη βιβλιοθήκη  του.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,