

Όλοι έχουμε αυτά τα βιβλία που σίγουρα επηρέασαν τον τρόπο σκέψης μας και ίσως ολόκληρη την ζωή μας. Αυτά τα βιβλία που σίγουρα θα τα θυμόμαστε για πάντα και τα έχουμε διαβάσει ήδη πάρα πολλές φορές. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποια βιβλία επηρέασαν την σκέψη των διάσημων;
Ψάξαμε λοιπόν, και βρήκαμε κάποιες πολύ γνωστές προσωπικότητες και τα βιβλία που άγγιξαν βαθύτερα την προσωπικότητα τους.
Kurt Cobain
Ο Cobain είχε δηλώσει ότι το διάβασε τουλάχιστον 10 φορές και δεν μπορούσε να απαλλαγεί από τη σαγήνη που του ασκούσε, κουβαλώντας το πάντα μαζί του. Ο Kurt το χρησιμοποίησε ως βάση για το κομμάτι «Scentless Apprentice» (στο άλμπουμ «In Utero»).
James Dean
Δημοσιευμένο το 1943, το βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός αποκαρδιωμένου πιλότου που αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας. Εκεί θα συναντήσει τον μικρό πρίγκιπα, ένα χρυσαφένιο παιδί φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη μεγάλο όσο ένα σπίτι. Κι έτσι την ώρα που επισκευάζει το αεροπλάνο του, ο πιλότος γνωρίζει καλύτερα το παραμυθένιο αυτό πλάσμα. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα παιδικό βιβλίο γραμμένο για μεγάλους, μας καλεί να είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε νέες εμπειρίες, κάτι που άφησε βαθιά το σημάδι του στον ψυχισμό του νεαρού Ντιν, ο οποίος το είχε ευαγγέλιο και το έπαιρνε μαζί του όπου κι αν πήγαινε, την ίδια ώρα που παρέθετε συχνά φράσεις από το βιβλίο. Ακόμα και στον τάφο του οι καλοί του φίλοι ζήτησαν να χαραχτεί μια ατάκα από τον «Μικρό Πρίγκιπα».
Albert Einstein
Στο τρίτομο αυτό έργο, τοποθετούνται οι βάσεις της εμπειρικής και σκεπτικιστικής συλλογιστικής του συγγραφέα. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το πώς μπορούμε να ξεδιαλύνουμε τη σύγχυση στην οποία μας οδηγούν οι νοητικές μας ικανότητες και τα προϊόντα της «πλασματικής φαντασίας» από την καθαρή γνώση, ώστε να απαλλαγούμε από λογικά «σφάλματα, παραλογισμούς και ασάφειες».
Ο Einstein έκανε πολλές φορές λόγο για την «Πραγματεία» του Χιουμ και τους πάμπολλους τρόπους με τους οποίους τον επηρέασε το σπουδαίο για την ιστορία της σκέψης σύγγραμμα. Το πρωτοδιάβασε μάλιστα λίγο πριν καταλήξει στην περιβόητη Θεωρία της Σχετικότητας. Σε επιστολή του παραδέχεται ότι η «Πραγματεία» τον βοήθησε να διατυπώσει την κολοσσιαίου αντίκτυπου θεωρία του, καθώς την είχε μεν στο κεφάλι του, αλλά ήταν ο Hume αυτός που τον διευκόλυνε στη διατύπωσή της.
J. K. Rowling
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1815 ως μια κωμωδία καταστάσεων της βικτοριανής εποχής, εκεί που η Έμμα σκαρώνει ατέλειωτα προξενιά για τους γύρω της, εξυφαίνει γουστόζικες μηχανορραφίες και με πρόταγμα την ξεροκεφαλιά και το πείσμα της, μετατρέπεται σε πειραχτήρι ολκής. Η Austen δημιούργησε με την αστείρευτη ειρωνεία της μια χιουμοριστική πινακοθήκη χαρακτήρων, στην οποία η Rowling βρήκε παρηγοριά αλλά και έμπνευση, καθώς πάντα την εντυπωσίαζε το μυστήριο που φωλιάζει στην καρδιά του μυθιστορήματος της Austen.
Η Rowling δήλωσε μάλιστα πως ό,τι κι αν γράψει, όσο κι αν πουλήσει, ποτέ δεν θα φτιάξει ένα μυστήριο τόσο καλό όσο η Έμμα.
Adolph Hitler
Ο Φύρερ λάτρευε τα κλασσικά βιβλία αλλά αγαπημένα του βιβλία είναι ο Κλάουζβιτς, η βιογραφία του Ιούλιου Καίσαρα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο φιλόσοφος Καντ και ο Μακιαβέλι. Τα δύο τελευταία βιβλία βρέθηκαν μάλιστα στο μπούνκερ στο οποίο αυτοκτόνησε.
Το συμπέρασμα που εξάγει ο Aμερικανός δημοσιογράφος που έκανε έρευνα για τα βιβλία στα ράφια του Hitler, είναι ότι η ανάγνωση του Θερβάντες ή του Σέξπηρ δεν θεραπεύουν από μόνες του. Η κουλτούρα δεν είναι ασπίδα στη βαρβαρότητα. Στο Hitler αυτό που μετράει δεν είναι οι μεγάλοι συγγραφείς αλλά τα βιβλιαράκια της σειράς που δείχνουν να τον επηρεάζουν βαθιά. Το πρόβλημα είναι ότι ο Goethe αναμειγνύεται με συγγράμματα ρατσιστικά και απλοϊκές ιδέες.
Με στοιχεία από otherside.gr και iefimerida.gr