

Το τρίπτυχο της παράδοξης επιτυχίας! Το “So Happy For You” γράφτηκε από τη Celia Laskey και εκδόθηκε στις 7 Ιουνίου του 2022 στα Αγγλικά από τις εκδόσεις Hanover Square Press.
Στην Αμερική ενός παράλληλου σύμπαντος, ο πληθυσμός μικραίνει, οι άνθρωποι μένουν ανύπαντροι και δεν γεννιούνται αρκετά παιδιά. Έτσι, η κοινωνία αλλάζει δραστικά – οι εφαρμογές ραντεβού παίρνουν φωτιά, η κυβέρνηση θεωρεί σκοπό της την προώθηση του γάμου, ενώ ο γάμος και η τεκνοποίηση πριν από συγκεκριμένη ηλικία (κυρίως για τις γυναίκες) είναι οριακά μονόδρομος. Η ιστορία αυτή αφορά τη Ρόμπιν και την Έλλι, δύο φίλες από το λύκειο με διαφορετικούς στόχους για τις ζωές τους που όμως κάποτε τις ένωνε μια αδερφική φιλία. Αυτό οδηγεί και την Έλλι στο να ζητήσει από την εναλλακτική Ρόμπιν να γίνει κουμπάρα της. Κάτι που τελικά οδηγεί σε ένα έγκλημα.
“So Happy For You” – Περίληψη
Η Ρόμπιν και η Έλλι ήταν φίλες από κορίτσια -γνωρίστηκαν στο λύκειο και, αν και ήταν αχώριστες παρά τις διαφορές που είχαν, η ζωή πλέον τις έχει απομακρύνει απίσταυτα. Η Ρόμπιν γράφει τη διδακτορική διατριβή της πάνω στο φύλο, μένει με τη σύντροφό της στη Νέα Υόρκη και γενικά ζει μια εναλλακτική ζωή, αμφισβητώντας το κάθε τι συμβατικό και μη ενημερωμένο. Από την άλλη η Έλλι ψάχνει από μικρή ηλικία τον σύντροφό της, δε θέλει να ταράζει τα νερά με τις δικές της απόψεις και θέλει όσο τίποτα άλλο να κάνει παιδιά. Η επιθυμία της Έλλι για παιδιά και σύζυγο ενθαρρύνεται από μια Αμερική που ενθαρρύνει οικονομικά, πρακτικά και κοινωνικά το θεσμό της οικογένειας. Φυσικά ενθαρρύνεται και από τη μητέρα της, που από τη στιγμή της γέννησης της Έλλι, ονειρευόταν το γάμο της. Ίσως προέρχεται και από την ίδια την Έλλι. Το σίγουρο είναι ότι η Ρόμπιν δε συμφωνεί με το θεσμό του γάμου, το γαμπρό, τις διάφορες τελετές-έθιμα που κάνουν για να στεριώσει ο γάμος, αλλά ως κουμπάρα της θα πρέπει να δαμάσει την αντιδραστική της φύση. Όμως δεν υπολογίζει την αποφασιστικότητα της Έλλι για το πόσο θέλει να πάει καλά αυτός ο γάμος.
“So Happy For You” – Κριτική
Με μια πρώτη ματιά, αυτό το δυστοπικό/παρωδικό μυθιστόρημα αφορά την διακωμώδηση του γάμου και την κριτική των σεξιστικών και οριακά φασιστικών αρχών της πολιτικής που ασκείται ακόμη και τώρα στον “Δυτικό Κόσμο”. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως πολλά από τα “δυστοπικά” στοιχεία αυτού του κόσμου υπάρχουν και στο δικό μας – οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του να είσαι παντρεμένος vs ανύπαντρος, η πάμπλουτη βιομηχανία γύρω από το γάμο (νυφικά, πάρτι, δώρα) και η ιδιαίτερα ανησυχητική μείωση των κέντρων άμβλωσης και σχετικών δικαιωμάτων στην Αμερική. Αυτά αφορούν την Έλλι, όμως το βιβλίο ειρωνεύεται και τη Ρόμπιν – η τάση της να διαφωνεί και να επιχειρηματολογεί μέχρι η άλλη πλευρά να “υποκύψει” στην ανωτερότητά της, συνδέεται με την ανάγκη της για έλεγχο που δεν είχε στη ζωή της σε μικρότερη ηλικία . Το βιβλίο όμως πάει και πιο βαθιά στο γυναικείο ζήτημα, “πετώντας” με ανάλαφρο τρόπο θέματα όπως:
- Είναι όντως σεξιστικό το να αλλάξει το επίθετό της με αυτό του συζύγου της μια γυναίκα; Αφού και το δικό της το πήρε από τον πατέρα της.
- Οι γυναίκες θέλουν όντως τις άλλες γυναίκες ελεύθερες; Ή απλά θέλουν την ελευθερία να τις αλλάξουν οι ίδιες;
- Αξίζει να συζητάς με κάποιον προσπαθώντας να του αλλάξεις γνώμη; Μήπως δε θα σε ακούσει ό,τι και αν του πεις και στο μεταξύ εσύ θα κατατρώγεσαι από άγχος και θυμό;
Celia Laskey
Ακόμη και στην επονομαζόμενη “Εποχή του Ίντερνετ” δεν μπορούν να βρεθούν ιδιαίτερες πληροφορίες για αυτή τη συγγραφέα.
Είναι γνωστό ότι έχει ένα μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, αλλά πλέον μένει στο Λος Άντζελες με τη γυναίκα και τον σκύλο της Whiskey. Της αρέσει η Τέιλορ Σουίφτ, η λογοτεχνία και η ενασχόληση με γκέι διασήμους. Έχει δημοσιευτεί ένα ακόμη βιβλίο της, το επίσης αμετάφραστο Under The Rainbow, το οποίο επίσης αφορά την ομοφυλοφιλική ταυτότητα.
Πηγές
https://www.celialaskey.com/about-1