

Ο Ανδρέας Ονουφρίου είναι Κύπριος συγγραφέας: Στις «σάπιες ζωές» το κύριο θέμα είναι η πατρίδα του, η Κύπρος και η τραγωδία που την έπληξε με τους Τούρκους το 1974.
Ο πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος Κύπριος συγγραφέας Ανδρέας Ονουφρίου, στο βιβλίο «Σάπιες ζωές» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ατέχνως» το κύριο ζητούμενο για τον Ανδρέα Ονουφρίου είναι η πατρίδα του (σ.σ ζει σε προσφυγικό οικισμό μαζί με τη σύζυγο του στην Κύπρο) και η τραγωδία που την έπληξε . Η προδοσία και η εισβολή μετά από τον Αττίλα. Το βιβλίο «Σάπιες ζωές «διαπραγματεύεται αυτή τη τραγωδία. Τα γράφει όλα από τη ματιά ενός αγοριού που μεγαλώνει σ’ έναν κόσμο που εκφυλίζεται γύρω του και μπλέκεται στα δεινά της τραγωδίας. Ο ήρωας έχει την τύχη να γνωρίσει έναν μοναχικό διανοούμενο που του αποκαλύπτει έναν κόσμο που μέχρι τότε αγνοούσε. Τον «μεστωνει»και όταν καλείται στο στρατό αντιμετωπίζει όλη τη παράνοια των χουντικών τότε.Ο ήρωας βλέπει τους παλιούς του φίλους έναν-έναν να τον προδίδουν και όταν γίνεται το πραξικόπημα θα βρεθεί εγκλωβισμένος. Θα βρεθεί στη λαίλαπα του πραξικοπήματος και θα κληθεί να γίνει η φωνή εκείνου που του έμαθε να ονειρεύεται τα υψηλά και τα μεγάλα ιδανικά της ζωής μας.
Είναι ένα εξαιρετικό κείμενο, διαβάζεται απνευστί, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Για τους περισσότερους Έλληνες όπως και νεότερους Κύπριους δίνει μια ζωντανή εικόνα του τι προηγήθηκε του πραξικοπήματος και του Αττίλα. Δίνει με συναίσθημα και λογική την τραγωδία της μικρής του πατρίδας. Ένα κριτήριο για το λογοτεχνικό έργο είναι να μην αναπαριστά τη ζωή αλλά να είναι η ίδια η ζωή που αποτυπώνεται στις σελίδες του. Και αυτό το μυθιστόρημα αποτυπώνει την αλήθεια της ζωής και της ιστορίας.Να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε.
Βιογραφικό Ονουφρίου
Να σημειώσουμε εδώ ότι Διηγήματα του μεταφράστηκαν και ανθολογήθηκαν στα αγγλικά, ρωσικά, γερμανικά, ουγγρικά ,γαλλικά κινέζικα και αλβανικά. Διηγήματα του ανθολογήθηκαν στο «Αναγνωστικό Ανθολόγιο για τα Δημοτικά της Κύπρου», στη «Σχολική Θεματοθήκη » του Δ. Γιάκου, στην «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Χάρη Πάτση, στη συλλογή «Οι Νέοι» του εκδοτικού Οίκου Ιωλκός κ.α.

Το διήγημα του «Σαν μιλάνε τα γράμματα», γυρίστηκε σε ταινία μικρού μήκους από τον Ευάγγελο Χατζηκυριάκο και προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΡΙΚ και σε σχετικά διεθνή φεστιβάλ. Ο Α. Ονουφρίου κέρδισε, κατά καιρούς, αρκετά βραβεία και διακρίσεις από τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κύπρου, την Ένωση Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών, την Ηπειρωτική Εστία, τον Σύνδεσμο Φιλίας Θεσσαλονίκης-Κύπρου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Λονδίνου, το Καφενείο των Ιδεών, την Πνευματική Ολυμπιάδα Αθήνας , το βραβείο Μάρκου Αυγέρη από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για το μυθιστόρημα του «Η ΜΑΝΤΡΑ», κ.α.
Τιμήθηκε, επίσης για την προσφορά του στα κυπριακά γράμματα, από τον Δήμο Αμμοχώστου, Δήμο Στροβόλου, Δήμο Βέλου Βόχας, τον Όμιλο Κριτικής και Λογοτεχνίας Κύπρου, στον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου.
Ατεχνως εκδόσεις στο Facebook εδώ
Πηγή φωτογραφίων oik.com.cy