“Ιδιαίτερα μαθήματα αγάπης”: έρωτας καθηγητή-μαθήτριας

27 Δεκεμβρίου 2022

Νομίζω πως ένα από τα κοινά που είχαμε οι περισσότεροι ως έφηβοι, είναι πως κάποια στιγμή είχαμε νιώσει έλξη για κάποιο καθηγητή μας. Όταν αντί να συγκεντρωνόμαστε στις δευτεροβάθμιες εξισώσεις που μας ανέλυε ο μαθηματικός μας, εμείς σκεφτόμασταν πώς θα ήταν αν μας φιλούσε. Ο έρωτας καθηγητή – μαθήτριας είναι ένα συχνό φαινόμενο για το οποίο έχουν γραφτεί άπειρα βιβλία, έχουν δημιουργηθεί αρκετές σειρές, όπως το αγαπημένο σε πολλούς: “Θα βρεις το δάσκαλό σου”, κι έχει δημιουργήσει άπειρα αφιερώματα. Ένα από αυτά τα βιβλία, είναι και τα “Ιδιαίτερα μαθήματα αγάπης” της Τζάκλιν Ουίλσον, όπου ρίχνει φως σε μια τέτοια σχέση.

Περίληψη του βιβλίου

καθηγητής
psichogios.gr

                                                                                                                                     Η δεκατετράχρονη Προύντες και η εντεκάχρονη αδερφή της Γκρέις, είναι δυο από τα πολλά κορίτσια κι αγόρια που διδάσκονται σπίτι αντί να πηγαίνουν σχολείο. Ο λόγος είναι πως ο πατέρας τους είναι αρκετά αυστηρός και θέλει να έχει τον έλεγχο κάθε πτυχής της ζωής τους. Μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο όμως, λόγω εγκεφαλικού, κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Μέσα σε αυτά είναι και η εκπαίδευση των κοριτσιών.

Ενώ η Γκρέις φαίνεται να προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση πιο εύκολα, η Πρού βρίσκει αρκετές δυσκολίες στο δρόμο της. Ο μοναδικός άνθρωπος στον οποίο μπορεί να μιλήσει είναι  ο Ραξ, ο καθηγητής των καλλιτεχνικών της. Όταν εκείνος της προτείνει να του κρατάει τα παιδιά του κάθε Παρασκευή, εκείνη δέχεται κυρίως για τα δέκα λεπτά τα οποία θα τη συνοδεύει στο σπίτι της μετά από κάθε φορά που θα τον βοηθάει στο σπίτι. Παρόλο που νιώθει κάποια έλξη γι αυτόν, προσπαθεί να αντισταθεί. Θα τα καταφέρει τελικά;

Διαβάστε επίσης  Ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Ταξιδιώτης στις εκδόσεις Δωδώνη

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.

Advertisements
Ad 14

Τελικά πόσο υγιής είναι ο έρωτας καθηγητή και μαθήτριας;

Το να ερωτευτεί ένας μαθητής ή μια μαθήτρια τον καθηγητή της, ανεξάρτητα της βαθμίδας εκπαίδευσης που μπορεί να ανήκει είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Μετά από κάποιο διάστημα ο έρωτας αυτός μπορεί να ξεπεραστεί κι ο έφηβος να συνεχίσει τη ζωή του. Το πρόβλημα όμως έγκειται όταν ο καθηγητής ανταποδώσει τα συναισθήματα, όπως συμβαίνει και στο βιβλίο. Ένας μεγαλύτερος άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται σε μια θέση εξουσίας κι επιλέγει να ανταποκριθεί στα συναισθήματα ενός ανήλικου ατόμου. Ενός ατόμου που δεν έχει διαμορφώσει πλήρη εικόνα για τη ζωή και το οποίο, υπό το πρίσμα της εφηβείας, μεγαλοποιεί καταστάσεις και είναι έτοιμο να κάνει οτιδήποτε.

Στο βιβλίο, παρά τα έντονα αισθήματα που υπάρχουν, ο Ραξ αποφασίζει να επιστρέψει στην οικογένειά του. Πολλές φορές όμως, η πραγματικότητα απέχει από τη μυθοπλασία. Δεν είναι λίγες οι φορές που ανταποδίδουν τα συναισθήματα είτε για λόγους εκμετάλλευσης του μαθητή τους είτε γιατί όντως νοιάζονται. Και οι δυο επιλογές είναι εξίσου προβληματικές καθώς στη μία περίπτωση έχουν την ασφάλεια ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε κακό χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς, στην άλλη περίπτωση αναφερόμαστε σε ενήλικες ανθρώπους που έχουν έντονα αισθήματα για ανήλικα παιδιά.  Σε καμία περίπτωση ο έφηβος δε μπορεί να έχει τον έλεγχο της κατάστασης όσο κι αν είναι πεπεισμένος για το αντίθετο με τα αποτελέσματα να είναι το λιγότερο τραγικά.

Διαβάστε επίσης  Ιστορίες τρόμου: Τι λένε για σένα;

Συμπέρασμα

Το να ερωτευτεί ένας έφηβος τον καθηγητή ή την καθηγήτριά του είναι μια απόλυτα φυσιολογική φάση, την οποία περνά ένα ποσοστό παιδιών. Το πρόβλημα είναι όταν ο μεγαλύτερος ανταποκρίνεται. Όταν ο μαθητής το αντιληφθεί, πρέπει να απομακρυνθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Διαφορετικά, η έκβαση της οποιασδήποτε σχέσης δημιουργηθεί, δεν πρόκειται να έχει όμορφο τέλος.

 

 

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς