




Μια οικογένεια – δεκάδες μυστικά. Ποιά ήταν η ερωμένη του πατέρα, της οποίας την ύπαρξη ανακαλύπτει σχεδόν 13 χρόνια μετά τον θάνατό του η Άρια; Πώς ήξερε τόσο καλά εκείνη και την αδερφή της, Μάρω – Μανόν πλέον, αφότου έγινε κάτοικος Γαλλίας; Γιατί δείχνει τόση αγάπη προς τη μητέρα της, τη γνωστή μουσικό Ελισάβετ Λευκαδία; Η τυχαία ανακάλυψη της Άρια θα την πάει πολλά χρόνια πίσω, στο βομβαρδισμένο τοπίο της Σερβίας του ’99, εκεί που βρέθηκε ο Νέστορας Μπενέτος, ο γνωστός πολεμικός ανταποκριτής με τη Λίλα, την εκρηκτική μουσικό της ροκ. Πανκ, τσέλο, ελληνική μουσική, παραδοσιακά σέρβικα και μοντέρνα τζαζ θα γίνουν ένα σε αυτό το συναρπαστικό συναισθηματικό ιστορικό μυθιστόρημα.
“Η ερωμένη του πατέρα” της Σοφίας Βόικου εκδόθηκε στις 6 Απριλίου του 2023 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
“Η ερωμένη του πατέρα” – Περίληψη
Η ιστορία μας αρχίζει λίγο μετά τους περιορισμούς του Covid και την κηδεία της Ελισάβετ Λευκαδία. Η Άρια και η Μάρω/Μανόν θρηνούν τον θάνατό της, η καθεμία με τον τρόπο της. Η φαινομενικά σκληρή Μανόν λέει στην αδερφή της να πουλήσει το σπίτι της μητέρας της όπως είναι. Η Άρια όμως, δεμένη με το χώρο αυτό, αδυνατεί να το κάνει προτού εξερευνήσει – τότε ανακαλύπτει τα γράμματα της ερωμένης του πατέρα της. Μια ερωμένη που έμοιαζε πιο πολύ με σύντροφο ζωής, καθώς τα γράμματα ήταν πολυσέλιδα, γεμάτα πάθος και ανησυχία όχι μόνο για τον Νέστορα αλλά και για την Ελισάβετ, ακόμη και τις έφηβες τότε Μάρω και Άρια. Η ανακάλυψη αυτή τη φέρνει κοντά με την “πέτρα του σκανδάλου” τη Λίλα, μια ηρωική καλλιτέχνιδα, σύμβολο της διαμαρτυρίας κατά των Νατοϊκων βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας του 1999. Η Άρια θα μάθει για τη Λίλα, τον πατέρα της, τη μητέρα της, ακόμη και για τη θεία της τη Βεατρίκη. Θα μάθει για την τότε Μάρω και για την τωρινή Μανόν και θα ξεκινήσει να διαμορφώνει την Άρια του μέλλοντος.
Κριτική
Παρότι δεν είμαι ιδιαίτερη φαν του αισθηματικού, το συγκεκριμένο βιβλίο με εντυπωσίασε.
Ίσως γιατί δεν είναι μόνο αισθηματικό! Το βιβλίο κινείται σε δύο χρόνους: το παρόν -όπου γίνονται φευγαλέες αναφορές σε πράγματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή τα Aperol Spritz δίνοντας την εντύπωση ότι γράφτηκε μόλις χθες, αλλά και το παρελθόν -καθώς η αρχική συνάντηση των δύο εραστών έγινε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Αναμφίβολα, το βιβλίο αυτό με μόρφωσε για ένα κομμάτι της μοντέρνας ιστορίας για το οποίο, τουλάχιστον εγώ, δεν έμαθα στο σχολείο.
Έπειτα, αυτό το βιβλίο με εξέπληξε καθώς ένιωθα πως μού έκρυβε κομμάτια της ιστορίας. Συνήθως, τα βιβλία που πέφτουν στα χέρια μου με ενημερώνουν για τα πάντα – το πρώτο φιλί, πότε ανακάλυψε κάποιος ότι ήταν άρρωστος, πώς βρέθηκαν οι δύο ηρωίδες, την τρέχουσα ημερομηνία και ώρα. Παρατήρησα ότι ό,τι δεν προχωρούσε την πλοκή ή δεν περιέγραφε τους χαρακτήρες καλύτερα απλά δεν αναφερόταν. Στην αρχή η αλήθεια είναι πως μου ξένισε, όμως, μετά το συνήθισα. Η αλήθεια είναι πως μόνο έτσι θα χωρούσαν όλα μέσα στο βιβλίο χωρίς να κουράσει.
Τέλος, πάνω από την πλοκή, πάνω από το αφηγηματικό στυλ και πάνω από την ιστορία βάζω τους χαρακτήρες. Από την αρχή του βιβλίου δεν υπήρχε κάποιος “κακός” – το ρόλο αυτόν τον είχε ο πόλεμος και η κοινωνία, όταν τελείωσε, ωστόσο, αποδείχτηκε πως τελικά όλοι ήταν καλοί κατά βάθος, απλά μπερδεμένοι.
“Δεν τους έκρινα ούτε στιγμή. Ήταν απλώς ανθρώπινοι.”, όπως αναφέρει και η ίδια η συγγραφέας.
Δυο λόγια για την Σοφία Βόικου
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ψυχογιού:
“Η ΣΟΦΙΑ ΒΌΙΚΟΥ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Επικοινωνία και τον Πολιτισμό των Χωρών της Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Sophia Antipolis της Γαλλίας. Από το 1997 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας, διευθύνοντας το δικό της δημιουργικό γραφείο. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν συνολικά εννέα μυθιστορήματά της, τα οποία έχουν πουλήσει περισσότερα από 180.000 αντίτυπα.”
Πηγές:
Ψυχογιός, Σοφία Βόικου. Ανακτήθηκε από: https://www.psichogios.gr/el/sofia-boikoy. (τελευταία πρόσβαση 19/7/2023)