

Η υπόθεση
Στο παιδικό βιβλίο «Ο Παραμυθοράφτης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φίλντισι, περιγράφεται η περιπέτεια ενός καλόκαρδου ράφτη, μετά την εξ ολόκληρου στροφή του προς τη συρραφή όχι ρούχων, αλλά παραμυθιών. Όταν το ραφτάδικο του λειτουργούσε υπό κανονικές προϋποθέσεις, δημιουργώντας ή έστω επιδιορθώνοντας ρούχα, γέμιζε με παιδικές φωνές, οι οποίες αντηχούσαν στον απόηχο των παραμυθιών που εκείνος, ταυτόχρονα, τους εξιστορούσε. Όταν, όμως, αυτό αποκτά την επιγραφή «παραμυθοραφείο», με εξειδίκευση αποκλειστικά στη συγγραφή παραμυθιών, τότε ο παραμυθοράφτης μοιραία βιώνει τον χλευασμό. Προς αναζήτηση της τύχης του, οδηγείται σε άλλους τόπους, συναντά μάγισσες και δράκους, που βοηθά με κάθε τρόπο, προτού επιστρέψει και πάλι στην πόλη του, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα αλλάξουν.
Θα κατορθώσει, τελικά, να θέσει σε επιτυχή λειτουργία το «παραμυθοραφείο» του;
Τα μηνύματα
Όπως είναι γνωστό, τα παιδικά βιβλία όχι μόνο ωφελούν πολλαπλά τα παιδιά, αλλά, συνήθως, μεταδίδουν και πολλαπλά μηνύματα σε αυτά. Η περίπτωση του παιδικού βιβλίου «Ο Παραμυθοράφτης» δεν αποδεικνύεται διαφορετική. Με την εφευρετική ιστορία του, μέσα από τη στάση ενός επίμονου ράφτη, η αξία της συνεχούς προσπάθειας προς επίτευξη των όποιων επιδιώξεων κι ανεξαρτήτως των επικρατουσών συνθηκών, αναδεικνύεται ισχυρότατη. Παράλληλα, αξίες όπως αυτή της προσφοράς, της ευγνωμοσύνης και της φιλίας διδάσκονται με επιτυχία, ενώ, με παρόμοια επιτυχία, που οφείλεται, μάλλον, στη θεατρικότητα και την απλότητα στις περιγραφές, θίγονται και πιο ευαίσθητα θέματα, όπως αυτά της μοναξιάς και της αγάπης.

Η εικονογράφηση
Η πλούσια εικονογράφηση, που εντοπίζεται εντός των σελίδων του παιδικού αυτού βιβλίου και πραγματοποιήθηκε από τον πατέρα της συγγραφέως του κι εικαστικό, Βασίλη Σολιδάκη, δρα επικουρικά στο εγχείρημα μετάδοσης αυτών των μηνυμάτων στα παιδιά. Με τα ποικίλα χρώματα, τα ενθουσιαστικά σκιτσαρισμένα πρόσωπα και τα προσεκτικά αποτυπωμένα σχέδια, η ανάγνωση καθίσταται σαφώς μια πιο ευχάριστη εμπειρία. Η εικονογράφηση αυτή και το περιεχόμενο δένουν αρμονικά, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών να διατηρείται αμείωτο.
Ενδιαφέρουσα υπόθεση, πολλαπλά και σημαντικά μηνύματα, αλλά και πλούσια εικονογράφηση συνθέτουν ένα παιδικό βιβλίο που αξίζει να βρίσκεται στις παιδικές βιβλιοθήκες.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βιολέτα Σολιδάκη γεννήθηκε το 1976 και είναι μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε Προσχολική Αγωγή Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης. Μαθήτευσε στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης καθώς και σε Κύκλους του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Ως εμψυχώτρια-αφηγήτρια έχει συνεργαστεί επαγγελματικά και έχει συμπράξει εθελοντικά, με πολιτιστικούς φορείς, δήμους, συλλόγους, καλλιτεχνικά σχήματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υλοποιεί προγράμματα και αφηγηματικά δρώμενα σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης, σχολεία, μουσεία, χώρους τέχνης, βιβλιοθήκες, δομές στήριξης ευπαθών ομάδων, φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές δράσεις. Ο Παραμυθοράφτης ως αφήγημα, δημιουργήθηκε πριν χρόνια για μια ομάδα παιδιών με μεγάλες «διαφορές» στην αρχή, αλλά τελικά με ακόμη μεγαλύτερες ομοιότητες. Ως ιστορία στο χαρτί εκδόθηκε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα το 2005.