

2 νέα υπέροχα βιβλία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Μικρασιατική Καταστροφή –Ιάκωβος Μιχαηλίδης (Μικρές Εισαγωγές)
Από τον πρόλογο του συγγραφέα
Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί, δίχως αμφιβολία, τη μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε ο νεότερος ελληνισμός. Δεν ήταν τόσο ο ενταφιασμός στα χαλάσματα της Σμύρνης της πολιτικής της Μεγάλης Ιδέας. Ήταν κυρίως ο αφανισμός και η προσφυγοποίηση των ελληνικών κοινοτήτων της Ανατολίας υπό συνθήκες πρωτοφανείς, που δικαιολογημένα προκαλούν αισθήματα πικρίας αλλά και οργής. Ήταν, επίσης, η ενδυνάμωση του Εθνικού Διχασμού, που επί δεκαετίες υπονόμευσε τη συνοχή του Έθνους και, ως εκ τούτου, την ευημερία του.
Η ανά χείρας μελέτη δεν συνιστά μια εξαντλητική περιγραφή της μικρασιατικής περιπέτειας. Επιχειρεί απλώς να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα πολλαπλά ερωτήματα που απασχολούν τον μελετητή της περιόδου. Πώς ερμηνεύεται η Μικρασιατική Εκστρατεία, ποιος ήταν ο ρόλος του Βενιζέλου και τι άλλαξε με την πολιτική μεταβολή της 1ης Νοεμβρίου του 1920; Ποια ήταν η τύχη των αμάχων και ως ποιο σημείο εμπλέκονταν οι δυο στρατοί στις ωμότητες; Ποιος ήταν ο ρόλος των ξένων και τι πραγματικά έγινε στην προκυμαία της Σμύρνης;
Ένας από μας –Daniel Magariel
Τα αγόρια πηγαίνουν σχολείο, γράφονται σε ομάδες μπάσκετ, κάνουν φίλους. Ο πατέρας δουλεύει από το σπίτι, καπνίζοντας φθηνά πούρα για να καλύψει μια άλλη μυρωδιά. Σύντομα ο ενθουσιασμός για το νέο ξεκίνημα αντικαθίσταται από ανέκφραστα βλέμματα και αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές. Τα δύο αδέρφια καλούνται να προστατέψουν ο ένας τον άλλον από έναν πατέρα που κάποτε εμπιστεύονταν, μα που πια δεν αναγνωρίζουν.
Το Ένας από μας είναι ένα μικρό βιβλίο με μεγάλες αλήθειες που έχει εντυπωσιάσει τον εκδοτικό κόσμο, αφού μέσα σε μόλις 160 σελίδες ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να νιώσει και ο ίδιος μπλεγμένος σε έναν ιστό που υφαίνεται με τις πικρές πτυχές της γονεϊκής χειραγώγησης, της κακοποίησης και του εθισμού, αλλά και του μοτίβου της σχέσης θύτη-θύματος. Παράλληλα, ο Magariel παρουσιάζει ρεαλιστικά τη δύναμη της αδερφικής αγάπης και την αγωνιώδη πορεία προς τη λύτρωση.
«Μεγαλοφυές, καθηλωτικό, απειλητικά αστείο, σπαρακτικό – ένα εντυπωσιακό επίτευγµα που πραγµατεύεται με πρωτότυπο τρόπο την ανδρική ταυτότητα, τον εθισµό και την οικογένεια. Ο Daniel Magariel είναι μια συναρπαστική νέα παρουσία στην αµερικανική λογοτεχνία».
George Saunders, βραβευµένος με Booker συγγραφέας των βιβλίων Δεκάτη Δεκεµβρίου και Λήθη και Λίνκολν
«Άγριο και τρυφερό. Mια πανέμορφη ιστορία γεμάτη σοφία για την αυτοκαταστροφική λαχτάρα της πατρικής έγκρισης και τις καταστροφικές συνέπειες της προσκόλλησης στα σάπια μοντέλα της αρρενωπότητας. Το μαγευτικό και εγκάρδιο ντεμπούτο του Magariel είναι μια ωμή υπενθύμιση πως η πιο τολμηρή επιβεβαίωση του ανδρισμού δεν είναι η βία που πηγάζει από τον φόβο. Είναι τρυφερότητα που προέρχεται από τη συμπόνια».
The New York Time Book Review
«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα της χρονιάς. Μία δυναμική απεικόνιση των δεσμών που μας κρατούν δεσμευμένους με την οικογένεια… Είναι η συμπόνια και η βαθιά κατανόηση της δυναμικής του εθισμού που καθιστούν το λεπτό βιβλίο του Daniel Magariel τόσο σημαντικό».
Rolling Stone
Περισσότερες προτάσεις από το MAXMAG εδώ