

Το παιδικό βιβλίο «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» της συγγραφέως και ψυχολόγου/ψυχοθεραπεύτριας Φρόσως Φωτεινάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Είναι ένα παιδικό βιβλίο που θα μπορούσα να το παρομοιάσω με ένα απαλό χάδι, ένα άγγιγμα ψυχής τόσο για την ενήλικη ψυχή όσο και για την αθώα παιδική ψυχούλα. Μάλιστα, οι προσδιορισμοί που θα μπορούσα να προσδώσω σε αυτό το βιβλίο ποικίλλουν και πληθαίνουν εάν σκεφτώ κάθε σελίδα και κάθε δίδαγμα που μας προσφέρει. Είναι ένα διδακτικό βιβλίο, ένας οδηγός για γονείς, μια τομή στην παιδική ψυχολογία, ένα μάθημα ενσυναίσθησης και αποδοχής και μια θεραπευτική αγκαλιά προς το ξεχασμένο παιδί που έχουμε οι ενήλικες μέσα μας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο «Να σε κάνω μια αγκαλιά;»
Το βιβλίο έχει όνομα και πρόσωπο, εκείνο της Αντιγόνης, της μικρής πρωταγωνίστριας που δίνει φωνή στις σκέψεις των παιδιών αλλά προσφέρει και τις κατάλληλες λέξεις που οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να συμβουλέψουν τα παιδιά τους να λένε όχι. Η Αντιγόνη, με χιουμοριστικό τρόπο αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη σοβαρότητα μας μιλά για την αγκαλιά. Υπόθεση αγκαλιά θα λέγαμε καλύτερα, όπως άλλωστε μας προϊδεάζει και ο τίτλος.
Αν γίνουμε ακόμα πιο προσεκτικοί θα δούμε πως ο ίδιος ο τίτλος αποτελεί το μεγαλύτερο μάθημα. Η ερώτηση εκείνη που θα μας δώσει την συναισθηματική απάντηση του άλλου και θα οριοθετήσει τις ανάγκες του. Η Αντιγόνη μας μιλά για όσες αγκαλιές αγαπά και απολαμβάνει και για όσες μάλλον δεν απολαμβάνει τόσο και θα ήθελε να αποφύγει. Η Αντιγόνη δεν απέχει πολύ από το μέσο παιδί, μοιράζονται δηλαδή τα ίδια συναισθήματα , τις ίδιες σκέψεις και τα ίδια γούστα – ακόμα και στην αγκαλιά.
Παρέα με την Αντιγόνη μαθαίνουμε τι είναι η αγκαλιά, τι μορφές μπορεί να έχει, πότε δεν είναι καλή μια αγκαλιά, πώς ζητάμε την άδεια κάποιου να τον αγκαλιάσουμε αλλά και πως λέμε όχι σε ανεπιθύμητες αγκαλιές ή και χάδια.

Το βιβλίο «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» από την σκοπιά των παιδιών
Μια μικρή ιστορία με μεγάλες προεκτάσεις για την αποδοχή, την συμπεριφορά και τους κανόνες της αγκαλιάς. Η αγκαλιά δεν είναι μόνο η πράξη αλλά και η ανταλλαγή και η μεταβίβαση συναισθημάτων, η επαφή με κάποιον και η οικειότητα. Ο μικρός αναγνώστης θα βρει όλες τις απαντήσεις σχετικά με αυτή την στενή επαφή που δέχεται από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους αλλά θα λάβει και πληροφορίες που θα του δώσουν το έναυσμα να σκεφτεί γιατί δεν επιζητά τη αγκαλιά με όλους, πως θα πει όχι και πότε μπορεί να αγκαλιάσει ο ίδιος κάποιον. Επίσης θα μάθει για την σημαντικότερη αγκαλιά στον κόσμο: την αγκαλιά του εαυτού του. Η πράξη αυτή της αυτοαγάπης και της αυτοφροντίδας είναι ένας βασικό τρόπος να διδάξεις στο παιδί την αποδοχή, την αγάπη του εαυτού του, την ζεστασιά και την ανεξαρτησία- εκείνη την πίστη για τον εαυτό του όταν δεν θα υπάρχει κάποιος να το κάνει, όπως η μαμά και ο μπαμπάς. Το βιβλίο «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» είναι κατάλληλο για παιδιά 4 ετών και άνω και θα δώσει τον τρόπο στα παιδιά να σκεφτούν και να μιλήσουν για το πιο όμορφο και αθώο άγγιγμα στον κόσμο, την αγκαλιά.

Το βιβλίο «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» από την σκοπιά του ενήλικα
Είτε είσαι γονιός είτε όχι το βιβλίο μπορεί να σου μιλήσει. Μια όμορφη ιστορία που διδάσκει στον ενήλικα άνθρωπο ότι τα παιδιά δεν επιθυμούν πάντα να τα αγκαλιάσεις. Έτσι, θα λέγαμε πως διδάσκει και υπενθυμίζει στους ενήλικες ότι μπορεί να ζητήσει μια αγκαλιά αντί να την απαιτήσει. Επίσης δείχνει στους γονείς ότι τα παιδιά δεν είναι πάντα συναισθηματικά έτοιμα να εισπράξουν μια αγκαλιά από αγνώστους, και η παρότρυνση να αποδεχτούν τη αγκαλιά μιας μακρινής θείας ή το φιλί από έναν φίλο είναι ψυχική καταπίεση, που το παιδί δεν είναι δυνατό να διαχειριστεί. Επιπρόσθετα το βιβλίο μας θυμίζει την αξία της αγκαλιάς, εκείνης που μας φέρνει πιο κοντά με αγαπημένους, εκείνης που επιθυμούμε να λάβουμε από τους γονείς μας ακόμα και εάν έχουμε πλέον την δική μας οικογένειας, την αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς μας που ίσως δεν ζουν ακόμα, την αγκαλιά προς τον εαυτό μας.
Άραγε, πόσο συχνά ένας ενήλικας θυμάται να αγκαλιάσει τον ευατό του; Να δέσει τα χέρια γύρω από το σώμα του και να απολαύσει την αγάπη που δέχεται από τον ίδιο του τον εαυτό;
Η αγκαλιά λοιπόν είναι σπουδαίο θέμα και είναι σημαντικό να την δεχόμαστε, να την επιζητούμε και να την απολαμβάνουμε…αρκεί να τη θέλουμε.
Μια ιστορία για το αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να ορίζει τα όρια του σώματός του και να επιλέγει τις αγκαλιές του, ιδωμένη από τη ματιά και την επιστημονική γνώση της Ψυχολόγου & Ψυχοθεραπεύτριας Φρόσως Φωτεινάκη.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα Φρόσω Φωτεινάκη
Η Φρόσω Φωτεινάκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε με έπαινο τις μεταπτυχιακές της σπουδές καθώς και την Ψυχοθεραπευτική της Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Θυμάται πάντοτε τον εαυτό της να μαγεύεται από την ανθρώπινη ψυχή. Από την Αθήνα στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, και πάλι πίσω, αναζητά μέσα της αλλά και γύρω της τον τρόπο να ενδυναμώσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Ως θεραπεύτρια, μιλώντας με παιδιά, εφήβους και ενήλικες ανακαλύπτει σταθερά πως η ηρεμία της ψυχής έρχεται όταν βιώνουμε τα αυθεντικά μας συναισθήματα, όταν βρίσκουμε τις λέξεις να μιλήσουμε για αυτά, «όταν βάζουμε σε λόγια την ιστορία μας». Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Και η αγάπη… σε ποιο σπίτι μένει; αποτελεί μια απολύτως αληθινή ιστορία διαζυγίου, μια ιστορία που η ίδια εύχεται να είχε διαβάσει ως παιδί.

Λίγα λόγια για την εικονογράφο Φωτεινή Τίκκου
Η Φωτεινή Τίκκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 2009. Από τότε εργάζεται σαν εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Το 2014 ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό στις Εικαστικές Τέχνες στις Βρυξέλλες και έπειτα μετακόμισε στην Κοπεγχάγη.
Η δουλειά της περιλαμβάνει παιδικά βιβλία και εικονογραφήσεις για περιοδικά κι εξώφυλλα. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Κάποιες από τις συνεργασίες της ήταν με: Penguin Readers, Oxford University Press, Little Tiger, Flow MAgazine, Babbel, Callisto Media, American greetings, Princeton Architectural Press, Marie-Claire Magazine και Anthropologie. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επίσης και με την κεραμική.
Από το 2018 ζει και εργάζεται στο δικό της εργαστήριο στην Αθήνα.
Μπορείτε να βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρεται για το βιβλίο εδώ.