

Το “Καρυδότσουφλο” του Ίαν ΜακΓιούαν είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που περιγράφει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από μια φανταστική ιστορια, που τη διηγείται ένας ακόμη πιο φανταστικός χαρακτήρας – το αγέννητο παιδί της πρωταγωνίστριας. Η Τρούντυ, η πρωταγωνίστρια, βρίσκεται σε ενα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ του αγαθού Τζον, πατέρα του αγέννητου μικρού, και του αδερφού του, Κλοντ, που την εξιτάρει. Η Τρούντυ και ο Κλοντ ετοιμάζουν ένα σχέδιο δολοφονίας κατά του Τζον προκειμένου να κληρονομήσουν την περιουσία του, αλλά το αγέννητο μικρό θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους σταματήσει.
Το “Καρυδότσουφλο” του Ίαν ΜακΓιούαν κυκλοφόρησε πρώτα στα αγγλικά το 2016. Στα ελληνικά ήρθε τον Απρίλιο του 2018 από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.
Περίληψη “Καρυδότσουφλο”
Η Τρούντυ είναι έγκυος με λιγες μόνο εβδομάδες να απομένουν πριν τη γέννηση του παιδιού. Πατέρας του παιδιού είναι ο Τζον, ένας καλοκάγαθος, ιδεαλιστής ποιητής ο οποίος λατρεύει την Τρούντυ και έτσι παρά το γεγονός πως βρίσκονται σε διάσταση, τής επιτρέπει να μείνει στη μονοκατοικία που κληρονόμησε από τους γονείς του στο Λονδίνο, θέλοντας να εξασφαλίσει την άνεσή της μέχρι να γεννήσει, και ίσως να τής αλλάξει γνώμη για το χωρισμό τους. Η ίδια αδιαφορεί πλήρως για τον Τζον και συνάπτει ερωτικές σχέσεις με τον αδερφό του, Κλοντ, με τον οποίο μάλιστα σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τον Τζον για να του πάρουν το σπίτι που είναι κάπως παλιό και να το πουλήσουν για να πάρουν ένα πιο μοντέρνο διαμέρισμα.
Το αγέννητο παιδί της Τρούντυ διαφωνεί με αυτό το σχέδιο. Σιχαίνεται τον αδίστακτο Κλοντ που τολμάει να τον ενοχλεί στον ιερό ναό του- το σώμα της μητέρας του. Η μητέρα του, αν και συνεργός στη μελλοντική δολοφονίας και συχνά ανεύθυνη προς το παιδί της, στα μάτια του είναι αγία. Είναι πηγή ζωής και μόρφωσης για τον ίδιο, είναι πανέμορφη και συγχρόνως ανεπιτήδευτη. Ο πατέρας του είναι επίσης καλός, αγνός και αθεράπευτα ρομαντικός και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σώσει αυτόν αλλά και τη μητέρα του.
Ian McEwan & Shakespeare
Στο “Καρυδότσουφλο” συνδυάζεται η ιστορία του Σαιξπηρικού Μάκβεθ (απόπειρα δολοφονίας βασιλιά από σύζυγο) και του Άμλετ (ύπουλος αδελφός βασιλιά παντρεύεται τη βασίλισσα προς μεγάλη δυσαρέσκεια του νεαρού, έξυπνου πρίγκηπα). Η ειρωνία και το χιούμορ του αφηγητή μας φέρνει επίσης στο νου πολλά ακόμη θεατρικά του Σαίξπηρ. Στοιχεία όπως τεχνολογία και συνήθειες μάς επαναφέροουν στον 21ο αιώνα, αλλά και τα θέματα όπως ένα παιδί εκτός γάμου, ένα διαζύγιο και το εργασιακό αδιέξοδο του Τζον είναι τόσο σύγχρονα, που είναι οριακά ιστορία της διπλανής πόρτας. Επιπλέον, το προσιτό στυλ γραφής και δομής του έργου, κάνει τη θεματολογία του Σαίξπηρ πιο προσιτή. Δεν αποκλείεται μετά από το “Καρυδότσουφλο” να αρχίσετε να διαβάζετε το “Βασιλιάς Ληρ” του Σαίξπηρ, που η θεματική του θυμίζει έντονα το παρόν μυθιστόρημα (πριγκήπισσα πιστή στο βασιλιά-πατέρα της που θυσιάζεται για αυτόν, αντίθετα από τις αδελφές της που ανυπομονούν για το θάνατό του.
Η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων
Όπως και στα περισσότερα έργα του Ίαν ΜακΓιούαν έτσι και εδώ η υπόθεση αφορά τον συναισθηματικό κόσμο και τις σχέσεις μεταξύ κάποιων χαρακτήρων. Περιορίζοντάς τούς κυρίως στο χώρο του σπιτιού -όπως τείνει να κάνει ο συγγραφέας- μάς αναγκάζει να μπούμε ακόμη περισσότερο στο συναισθηματικό τους κόσμο και μάς επιτρέπει να παρατηρήσουμε τις συγκρούσεις τους από πρώτο χέρι. Δεν υπάρχει πουθενά μονοδιάστατη σχέση. Η Τρούντυ αγαπάει αλλά εκνευρίζεται από τον Τζον, σιχαίνεται αλλά ποθεί τον Κλοντ και θυμώνει με αλλά λατρεύει το μωρό της. Πίνει αλκοόλ, κάνει άγριο σεξ, δεν τρώει συχνά αλλά ταυτόχρονα φροντίζει το μωρό της δίνοντάς του πνευματική τροφή και στοργή. Σε λιγότερες από 300 λέξεις μάς προσφέρονται απλόχερα απόλυτα ρεαλιστικοί αλλά τρισδιάστατοι πρωταγωνιστές, με τον πιο τρισδιάστατο όλων το αγέννητο μωρό της Τρούντυ που σκέφτεται αλλά και δρα, κλωτσόντας, τραβώντας όργανα και τελικά βγαίνοντας εκτος της Τρούντυ, στον κόσμο μας.
Σύντομο βιογραφικό
Ο συγγραφέας Ian McEwan γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1948 στο Άλντερσοτ του Χάμπσαϊρ της Αγγλίας. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε εκτός Αγγλίας, όμως επέστρεψε στην Αγγλία, για να σπουδάσει Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ. Συνέχισε με μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή και αφού αποφοίτησε, δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων “First Love, Last Rites”. Ζει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του και είναι πολυγραφότατος, έχοντας συγγράψει πάνω από 15 διηγήματα.Ασχολείται επίσης με την αρθρογραφία για εφημερίδες όπως “The Guardian” και“New York Times”, καθώς και τη συγγραφή σεναρίων, θεατρικών έργων και παιδικών βιβλίων. Το πιο πρόσφατο του βιβλίο “Lessons” κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2022 στα αγγλικά.
Ενδεικτική εργογραφία του Ian McEwan (Μυθιστορήματα)
- The Cement Garden (Ο τσιμεντόκηπος) (1978)—μτφ. Ρένα Χατχούτ (εκδ. “Γράμματα”, 1982)
- The Child in Time (Χαμένο Παιδί) (1987)—μτφ. Κατερίνα Σχινά (εκδ. “Πατάκη”, 2013)
- Enduring Love (Έμμονη αγάπη) (1997)—μτφ. Έλλη Έμκε (εκδ. “Νεφέλη”, 1999)
- Atonement (Εξιλέωση) (2001)—μτφ. Γιάννης Σκαρπέλος (εκδ. “Νεφέλη”, 2008)
- Saturday (Σάββατο) (2005)—μτφ. Μαρία Γεωργουσοπούλου (εκδ. “Νεφέλη”, 2006)
- On Chesil Beach (Στην ακτή) (2007)—μτφ. Ελένης Ηλιοπούλου (εκδ. “Πατάκη”, 2015)
- The Children Act (Νόμος περί τέκνων) (2014)—μτφ. Κατερίνα Σχινά (εκδ. “Πατάκη”, 2015)
- Nutshell (Καρυδότσουφλο) (2016)—μτφ. Κατερίνα Σχινά (εκδ. “Πατάκη”, 2017)
- Machines Like Me (Μηχανές Σαν κι Εμένα) (2019) – μτφ. Κατερίνα Σχινά (εκδ. Πατάκη, 2019)
Πηγές:
https://www.maxmag.gr/book/i-logotechniki-goiteia-toy-ian-mcewan/