

Βιογραφικά στοιχεία
Ο συγγραφέας Ian McEwan γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1948 στο Άλντερσοτ του Χάμπσαϊρ της Αγγλίας. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε εκτός Αγγλίας, όμως επέστρεψε στην Αγγλία, για να σπουδάσει Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ. Συνέχισε με μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή και αφού αποφοίτησε, δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων “First Love, Last Rites”. Ζει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του και συνεχίζει να γράφει μέχρι και σήμερα. Ζει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του. Ασχολείται επίσης με την αρθρογραφία για εφημερίδες όπως “The Guardian” και“New York Times”, καθώς και τη συγγραφή σεναρίων, θεατρικών έργων και παιδικών βιβλίων. Το πιο πρόσφατο του βιβλίο «Μηχανές σαν κι εμένα» μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2019 από τις εκδόσεις Πατάκη.
Βραβεία και αναγνώριση
Έχει λάβει τεράστιο αριθμό βραβείων για τα βιβλία του, ενώ έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες. Το 1998 έλαβε το Booker Prize για το «Άμστερνταμ», ενώ το 1999 έλαβε το Shakespeare Prize . Το 2000 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διοικητή του πιο εξαίρετου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) για τη συνολική προσφορά του στη Βρετανική λογοτεχνία. Με την άφιξη του 21ου αιώνα έγινε πιο mainstream, με τη δημοφιλή ταινία βασισμένη στο βιβλίο του «Εξιλέωση», να κερδίζει σπουδαία βραβεία (Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου). Συνολικά, άλλα 11 βιβλία του και διηγήματα έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη- συχνά υπό την αιγίδα του BBC. Πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί όπως: Emma Thomson (The Children Act-2017), Anthony Hopkins (The Innocent-1993) και Ewan McGregor (Solid Geometry-2002) μεταξύ πολλών άλλων. Μάλιστα, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας Harold Pinter, μετέφερε το βιβλίο του στο σενάριο της ταινίας The Comfort of Strangers (1990).

Λογοτεχνική ιδιοτυπία του συγγραφέα
Το σύνολο της εργογραφίας του πριν τη δεκαετία του 1990 χαρακτηρίζεται από μία εξαιρετικά σκοτεινή ατμόσφαιρα και απαισιόδοξη διάθεση. Το νέο του στυλ, εξισορροπεί τη χαρακτηριστική σκοτεινή και ψυχρή ατμόσφαιρα των έργων του, με μια πιο αισιόδοξη και ελαφρώς σαρκαστική διάθεση. Στη νέα αυτή λογοτεχνική του εποχή, εξασφάλισε περισσότερη αναγνώριση, με αυξημένες πωλήσεις και μεταφορά των έργων του σε ταινίες και σειρές. Το συγκρατημένο αλλά στυλιζαρισμένο του ύφος, σε συνδυασμό με τις περιγραφές του συναισθηματικού κόσμου των χαρακτήρων, μάγεψε και συνεχίζει να μαγεύει αναγνώστες.
-Γλωσσικό στυλ και Δομή
Αυτό που κάνει τον Ian McEwan ξεχωριστό συγγραφέα, για εμένα προσωπικά, είναι η χρήση της γλώσσας στα έργα του. Τόσο στα αγγλικά, όσο και μεταφρασμένος στα ελληνικά, δεν παύει να εντυπωσιάζει με το πλούσιο λεξιλόγιό του, χωρίς να στερεί την προσβασιμότητα και την ομαλή ροή των έργων του. Η προσβασιμότητα στα έργα του αυξάνεται, χάρη στην απλή δομή των προτάσεων και των παραγράφων του. Τα κεφάλαιά του είναι συνήθως αρκετά σύντομα και η εναλλαγή τους έχει να κάνει με την πρόοδο της υπόθεσης ή με την αλλαγή του θέματος.
-Θεματολογία
Ενώ βασίζεται σε πολύ κλασσικές και σκοτεινές θεματικές γνωστών έργων όπως: Άμλετ και Μάκβεθ (Σαίξπηρ), Λολίτα (Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ) και ο Άρχοντας των Μυγών (Γουίλιαμ Γκόλντιγκ), τα έργα του συγκεκριμένου συγγραφέα καταλήγουν να είναι ανάλαφρα και σχεδόν χαλαρωτικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως, επειδή η αρκετά βαριά, κλασσική θεματολογία συνδυάζεται με σύγχρονες ανησυχίες όπως social media, διαζύγιο και τις ανησυχίες των νέων καλλιτεχνών. Διάφορες μορφές τέχνης, από μουσική μπλουζ μέχρι ποίηση, εμπλέκονται στις ιστορίες του Ian McEwan . Η σεξουαλικότητα των χαρακτήρων του σε διάφορες ηλικίες, ειδικά στη μέση ηλικία, απασχολεί πολύ στα βιβλία του. Παραδόξως, το κρασί έχει επίσης πρωταγωνιστική θέση στα περισσότερα έργα του, με τον συγγραφέα να περιγράφει τις διάφορες ποικιλίες κρασιού και με τι φαγητό ταιριάζει η καθεμία. Έτσι, εμπλέκονται όλες οι αισθήσεις των αναγνωστών στις ιστορίες του.
-Υπόθεση και χαρακτήρες
Ο Ian McEwan , όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αγαπά τις ιστορίες που βασίζονται στις συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων και της ανάλυσης του ψυχικού τους κόσμου. Οπότε φαίνεται λογικό οι ιστορίες του να εκτυλίσσονται στο χώρο του σπιτιού, μεταξύ οικογενειακών μελών, χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτόν. Οι χαρακτήρες του ασχολούνται συχνά με την ιατρική ή την νομική, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τους προτιμά καλλιτέχνες. Στα βιβλία του οι πρωταγωνιστές χαρακτηρίζονται από διάθεση για ζωή, έλλειψη σαφή προσανατολισμού –παρά τα φαινόμενα, υψηλή νοημοσύνη και ένα βιτριολικό χιούμορ που σπάει τη γενική ανάλαφρη κι αισιόδοξη διάθεση.

Ενδεικτική εργογραφία του Ian McEwan (Μυθιστορήματα)
- The Cement Garden (Ο τσιμεντόκηπος) (1978)—μτφ. Ρένα Χατχούτ (εκδ. “Γράμματα”, 1982)
- The Child in Time (Χαμένο Παιδί) (1987)—μτφ. Κατερίνα Σχινά (εκδ. “Πατάκη”, 2013)
- Enduring Love (Έμμονη αγάπη) (1997)—μτφ. Έλλη Έμκε (εκδ. “Νεφέλη”, 1999)
- Atonement (Εξιλέωση) (2001)—μτφ. Γιάννης Σκαρπέλος (εκδ. “Νεφέλη”, 2008)
- Saturday (Σάββατο) (2005)—μτφ. Μαρία Γεωργουσοπούλου (εκδ. “Νεφέλη”, 2006)
- On Chesil Beach (Στην ακτή) (2007)—μτφ. Ελένης Ηλιοπούλου (εκδ. “Πατάκη”, 2015)
- The Children Act (Νόμος περί τέκνων) (2014)—μτφ. Κατερίνα Σχινά (εκδ. “Πατάκη”, 2015)
- Nutshell (Καρυδότσουφλο) (2016)—μτφ. Κατερίνα Σχινά (εκδ. “Πατάκη”, 2017)
- Machines Like Me (Μηχανές Σαν κι Εμένα) (2019) – μτφ. Κατερίνα Σχινά (εκδ. Πατάκη, 2019)
Πηγές
Ian McEwan. Ανακτήθηκε από https://literature.britishcouncil.org/writer/ian-mcewan .(τελευταία πρόσβαση 17.6.2021)
Ian McEwan.Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/biography/Ian-McEwan .(τελευταία πρόσβαση 17.6.2021)
Ian McEwan. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Ian_McEwan .(τελευταία πρόσβαση 17.6.2021)
Ίαν ΜακΓιούαν. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8A%CE%B1%CE%BD_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%B1%CE%BD .(τελευταία πρόσβαση 17.6.2021)