
Η απαγόρευση κυκλοφορίας συγκεκριμένων βιβλίων στην αγορά από κυβερνήσεις είναι ένα φαινόμενο όχι και τόσο σπάνιο. Αυτό συμβαίνει για λόγους -όπως υποστηρίζεται- πολιτικής, θρησκείας και ηθικής. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει κάποια από τα πιο γνωστά συγγράμματα όλων των εποχών τα οποία δέχθηκαν ισχυρή κριτική για το περιεχόμενό τους, με συνέπεια την απομάκρυνσή τους από τις βιβλιοθήκες.
Αlice’s Adventures in Wonderland,Lewis Carroll (1865)
To 1931 στο Χουνάν της Κίνας το διάσημο μυθιστόρημα καταργήθηκε με την κατηγορία της προσβολής απέναντι στο ανθρώπινο είδος, η ικανότητα των ζώων να ομιλούν στην ίδια γλώσσα,να μοιάζουν και να συμπεριφέρονται με την ίδια πολυπλοκότητα με μας ήταν οι κύριοι λόγοι. Υπήρχε έντονα ο φόβος πως το βιβλίο θα δίδασκε τα παιδιά να βάζουν τους ανθρώπους μαζί με αυτά στο ίδιο επίπεδο.
Animal Farm,George Orwell (1945)
Ενώ το έργο ολοκληρώθηκε το 1943 ο συγγραφέας ανακάλυψε πως κανένας εκδοτικός οίκος δεν επιθυμούσε να το εκδόσει λόγω της ισχυρής κριτικής που δέχθηκε από την USSR, έναν από τους βασικότερους συμμάχους της Μ. Βρετανίας στον πόλεμο. Όταν τελικά βγήκε στην αγορά καταργήθηκε αμέσως από την ίδια και άλλες κομμουνιστικές χώρες. Το 2002 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο αφού βρήκαν ορισμένες εικόνες προσβλητικές προς την μουσουλμανική θρησκεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα ανθρωπόμορφο χοίρο που μιλούσε. Το βιβλίο είναι ακόμη απαγορευμένο στη Β. Κορέα και το Βιετνάμ.
American Psycho,Bret Easton Ellis (1991)
Στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ,απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε πώληση και αγορά του βιβλίου από τους κατοίκους αφού θεωρήθηκε υπερβολικά βίαιο. Σήμερα ενώ είναι διαθέσιμο στις δημόσιες βιβλιοθήκες, μόνο άτομα άνω των 18 ετών έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν.
Mein Kampf, Adolf Hitler (1925)
Στην Αυστρία σύμφωνα με τον νόμο Verbotsgesetz 1947, o οποίος δημιουργήθηκε στις 8 Μαΐου του 1945, απαγορεύεται η επανέκδοση του βιβλίου, η κατοχή και η διανομή ήδη υπάρχoντων αντιγράφων. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνονται οι περιπτώσεις υποστήριξης του κινήματος και ο φόβος επανίδρυσης ναζιστικών κομμάτων. Η οποιαδήποτε μορφή παραβίασης του, φέρει το αποτέλεσμα της φυλάκισης από 5 έως και 20 χρόνια ανάλογα το μέγεθος του εγκλήματος.
Lolita,Vladimir Nabokov (1955)
Σε αντίθεση με την γνωστή τριλογία Fifty Shades of Grey της E.L James που καταργήθηκε σε μόνο μία χώρα, την Μαλαισία, με την κατηγορία της απειλής στην ηθική λόγω του σαδιστικού περιεχομένου, το γνωστό σε όλους Lolita απορρίφθηκε σε έξι. Η Γαλλία μαζί με την Αγγλία, την Αργεντινή, την Νέα Ζηλανδία, την Ν. Αφρική και τον Καναδά απαγόρευσαν την κυκλοφορία του έργου αφού το βρήκαν αισχρό για την αισθητική του κόσμου.
Uncle Tom’s Cabin,Harriet Beecher Stowe (1852)
Oι Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής κατά την διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου ήταν αντίθετες με το περιεχόμενο του βιβλίου αφού οι ίδιες ήταν υπέρ της δουλείας, έτσι η κατάργησή του δεν άργησε να έρθει. Αυτή την απόφαση ακολούθησε και η Ρωσία που βρισκόταν υπό την βασιλεία του Νicholas I. Οι λόγοι για τους οποίους συμφώνησε στην ίδια λύση,ήταν η ιδέα ισότητας που παρουσιαζόταν στην ιστορία αλλά και η υπονόμευση των θρησκευτικών ιδεωδών.
Doctor Zhivago,Boris Pasternak (1955-1988)
Στη Σοβιετική Ένωση το μυθιστόρημα ήταν απαγορευμένο έως το 1988 λόγω της κριτικής που ασκούσε στη χώρα μετά την Ρωσική Επανάσταση. Το 1958 όταν ο συγγραφέας του βιβλίου κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας αναγκάστηκε να το απορρίψει εξαιτίας έντονων πιέσεων από την κυβέρνηση.