«Δημήτρης και Ταρζάν», μια ιστορία για την ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών

Δημήτρης και Ταρζάν

Η Εύη Ραχάλ στο δεύτερο βιβλίο της «Δημήτρης και Ταρζάν, θα με πάρεις μαζί σου;» από τις εκδόσεις ΑΩ, με όχημα την ιστορία ενός τρυφερού και χαμογελαστού αγοριού, του Δημήτρη, και ενός έξυπνου και αξιολάτρευτου γάτου, του Ταρζάν, μας οδηγεί με προσεκτικά βήματα στον υπέροχο κόσμο της φιλίας αλλά και της ψυχικής ενδυνάμωσης. Ένας θαυμαστός κόσμος που κάθε παιδί πρέπει να γνωρίσει, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις δυσάρεστες εκπλήξεις και τα εμπόδια που θα συναντήσει στην πορεία της ζωή του.

Η συγγραφέας, Εύη Ραχάλ, απευθύνεται στα παιδιά με γραφή υπεύθυνη, υποδειγματική χωρίς περιττά λογοτεχνικά στολίδια, πομπώδεις εκφράσεις και ηχηρές φωνές. Χρησιμοποιεί με έξυπνο τρόπο τις αφηγηματικές τεχνικές του διαλόγου για να προσδώσει οικειότητα και ζωντάνια στο κείμενο, τον πλάγιο λόγο, ακόμα και τον εσωτερικό μονόλογο όπου χρειάζεται, διανθίζοντας το παραμύθι της «Δημήτρης και Ταρζάν» με κατάλληλες πινελιές λογοτεχνικής δεινότητας.

Ο αφηγητής και ήρωας της ιστορίας, ο χαμογελαστός Δημήτρης, διηγείται την περιπέτεια που έζησε με τον αγαπημένο του γάτο με ταλέντο στη μαγειρική, Ταρζάν, στην αδελφή του Μυρτώ με αναδρομική αφήγηση, ένα αφηγηματικό τέχνασμα όπου η συγγραφέας αξιοποιεί ευρηματικά.

Η πλοκή της ιστορίας εξελίσσεται σταδιακά όπου οι ανατροπές και οι συγκρούσεις ξαφνιάζουν τον μικρό αναγνώστη, τον κρατούν σε εγρήγορση και του επιφυλάσσουν εκπλήξεις ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες. Ο Δημήτρης, ο μικρός ήρωας, βιώνει ο ίδιος αυτές τις ανατροπές, κρατά όμως την ψυχραιμία του, αντιμετωπίζει με θάρρος και υπομονή όσα συμβαίνουν γύρω του και δεν ξεχνά ότι η αγάπη και η φιλία είναι πιο δυνατές από την απόσταση και τις αναποδιές.

Advertising

Η ταλαντούχα εικονογράφος, Πέρσα Ζαχαριά, με τα ζωντανά χρώματα, που κυριαρχούν στις λιτές και απέριττες ζωγραφιές της, συντροφεύει το κείμενο αρμονικά σελίδα τη σελίδα χωρίς να το υπονομεύει ή να το επισκιάζει, εστιάζοντας στα πρόσωπα της ιστορίας και όχι στον περιβάλλοντα χώρο. Η ζωγραφική της δεν κραυγάζει, αντίθετα, ξεκουράζει τον αναγνώστη και του δίνει χώρο και χρόνο να απολαύσει το κείμενο.

Το βιβλίο «Δημήτρης και Ταρζάν, Θα με πάρεις μαζί σου;» διαθέτει όλα τα εχέγγυα για έναν γονέα και εκπαιδευτικό να μιλήσει χωρίς διδακτισμούς, με γλώσσα απλή και κατανοητή, για τον ρόλο της φιλίας, για τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν στη ζωή και για τον τρόπο διαχείρισης τους, συμβάλλοντας έτσι στη ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών και στην πορεία τους για μία υγιή ενήλικη ζωή.

Το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου υπογράφει ο εξαίρετος ακαδημαϊκός, καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας,  Τριάνταφυλλος Κωτόπουλος (Π.Δ.Μ.) εξαίροντας  τη λογοτεχνική δεινότητα της συγγραφέως αλλά και την αναγκαιότητα να χαράξουν οι γονείς από νωρίς στα παιδιά τους ένα μονοπάτι σκέψης που θα ενισχύει την προσαρμοστικότητα και τη ψυχική τους ανθεκτικότητα.

Το βιβλίο “Δημήτρης και Ταρζάν”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΩ σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Advertising

Έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ τη λογοτεχνία ,τη γραφή και τα ταξίδια. Ασχολούμαι με τη συγγραφή διηγημάτων και έχω συμμετάσχει με κείμενά μου σε συλλογικά βιβλία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που

Αντώνης Παντιώρας: Το Θέατρο Σκιών δε θα χαθεί

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, καραγκιοζοπαίχτη