Μέγας Αλέξανδρος: 6 προτάσεις ιστορικού μυθιστορήματος

Ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα σε μόλις 32 χρόνια ζωής στον πλανήτη κατόρθωσε αυτό που λίγοι θνητοί έχουν καταφέρει: να μείνει αθάνατος και να εμπνεύσει αναρίθμητους (διάσημους και άσημους) ανθρώπους ανά την υφήλιο.

Μέγας Αλέξανδρος

Πολυσχιδής προσωπικότητα, συνδύαζε την στρατιωτική πειθαρχία με την ακόρεστη περιέργεια και τη φιλομάθεια. Γόνος της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας και διάδοχος του Φιλίππου του Β’, ο Μέγας Αλέξανδρος προοριζόταν για σημαντικά πράγματα και ξεπέρασε τις προσδοκίες πολλών με την συναρπαστική και επική του εκστρατεία κατά των Περσών στην Ασία.

Πάνω στο απόγειο της δόξας του άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα. Η μέχρι τότε μοναδικά επιτυχημένη εκστρατεία του καθώς και το ξαφνικό τέλος συντέλεσαν στην εξάπλωση και διατήρηση του ονόματος και της φήμης του ως σήμερα.

Advertisements
Ad 14

Αναρίθμητα βιβλία έχουν γραφτεί για τον γνωστότερο Μακεδόνα στρατηλάτη, επιστημονικά αλλά και λογοτεχνικά. Στην παρούσα λίστα θα ασχοληθούμε με λογοτεχνικά κείμενα που δίνουν το καθένα και μια διαφορετική ματιά στην πολυτάραχη και συναρπαστική ζωή του Μέγα Αλέξανδρου.

 

6 παλιές και σύγχρονες μυθιστορηματικές προτάσεις

1 Η τριλογία: “Φωτιά από τον ουρανό”, “Κατακτήσεις” και “Ο μικρός Πέρσης” (Μαίρη Ρενώ, εκδόσεις Κάκτος)

Μέγας Αλέξανδρος

Γνωστή για την αδυναμία της στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και την αρχαιοελληνική ιστορία, η συγγραφέας Μαίρη Ρενώ έγραψε πολλά μυθιστορήματα με φόντο την αρχαία Ελλάδα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά της έργα συγκαταλέγεται και η τριλογία της για τον Μέγα Αλέξανδρο που περιλαμβάνει τα βιβλία «Φωτιά από τον Ουρανό», «Κατακτήσεις» και «Ο μικρός Πέρσης».

Διαβάστε επίσης  Ιστορίες Μικρού Μήκους: Δεν θυμάσαι ποια ήσουν

Καθένα από αυτά τα βιβλία της Ρενώ επικεντρώνεται σε διαφορετική φάση της συναρπαστικής ζωής του Έλληνα στρατηλάτη. Η λεπτομέρεια στην περιγραφή, η ενδελεχής γνώση της ιστορίας και η φυσικότητα της συγγραφής έχουν κερδίσει αναρίθμητους αναγνώστες και σίγουρα αξίζουν να αποκτηθούν από λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος.


2.Οι αρετές του πολέμου (Steven Pressfield, εκδόσεις Πατάκη)

Μέγας Αλέξανδρος

Τα μυθιστορήματα του Pressfield χαρακτηρίζονται από τη δύναμη των διαλόγων και την πολύ καλή γνώση των εποχών στις οποίες εκτυλίσσονται. Στις « Αρετές του πολέμου» ο Pressfield μας παρουσιάζει τον Αλέξανδρο ανθρώπινο αλλά χωρίς να αφαιρεί από το πρόσωπό του τα γνωρίσματα που του χάρισαν την «αθανασία» και την πολυπόθητη υστεροφημία. Το βιβλίο επικεντρώνει στη νεότητα του Αλέξανδρου, προτού ξεκινήσει την εκστρατεία του στην Ασία, και στις σχέσεις του με την οικογένεια και τον βασιλικό κύκλο της Μακεδονίας.


 

3.Ο μαθητής μου ο Αλέξανδρος (Annabel Lyon, εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μέγας Αλέξανδρος

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκπλήσσει ευχάριστα είναι και «Ο μαθητής μου ο Αλέξανδρος» της Annabel Lyon, το οποίο είναι γραμμένο από την πλευρά του Αριστοτέλη, παιδαγωγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας.

Το βιβλίο αυτό δίνει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή στη Μακεδονική αυλή και συνθέτει το πορτρέτο του νεαρού Μέγα Αλέξανδρου πολύ πειστικά και χωρίς να τον ωραιοποιεί. Τα μεγάλα του όμως πλεονεκτήματα αποτελούν ο ρεαλισμός του, οι αναδρομές του Αριστοτέλη στο δικό του παρελθόν και τις σχέσεις του με την οικογένειά του και την Ακαδημία καθώς και οι φιλοσοφικές «πινελιές» στους συλλογισμούς του μεγάλου φιλοσόφου που μας δίνουν έναυσμα να μελετήσουμε το σημαντικότατο έργο του και τη σκέψη του που τόσο επηρέασε τον πιο διάσημο μαθητή του, τον Μέγα Αλέξανδρο.

Διαβάστε επίσης  Αγάπη, Κωδικός Αρχάγγελος, από τη Χριστίνα Σιάπικα

 

4. Η τριλογία: “Μέγας Αλέξανδρος: Ο γιος του ονείρου”, “Μέγας Αλέξανδρος: Η άμμος του Άμμωνα” και “Μέγας Αλέξανδρος: Τα πέρατα του κόσμου” (Valerio Massimo Manfredi, εκδόσεις Λιβάνη)

Μέγας Αλέξανδρος

Η τριλογία του Ιταλού συγγραφέα Valerio Massimo Manfredi για τον Μέγα Αλέξανδρο αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα δημοφιλή και προσιτά στον αναγνώστη ιστορικά μυθιστορήματα για τον Μακεδόνα στρατηλάτη. Παρόλη την απλότητα της γραφής, ο Manfredi καταφέρνει να δώσει με αρκετές λεπτομέρειες και πειστικότητα το κλίμα της εποχής και να μην «ξεφύγει» αφήνοντας την φαντασία του να οργιάσει διαστρεβλώνοντας το χαρακτήρα του Αλέξανδρου και των υπολοίπων προσώπων.


 

5.Η ματωμένη εκστρατεία (Steven Pressfield, εκδόσεις Πατάκη)

Μέγας Αλέξανδρος

Μέσα από τις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος «Η ματωμένη εκστρατεία» του επιτυχημένου Αμερικάνου συγγραφέα Steven Pressfield ερχόμαστε σε επαφή με μια αρκετά άγνωστη πτυχή της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Σε αυτό το βιβλίο πρωταγωνιστής είναι ένας απλός Μακεδόνας στρατιώτης και η ιστορία εκτυλίσσεται στη Βακτριανή, όπου ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε την Ρωξάνη.

Μια διαφορετική, λιγότερο ηρωική και περισσότερο ρεαλιστική ματιά στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Ασία, το βιβλίο «Η ματωμένη εκστρατεία» είναι μια κατάδυση στην σκληρότερη πλευρά του πολέμου και στα άγρια έθιμα της Βακτριανής.


 

6.Μέγας Αλέξανδρος (Νίκος Καζαντζάκης, εκδόσεις Καζαντζάκη)

6 προτάσεις ιστορικού μυθιστορήματος

 

Το κλασικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη είναι βασισμένο στην παράδοση γύρω από τον Έλληνα Στρατηλάτη αλλά και σε κείμενα ιστορικών. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους. Θα μπορούσε να πει κανείς πως μπορεί να λειτουργήσει και σαν «βάση» για περαιτέρω μελέτη.

 

Και κάτι τελευταίο….

Οι επιλογές σε βιβλία για τον Μέγα Αλέξανδρο μοιάζουν ανεξάντλητες και το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίσει να εμπνέει συγγραφείς ανά τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης  Οι νέες τεχνολογίες στην Ιστορία

Φυσικά οι επιλογές δεν εξαντλούνται στη λίστα αυτή, αλλά ο καθένας επιλέγει ποιο ανάγνωσμα ταιριάζει περισσότερο στις δικές του ανάγκες και στα δικά του «θέλω».

Και το ταξίδι συνεχίζεται!!

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νέοι ισχυροί-βέλτιστοι ελεγκτές που βασίζονται σε σύστημα ασαφούς περιγραφής

Τα μη γραμμικά συστήματα έχουν εφαρμογές σε πολλούς διαφορετικούς τομείς,

Πώς να ταιριάξω τα χρώματα του σπιτιού σαν επαγγελματίας

 Όσο περνάνε τα χρόνια μέσα σε ένα σπίτι, αυξάνεται η