Υπερκινητικότητα στα παιδιά: Πού οφείλεται και τι μπορεί να σημαίνει;

Βλέποντας ένα παιδί να μεγαλώνει και παρατηρώντας τις κινήσεις του και τη συμπεριφορά του, προβληματιζόμαστε για το αν “κινείται” στα πλαίσια του φυσιολογικού ή κρύβει κάποιου είδους “παθολογία”. Δεν είναι λίγα τα παιδιά τα οποία είναι παραπάνω δραστήρια και ζωηρά από τα υπόλοιπα, που ίσως δυσκολεύονται να μείνουν στάσιμα παραπάνω από μερικά λεπτά. Στην πορεία μπορεί να παλεύουν ανεπιτυχώς να ανταπεξέλθουν στις σχολικές υποχρεώσεις τους, όχι επειδή αντιμετωπίζουν κάποιου είδους μαθησιακή δυσκολία, αλλά επειδή δεν μπορούν να “στρωθούν” και να συγκεντρωθούν. Πολλές είναι οι πιθανότητες που μπορεί να συνοδεύουν το γεγονός αυτό. Πριν βγάλουμε όμως το συμπέρασμα πως το παιδί μας ίσως αντιμετωπίζει συμπεριφορικές δυσκολίες, πρέπει να ενημερωθούμε σχετικά με αυτές και να εντοπίσουμε τα ανάλογα συμπτώματα, αποκλείοντας αμέσως τις υπόλοιπες πιθανότητες.

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα στα παιδιά

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα παιδί είναι υπερβολικά δραστήριο γιατί έχει μεγάλα “αποθέματα” ενέργειας, που είναι απολύτως φυσιολογικό για την ηλικία του. Τρέχει, παίζει, αναστατώνει το σπίτι και όλα αυτά μέχρι να εξαντληθεί εντελώς. Επίσης, πιθανό είναι να μιμείται στις αντιδράσεις και ίσως για αυτό να είναι κάπως πιο ανήσυχο, ειδικά εάν εκνευριστεί ή αγχωθεί με κάτι. Όλα αυτά δε θα πρέπει να μας ανησυχούν καθώς σε μικρότερες ηλικίες οι συμπεριφορές αυτές είναι άκρως φυσιολογικές.

Τι συμβαίνει όμως όταν η υπερκινητικότητα αυτή δεν υποχωρεί αλλά αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση; Τι μπορεί να προμηνύει το γεγονός ότι το παιδί αδυνατεί να παραμείνει συγκεντρωμένο και “ακίνητο” για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του; Είναι άραγε ανησυχητικό που ξεχνά τους κανόνες και τους παραβαίνει; Πώς εξηγείται το γεγονός ότι μιλά ασταμάτητα διακόπτοντας τους πάντες;  Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, ειδικά στην περίπτωση που εμμένουν και δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα του παιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μία διαταραχή που σχετίζεται με την συμπεριφορά του παιδιού, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, λόγω της συνεχούς κίνησης και απόσπασης της προσοχής του, να διεκπεραιώσει ακόμα και τα πιο απλά και καθημερινά. Ίσως μάλιστα λόγω αυτών των σπασμωδικών αντιδράσεών του να έχει θέσει τη σωματική του ακεραιότητα σε κίνδυνο. Η απόδοση του είναι συνήθως χαμηλή στο σχολείο και παρουσιάζει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά των πιο γνωστών μαθησιακών δυσκολιών της εποχής (π.χ. δυσλεξία).

Πού οφείλεται η διαταραχή;

Συνήθως τα συμπτώματα, αν και είναι σχετικά έντονα και εμφανίζονται με συχνότητα, αγνοούνται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και λανθασμένα αποδίδονται σε άλλους παράγοντες όπως η παρορμητικότητα της ηλικίας και η ανωριμότητα των παιδιών.

Όμως, στην πραγματικότητα, η επιστημονική κοινότητα έχει αποδώσει τις ρίζες του προβλήματος αυτού είτε σε νευρολογική διαταραχή είτε σε ψυχολογικούς παράγοντες “κρούοντας τον κώδωνα” για παρακολούθηση της συμπεριφοράς του παιδιού εκτενέστερα εάν η συμπεριφορά του παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα.

Η άμεση διάγνωση και η βοήθεια από έναν ειδικό αποτελούν το πρώτο βήμα προκειμένου το παιδί να “ανακουφιστεί” και να μπορέσει να διαχειριστεί την πραγματικότητα πιο εύκολα και αποδοτικά. Ο ειδικός ,επίσης, θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και στους γονείς ώστε να μπορέσουν να είναι ενημερωμένοι άρα και βοηθητικοί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συμπεριφορά του παιδιού, αλλά και το αντίκτυπο της, επιβαρύνει και φθείρει περισσότερο το παιδί παρά το περιβάλλον του. Με ειδική καθοδήγηση και κυρίως υπομονή από τους γονείς και τον περίγυρο, το παιδί θα μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση,να αισθανθεί ικανό να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Πηγές:

www.paidiatros.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρθα Μοίρα

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;