Το τοξικό μοτίβο σχέσεων

 

Το τοξικό μοτίβο σχέσεων
Πηγή εικόνας: savoireville.gr

Το τοξικό μοτίβο σχέσεων δείχνει πως οι άνθρωποι δυσκολεύονται μέσα στη σχέση. Οι άνθρωποι ως γνωστόν, όταν ερωτεύονται και επιλέγουν να συνάψουν σχέση με το αντικείμενο του πόθου τους, επιθυμούν μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση. Τι συμβαίνει όμως όταν οι σχέσεις τείνουν να γίνονται τοξικές;

Τοξικές θεωρούνται οι σχέσεις όπου έχει χαθεί ο σεβασμός και η κατανόηση μεταξύ του ζευγαριού. Όταν ο ένας εκ των δύο συντρόφων νιώθει μόνος τότε αρχίζει ένας φαύλος κύκλος. Χάνεται ο έλεγχος και αρχίζουν τα προβλήματα. Έντονη γκρίνια, παράπονα και αναζήτηση προσοχής. Παύει να υπάρχει συναισθηματική πληρότητα και η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Το τοξικό μοτίβο των σχέσεων σύμφωνα με τους ψυχολόγους που συναντάται συχνότερα, είναι αυτό της «σιωπηλής αντίδρασης» ή αλλιώς «αίτηση – απόσυρση». Μόλις το ζευγάρι μπει σε αυτό, θα δυσκολευτεί πολύ στην πορεία να το ξεπεράσει.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των τοξικών συντρόφων

Γκρίνια

Δεν τους ευχαριστεί τίποτα και θέλουν να επικρίνουν συνεχώς τον σύντροφό τους. Γκρινιάζουν για όλα και έχουν συνεχώς αρνητική διάθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζήλεια

Οι τοξικοί σύντροφοι τείνουν να γίνονται πολύ επικριτικοί με τους συντρόφους τους και να τους μειώνουν συνεχώς διότι νιώθουν έντονα το αίσθημα της ζήλειας.

Αρνητισμός

Τείνουν να έχουν συνεχώς αρνητική στάση απέναντι σε οτιδήποτε έχει μα κάνει με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Έτσι, δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους συντρόφους τους με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στη σχέση τους.

Παθολογικοί ψεύτες

Οι τοξικοί σύντροφοι είναι παθολογικοί ψεύτες. Δεν μπορούν να αποδεχθούν την αλήθεια ούτε να διατηρήσουν μια καθαρή σχέση με τον σύντροφό τους, καθώς τις περισσότερες φορές διαφέρουν κατά πολύ οι επιθυμίες τους. Έτσι, αντί να προσπαθούν να βελτιωθούν για να βοηθήσουν την σχέση τους, μέσα από τα ψέματα την οδηγούν σε ένα τέλμα, από το οποίο είναι δύσκολο να βγει.

Αυταρχισμός

Οι τοξικοί σύντροφοι συνήθως είναι πολύ αυταρχικοί και επιθυμούν να γίνονται πάντοτε τα πράγματα όπως οι ίδιοι το επιθυμούν. Αυτό δείχνει ότι αδιαφορούν για τις επιθυμίες των συντρόφων τους.

Ναρκισσισμός

Οι τοξικοί σύντροφοι τις περισσότερες φορές είναι ναρκισσιστές, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούν μόνο τις προσωπικές τους ανάγκες και όχι αυτές των συντρόφων τους.

Πέραν των χαρακτηριστικών αυτών, οι τοξικές σχέσεις σύμφωνα με τους επιστήμονες χαρακτηρίζονται από ένα συγκεκριμένο μοτίβο στο οποίο μπαίνουν και δυσκολεύονται πολύ να επιβιώσουν μετά από αυτό. Το τοξικό μοτίβο των σχέσεων είναι γνωστό ως «αίτηση – απόσυρση». Κατ’ αυτό το μοτίβο, ο ένας εκ των δύο συντρόφων βρίσκεται στο στάδιο της αίτησης και ο δεύτερος στο στάδιο της απόσυρσης.

Τι σημαίνει όταν ο ένας σύντροφος βρίσκεται στο στάδιο της «αίτησης»

Το στάδιο της «αίτησης» είναι εκείνο στο οποίο εισέρχεται ο σύντροφος που νιώθει απόρριψη και μοναξιά μέσα στη σχέση. Βιώνει ανασφάλεια και αδυνατεί να καταλάβει την συμπεριφορά του συντρόφου του. Προσπαθεί να αναγνωρίσει σημάδια και καταστάσεις, με αποτέλεσμα να αρχίζει να εκδηλώνει έντονα απαιτήσεις και να εκφράζει παράπονα. Είναι σε μια συνεχή αναζήτηση της αλήθειας και απαιτεί την προσοχή που ο άλλος σύντροφος δεν δίνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνει καταθληπτικές τάσεις, μελαγχολία, στεναχώρια. Επίσης, εμφανίζει και σωματικές δυσλειτουργίες όπως πονοκεφάλους, αδυναμία, υπόταση. Εξασθενεί ο οργανισμός και οδηγείται σε μη δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης.

Τι σημαίνει όταν ο άλλος σύντροφος βρίσκεται στο στάδιο της «απόσυρση»

Στην περίπτωση της «απόσυρσης» στην οποία βρίσκεται ο σύντροφος, μιλάνε για το άλλο άκρο της προβληματικής κατάστασης που γεννάται μέσα στην σχέση. Ο σύντροφος που είναι σε αυτό το στάδιο τείνει να γίνεται παθητικός δέκτης όλων όσων ο άλλος σύντροφος επιζητά. Αδυνατεί να προσφέρει προσοχή και συναισθήματα ιδανικά να γεμίσουν ασφάλεια τον άλλο σύντροφο. Γίνεται επικριτικός, χειριστικός και γκρινιάζει εύκολα νιώθοντας όπως υποστηρίζει, πίεση από τον/ην σύντροφο του. Η στάση αυτή τον καθιστά ανίκανο να διατηρήσει σε ισορροπία την σχέση.  Το αποτέλεσμα είναι η επιμονή του/της συντρόφου του να τον αναγκάζει να νιώθει αρνητικά συναισθήματα, που εν συνεχεία του δημιουργούν ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως μελαγχολία, απογοήτευση και έντονους πονοκεφάλους.

Σύμφωνα με 74 μελέτες που έγιναν πάνω σε 14000 ζευγάρια, το μοτίβο «αίτησης – απόσυρσης», σε όσα ζευγάρια εμφανίστηκε, φάνηκε πως προκαλούσε λιγότερη ικανοποίηση μέσα στη σχέση. Επίσης, δυσκόλευε την επικοινωνία και την οικειότητα που είχε το ζευγάρι. Παρουσίαζαν άγχος και επιθετικότητα. Αξιοσημείωτα όμως είναι και τα σωματικά προβλήματα όπως εντερικά προβλήματα, στυτική δυσλειτουργεία, και δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το μοτίβο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τις σχέσεις. Όταν το ζευγάρι μπει σε αυτό δυσκολεύεται να ξεφύγει. Η ψυχική και σωματική τους υγεία μπορεί να εξουθενωθεί. Είναι μια πραγματική, σοβαρή ένδειξη δυσφορίας στη σχέση.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

https://www.maxmag.gr/apscychologita/lathos-scheseis-kai-synaisthima-monaxias/

Βιβλιογραφία:

https://punked.gr/ποιο-είναι-το-πιο-τοξικό-μοτίβο-σχέσεων/

https://ygeiamou.gr/blogs/toxikes-schesis-pos-tha-apallagite/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Τα τελευταλια χρόνια ασχολούμαι ενεργά με τον χώρο της μόδας και την αρθρογραφία. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Πλέον είμαι μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη... άντε ... το όμορφο ταξίδι μας ξεκίνησε....

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;