Μοντέλα που έχουν αντιμετωπίσει ψυχικές ασθένειες

Η μόδα δεν είναι μόνο φώτα και πολυτελές lifestyle. Συνήθως, όταν κλείνουν οι κάμερες τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ότι τα φανταζόμαστε. Οι σκληρές κριτικές, η συνεχής απαίτηση για βελτίωση και η πίεση να δείχνουν όλα τέλεια είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συνεχώς πιέζουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων που ασχολούνται με τον χώρο της μόδας. Οι ψυχικές ασθένειες αποτελούν ένα θέμα taboo και πολλές φορές αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι κάτι το οποίο βασανίζει πολύ κόσμο και ειδικότερα πολλά διάσημα μοντέλα. 

Ένα, ίσως, από τα πιο πολυσυζητημένα και περιζήτητα μοντέλα τον τελευταίο καιρό είναι η Adwoa Aboah. Με γονείς διάσημους φωτογράφους, φυσικό επόμενο ήταν η καριέρα της να ξεκινήσει σε μικρή ηλικία. Η μη “κλασσική” ομορφιά της έχει εγείρει πολλά σχόλια και σκληρές κριτικές, πράγμα που έχει επηρεάσει άμεσα το πόσο ευάλωτη είναι στις ψυχικές ασθένειες. Το 2014 έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Πλέον, κάνει διάφορες ομιλίες ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μιλήσουν για ότι τους απασχολεί. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Adwoa Aboah"
asos.com

Cara Delevingne

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μοντέλο, που έγινε γνωστό για τα statement φρύδια του, έχει μιλήσει ανοιχτά για το θέμα ψυχικές ασθένειες. Μάλιστα, το 2017 εξέδωσε το βιβλίο της με τίτλο ” Mirror, Mirror: A Twisty Coming-of-Age Novel about Friendship and Betrayal” , στο οποίο μιλάει και για την μάχη της με την κατάθλιψη όταν έμαθε τον εθισμό της μητέρας της στα ναρκιωτικά. Έχει εξομολογηθεί πως της αρέσει η εικόνα που έχει ο κόσμος για εκείνη, ωστόσο μισεί τον πραγματικό της εαυτό. 

ψυχικές ασθένειες
fashiongonerogue.com

Η Zuzanna Buchwald παράτησε τον αθλητισμό για να ασχοληθεί τελικά με τον χώρο της μόδας. Επειδή, όμως, ήταν αρκετά πιο μυώδεις από το πρώτυπο κρεμάστρα δέχτηκε αρκετή πίεση να “στεγνώσει” και να προσαρμοστεί στα πρότυπα του modeling. Στην προσπάθεια αυτή το μοντέλο έπαθε βουλιμία και νευρική ανορεξία. Το μοντέλο αποφάσισε να μιλήσει για την ιστορία της και να βοηθήσει κι άλλες κοπέλες που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες, μέσα από ένα βίντεο το οποίο ονομάζεται “I am not your clothes hanger”.

Zuzanna Buchwald.
pinterest.com

Ayesha Tan Jones

Η Ayesha Tan Jones αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τον θέμα κατά την διάρκεια ένα fashion show του οίκου Gucci. Κατά την διάρκεια του show είχε γράψει στις παλάμες της “Mental health is not fashion”, θέλοντας να τονίσει την μεγάλη συνέπεια που έχουν οι ψυχικές ασθένειες στο χώρο της μόδας. Αργότερα, τόνισε πως έχοντας βρεθεί στην θέση αυτή τόσο η ίδια όσο και δικοί της άνθρωποι δεν θεωρεί πως το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ένα οίκο μόδας. 

ψυχικές ασθένειες
elle.mx

Κατανοούμε, συνεπώς, πως ειδικότερα στην εποχή των social media το ‘φαίνεσθαι’ από το ‘είναι’ έχει πραγματικά μεγάλη διαφορά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρτίνα Μάρκο

Σπουδάζει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το πάθος της είναι η μόδα και όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερο σιγουρεύεται ότι είναι γενημένη για να ασχολείται με αυτό. Κύριος στόχος της είναι να ασχοληθεί με το fashion blogging, καθώς θεωρεί ότι μέσω του προσωπικού στυλ μπορεί ο καθένας να εκφράζει το χαρακτήρα του χωρίς να χρειαστεί να πει πολλά. 

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;