Ψυχικές ασθένειες και ψυχική υγεία

ψυχικές ασθένειες

ψυχικές ασθένειες και υγεία

Υγεία. Τι σου ήρθε στο νου όταν το διάβασες; Σωματική υγεία είναι το 95% των απαντήσεων. Δεν είναι λανθασμένη απάντηση αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην κατηγορία της υγείας δεν εμπίπτει μόνο η σωματική υγεία, η ορθή λειτουργία του οργανισμού δηλαδή απαλλαγμένου από οποιαδήποτε πάθηση.Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και η ψυχική υγεία, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζεται με την σημασία που της αρμόζει για να μην εμφανιστούν ψυχικές ασθένειες.

Οι ψυχικές ασθένειες είναι πολλών ειδών και μορφών και εκδηλώνονται σε όλες τις φάσεις της ζωής ενός ατόμου, είτε αυτό λέγεται εφηβεία είτε γηρατειά.Άλλες ψυχικές ασθένειες ενδέχεται να είναι κληρονομικές και άλλες να έχουν προκληθεί λόγω ενός τραυματικού συμβάντος που αποτέλεσε το έναυσμα έτσι ώστε να εκδηλωθούν και να λάβουν μεγάλες διαστάσεις.Άλλες χρήζουν ιατρική φαρμακευτική αγωγή και άλλες απλώς ψυχοθεραπεία.

Είναι τόσες πολλές που η σωστή ενημέρωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπισή τους.Μία σωστή διάγνωση θα λυτρώσει την ζωή του ασθενούς ενώ στον αντίποδα μία λανθασμένη θα του διαλύσει την ζωή.Γιαυτό εάν παρατηρήσεις κάποιο άτομο στον περίγυρό σου που εμφανίζει κάποια συμπτώματα που δεν θεωρείς πως είναι υγιή, δηλαδή έχει εναλλαγές στην διάθεσή του πολύ συχνά ή είναι οξύθυμος ή δεν μιλάει όπως μιλούσε οφείλεις άμεσα να τον βοηθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ψυχικές ασθένειες έχουν γύρω τους ένα στίγμα, μία αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, βέβαια ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια έχουν διαδραματιστεί πολλοί αγώνες προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος θέασής τους.Και μπορούμε να πούμε ότι κατά ένα ποσοστό έχει πετύχει αυτό.Πολλά άτομα πλέον μιλάνε ανοιχτά για την/τις ψυχικές τους ασθένειες ή έστω βρίσκονται πιο κοντά στο να συνειδητοποιήσουν ότι πάσχουν από μία.Το ταμπού του τρελού που συνδυάζεται με μία ψυχική νόσο σταδιακά ξεθωριάζει και αναδύονται ολοένα και περισσότεροι τρόποι αντιμετώπισης.

Όμως πέραν αυτών των προσπαθειών, υφίστανται ακόμη ταμπού που τοποθετούν ετικέτες στους ανθρώπους αυτούς και τους δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα όπως ντροπή,φόβος να ομολογήσουν ότι έχουν μία ψυχική ασθένεια μη τυχόν αποκλειστούν κοινωνικά αλλά σίγουρα και εκνευρισμό με την ζωή και τους ανθρώπους τριγύρω τους. Σε αυτήν την περίπτωση είναι εξαιρετικά αναγκαίο να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο,ότι έχουν έναν άνθρωπο τουλάχιστον δίπλα τους που θα τους προσφέρει βοήθεια ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Είτε κάποιος έχει μία ψυχική ασθένεια,είτε όχι είναι πολύ χρήσιμο και αναγκαίο στους καιρούς που ζούμε να λαμβάνει την σωστή ενημέρωση γύρω από τέτοια ζητήματα.Να διαβάζει διαρκώς προκειμένου και να βοηθήσει κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη αλλά και να διευρύνει τις γνώσεις του.Κακό σίγουρα δεν θα κάνει.Μέρα με την μέρα περισσότερα άτομα ζητούν την βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, γεγονός εξαιρετικά ελπιδοφόρο.Δείχνει πως σιγά σιγά υπάρχει μία σωστή ευαισθητοποίηση επί τούτου.Όμως επειδή πάντα θα υφίσταται και η μειονότητα, να παρατηρείς γύρω σου.Να ακούς και να σκέφτεσαι τι σου λένε οι φίλοι σου, οι γνωστοί σου , οι συγγενείς σου.Μπορεί κάποιος να μάχεται με μία ψυχική ασθένεια αλλά να ντρέπεται να το παραδεχτεί.Να είσαι παρών και να προσφέρεις αρωγή δίχως δεύτερη σκέψη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Σταμούλη

Το μυαλό μου μία εντροπία. Αθεράπευτα υπναρού με συχνές εκρήξεις ενέργειας και επιθυμίας να καλυτερεύσει την ζωή της , ιδίως μετά από μία κούπα καφέ. Συνήθως θα βρεθεί να ακούει μουσική , να απολαμβάνει ένα βιβλίο , να κάνει binge watching μία σειρά ή να αράζει με τα φιλαράκια της. Ενίοτε είναι και φοιτήτρια Ανθρωπολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;