Όταν οι ψυχικές ασθένειες γίνονται κόμικ

Όταν οι ψυχικές ασθένειες γίνονται κόμικ
Πηγή εικόνας :wallpapersafari.com

Ως ψυχική ασθένεια ορίζουμε ένα μοτίβο σκέψεων η ενεργειών ενός ατόμου που δεν είναι κοινωνικά η αναπτυξιακά καθορισμένη. Υπό κάποιες συνθήκες αυτό γίνεται γρήγορα αντιληπτό και λόγο της έντασης και της φύσης της ψυχικής ασθένειας υπάρχει ειδική πρόνοια από φορείς και ειδικούς με σκοπό την αντιμετώπιση. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις οι ψυχικές ασθένειες δεν έχουν έκδηλα συμπτώματα , κάτι το οποίο μας δυσκολεύει στη καθημερινότητα μας να της αναγνωρίσουμε. Αξίζει να αναφερθεί η συνεισφορά των κόμικς στην ανάδειξη και την προβολή ψυχικών ασθενειών.

Τα εικονογραφημένα κείμενα (ευρέως γνωστά ως κόμικς) ως μέσο ενασχόλησης έχουν απήχηση τόσο σε μικρές ηλικίες όσο και σε μεγαλύτερες. Η δύναμη της πληροφορίες που διέδιδαν ειδικά στη εποχή πριν το ιντερνέτ ήταν αρκετά μεγάλη και ως μέσο ψυχαγωγίας απέκτησε γρήγορα απήχηση.

Σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσε μέσο διάδοσης πληροφοριών και λόγο της ιδιαίτερης κατασκευής του και των απλοποιημένων εννοιών , γινόταν εύκολα αντιληπτό. Αυτό ακριβώς συνέβη και στο θέμα των ψυχικών ασθενειών .Κάτι το οποίο μας δείχνει ότι οι ψυχικές ασθένειες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν θέμα ταμπού , αλλά αντιθέτως ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι του κοινωνικού μας περίγυρου.

Σκόπιμα θα αναδείξουμε κάποιες ψυχικές ασθενείς που εντοπίστηκαν σε γνωστούς ήρωες της παιδικής μας ηλικίας .

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύνδρομο της Στοκχόλμης – Η πεντάμορφη και το τέρας

Η δημιουργία της νουβέλας ανήκει στην Γαλλίδα Γκαμπριέλ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ , και έκτοτε έχει διασκευαστεί αρκετές φορές. Στη γνωστή διασκευή της Ντίσνεϊ το τέρας αιχμαλωτίζει τον πατερά της πεντάμορφης , και εκείνη προτίθεται να μπει στη θέση του έτσι ώστε να είναι ελεύθερος ο πατέρας της. Έτσι εκείνη αναγκάζεται να μείνει στο κάστρο παρέα μαζί του. Το τέρας που έχει αιχμαλωτίσει την πεντάμορφη Μπελ προσπαθεί να την προσεγγίσει ωστόσο εκείνη τον αποφεύγει και τελικά του ζητάει να την αφήσει να πάει να δει το πατέρα της. Ωστόσο στο χωριό έξω από το κάστρο έχουν πληροφορηθεί για την ύπαρξη του τέρατος και ετοιμάζονται να του επιτεθούν για να το σκοτώσουν. Στη τελική μάχη ένα μοιραίο χτύπημα λαβώνει το τέρας και την τελευταία στιγμή η Μπελ του δηλώνει ότι τον αγαπάει . Η ιστορία έχει αίσιο τέλος , ωστόσο η συμπεριφορά της Μπελ αναδεικνύει το σύνδρομο της Στοκχόλμης . Μια ψυχική ασθένεια που της δημιουργήθηκε ύστερα από τον αναγκαστικό εγκλεισμό της στο κάστρο , όπου τελικά ερωτεύτηκε το τέρας.

ψυχικές ασθένειες
Πηγή εικόνας: Disney+

 

Σύνδρομο κακοποιημένου προσώπου – Χάρλευ Κουίν

Η Χάρλευ Κουινζέλ είναι ψυχίατρος στις φυλακές του Άρκαμ και βοηθάει με τις γνώσεις της άτομα με ψυχικές ασθένειες. Εκεί συναντάει τον Τζόκερ , όπου αρχικά ήταν ασθενής της. Μοιραία όμως τον ερωτεύεται και παράνομα τον βοηθάει να αποδράσει. Εκείνος , πριν αποδράσει της κάνει θεραπεία με ηλεκτροσόκ , κάτι το οποίο επηρέασε την πνευματική της διαύγεια. Στη συνέχεια παρατάει τη ζωή της , και προσπαθεί να γίνει σύντροφος του Τζόκερ. Τελικά το πετυχαίνει και έτσι δημιουργείται ένα αδίστακτο ζευγάρι με μόνο γνώμονα την παρανομία. Η Χάρλευ Κουίν μέσα από τα κόμικς φαίνεται ότι βιώνει μόνιμα μια κατάσταση σωματικής και ψυχολογικής εκμετάλλευσης και βίας. Ωστόσο είναι προσηλωμένη στους σκοπούς του αγαπημένου της Τζόκερ. Έτσι λοιπόν πάσχει από το σύνδρομο του κακοποιημένου προσώπου.

ψυχικές ασθένειες
Πηγή εικόνας: Inside Pulse

 

Διαταραχή της ταυτότητας – Χουλκ

Ο Μπρους Μπάνερ είναι ένας φυσικός επιστήμονας που είναι προσηλωμένος στο έργο του. Μετά από την έκρηξη μιας βόμβας ο Μπρους εκτέθηκε σε ακτίνες γάμμα. Υστέρα από αυτό το ατύχημα η ζωή του θα αλλάξει ριζικά , καθώς μετατρέπεται σε ένα μεγάλο και υπεράνθρωπα δυνατό πλάσμα. Ωστόσο σε αυτή τη κατάσταση δεν γνωρίζει την προηγουμένη του ταυτότητα και λειτουργεί καταστροφικά ασυνείδητα . Έτσι καταδιώκεται από την αστυνομία και το στρατό , καθώς τον αντιμετωπίζουν ως τέρας. Ο πράσινος ήρωας πάσχει από διαταραχή ταυτότητας καθώς βρίσκεται μόνιμα σε μια κατάσταση που εναλλάσσει τον ήρεμο επιστήμονα Μπρους με τον θυμωμένο Χουλκ.

ασθένειες
Πηγή εικόνας: Polygon

 

Νευρικός Κλονισμός – Γουόντερ Γούμαν

Η πριγκίπισσά Νταϊάνα -γνωστή ως Γουόντερ Γούμαν – είναι μια Αμαζόνα υπερηρωίδα. Πήρε τις δυνάμεις της ως δώρο από τους ολύμπιους θεούς και αγωνίζεται κόντρα σε οποιαδήποτε μορφή πολέμου. Η ίδια σε μια από τις ιστορίες της DC comics εμφανίζεται σε μεγάλη σύγχυση ύστερα από την ανακάλυψη κάποιον γεγονότων για το παρελθόν. Έτσι εκδηλώνει νευρικό κλονισμό και κλείνεται σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί παλεύει με τον εαυτό της για να καταλάβει το τι πραγματικά είναι, και με τη βοήθεια των φίλων της καταφέρνει και επανέρχεται. Η ιστορία μας διδάσκει ότι ακόμα και οι πιο δυνατοί άνθρωποι μπορούν να λυγίσουν.

Πηγή εικόνας: Screen Rant

 

Σύμπλεγμα Κατωτερότητας – Σπαιντερμαν

Ο Πίτερ Πάρκερ είναι ένας έφηβος φοιτητής που ζει με τους θείους του. Ύστερα από μια επίσκεψη σε ένα εργαστήριο δέχεται τσίμπημα από μια αράχνη που είχε εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Ύστερα από αυτό το γεγονός αρχίζει να αποκτάει δυνάμεις που παραπέμπουν σε δεξιότητες της αράχνης. Στην αρχή χρησιμοποιεί αυτές τις δυνάμεις πειραματικά. Σε μια δυσάρεστη συμπλοκή ο θείος του πέφτει νεκρός από τα πυρά ενός κλεφτή , και τότε γεννιέται μέσα του ο ήρωας Σπαιντερμαν. Ο χαρακτήρας του Πίτερ Πάρκερ εμφανίζει σε όλη την εξέλιξη της ιστορίας του σύμπλεγμα κατωτερότητας καθώς θεωρεί τον εαυτό του ένοχο που δεν μπόρεσε να σώσει το θείο του . Έτσι η πορεία του να πολεμήσει το έγκλημα και να προστατεύσει τη πόλη του από την εγκληματικότητα τον οδηγεί μόνιμα σε νέες περιπέτειες. Ωστόσο συχνά αυτές ακολουθούνται από καταστάσεις ψυχολογικής κατάπτωσης εξαιτίας του ότι δεν μπορεί να σώσει τους πάντες. Και για αυτό κατηγορεί τον εαυτό του.

Πηγή εικόνας: The Ringer

 

Όλες αυτές οι ιστορίες σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες αγαπημένων μας ηρώων αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα που βιώνουν σε καθημερινή βάση οι άνθρωποι γύρω μας. Μα πάνω από όλα μας δείχνουν πως καταφέρνουν να υπερκερνούν αυτά τα προβλήματα , να αγωνίζονται και να πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα. Όπως κάνουμε αλώστε όλοι μας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

Mental Disorder (Illness) ανακτήθηκε από www.plato.stanford.edu

Ψυχική ασθένεια ανακτήθηκε από el.wikipedia.org

Comics: Comic Books ανακτήθηκε από www.illustrationhistory.org

Beauty and the Beast ανακτήθηκε από www.shortstoriesshort.com

Disney’s Beauty and the Beast ανακτήθηκε από www.readcomiconline.to

Harley Quinn ανακτήθηκε από www.dcau.fandom.com

Bruce Banner HULK ανακτήθηκε από www.marvel.com

The Incredible Hulk And Dissociative Identity Disorder ανακτήθηκε από www.theodysseyonline.com

Wonder Woman ανακτήθηκε από www.dccomics.com

Wonder Woman’s Problematic Foray Into Mental Health ανακτήθηκε από www.thefandomentals.com

Spider-Man ανακτήθηκε από www.marvel.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;