J.K. Rowling: Η ενσάρκωση της κατάθλιψης στους «Παράφρονες»

Rowling
Πηγή φωτογραφίας: www.insider.com

Η J.K. Rowling έγινε γνωστή, διότι έδωσε πνοή στον «Harry Potter», έναν χαρακτήρα που συνόδεψε τα παιδικά μας χρόνια. Είναι η γυναίκα που οδήγησε μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο του Hogwarts. Αναμφίβολα, είναι μια προσωπικότητα που το όνομά της θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο στον κόσμο της ψυχαγωγίας. Τα βιβλία της μέχρι και σήμερα σημειώνουν τεράστια επιτυχία, γεγονός που κατατάσσει την συγγραφέα στο νούμερο 144 των πιο πλούσιων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει πουλήσει 350 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες. Παρ’ όλα αυτά, η ζωή της Rowling κάθε άλλο παρά μαγική δεν ήταν. Ξεκίνησε τη συγγραφή του «Harry Potter» με σκοπό να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.


Τα παιδικά χρόνια της Rowling

Η Joanne Rowling γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1965 στην πόλη Yate της Αγγλίας. Η οικογένειά της μετακόμισε δύο φορές και εν τέλει εγκαταστάθηκε στην περιοχή Tutshil. Από μικρή, ανέπτυξε την αγάπη της για τη συγγραφή. Μάλιστα, σε ηλικία μόλις έξι ετών, έγραψε μια ιστορία με τίτλο «Rabbit». Πέντε χρόνια αργότερα δημιουργεί και το πρώτο της βιβλίο. Το περιεχόμενο σχετίζεται με τους ανθρώπους που είχαν στην κατοχή τους επτά καταραμένα διαμάντια. Oι επιδόσεις της στο σχολείο ήταν εξαιρετικά καλές μιας και η ίδια είχε αναδειχτεί σε Head Girl. Επίσης, ένας καθηγητής της σε μια δήλωσή του στο περιοδικό «New Yorker» επαίνεσε την οξυδέρκειά της και τις γνώσεις της σχετικά με την αγγλική γλώσσα.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν η πρώτη της επιλογή όσον αφορά τις προπτυχιακές σπουδές της. Η αίτησή της, όμως, δεν έγινε δεκτή και έτσι σπούδασε γαλλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Exeter. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το διάβασμα που απαιτούσε η σχολή της. Σε αντίθετη μοίρα από τους γονείς της βρέθηκε η Rowling, μιας και κατάφερε να αποφοιτήσει και να αποκτήσει το πτυχίο της. Ο πατέρας της δούλευε ως μηχανικός στην εταιρία Rolls Royce, ενώ η μητέρα της εργαζόταν ως τεχνικός σε λύκειο.


Η μάχη με την κατάθλιψη

Ένα γεγονός που σημάδεψε την ζωή της Rowling ήταν ο χαμός της μητέρας της. Έπασχε αρκετό καιρό από σκλήρυνση κατά πλάκας, γεγονός που στεναχωρούσε τα κοντινά της άτομα που δεν μπορούσαν να απομακρύνουν τον πόνο της. Το πρώτο χτύπημα έρχεται την πρωτοχρονιά του 1991, όταν η Rowling θα χάσει την μητέρα της. Η στεναχώρια της μεγάλωνε όσο σκεφτόταν πως είχε αποκρύψει από την ίδια την συγγραφή του σπουδαιότερου έργου της. Η απώλεια του ενός εκ των δύο γονέων της αποτέλεσε το έναυσμα για την δημιουργία ενός ορφανού χαρακτήρα, τον ίδιο τον Harry Potter.

Rowling
Πηγή φωτογραφίας: www.inc.com

Στη συνέχεια, αποφασίζει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή της και για αυτό θα μετακομίσει στην Πορτογαλία. Εκεί θα εργαστεί σαν καθηγήτρια αγγλικών. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, γνωρίζει και τον μετέπειτα σύζυγό της και δημοσιογράφο Jorge Arantes. Μετά από λίγο καιρό, η συγγραφέας θα μείνει έγκυος και έτσι μεταφέρεται στο πατρικό του Jorge. Δυστυχώς, όμως, θα αποβάλλει. Το ζευγάρι δεν πτοείται, αντιθέτως παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1992. Η Rowling ξανά μένει έγκυος και αυτή την φορά θα καταφέρει να δώσει ζωή στην μικρή Jessica. Διάλεξε το συγκεκριμένο όνομα, επειδή θαύμαζε την διάσημη δημοσιογράφο, ακτιβίστρια και συγγραφέα Jessica Mitford.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και η γέννηση της κόρης τους δεν κατάφερε να σώσει τον γεμάτο εντάσεις γάμο τους. O σύζυγός της την κακοποιούσε και έτσι η Rowling για να διαφύγει από αυτό το μαρτύριο αναγκάζεται να πάρει διαζύγιο. Για κακή της τύχη, σε ηλικία μόλις 29 ετών, η συγγραφέας ήταν μια χωρισμένη μητέρα, η οποία διαγνώστηκε με κατάθλιψη, απένταρη και χωρίς μια στέγη πάνω από το κεφάλι της. Την ίδια χρονική περίοδο, επίσης, σκεφτόταν μέχρι και την αυτοκτονία, προκειμένου να γλυτώσει από την γεμάτη ατυχίες ζωή της.


Οι «Παράφρονες»

Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική της εμπειρία, η Rowling δίνει σάρκα και οστά στην κατάθλιψη μέσα από τα βιβλία της. Δημιουργεί μαύρες και απρόσωπες φιγούρες που σκοπό τους έχουν να ρουφήξουν κάθε καλό από τη ψυχή του θύματός τους. Στο πέρασμά τους, ο κόσμος παγώνει και σκοτεινιάζει. Οι φιγούρες αυτές είναι οι «Παράφρονες». Η συγγραφέας αναφέρεται πρώτη φορά σε αυτούς στο βιβλίο της «Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν». Τους περιγράφει ως εξής:

Rowling
Πηγή φωτογραφίας: www.thedailyowl.gr

Οι Παράφρονες είναι τα φρικτότερα πλάσματα αυτού του κόσμου. Κατοικούν στα πιο σκοτεινά και βρώμικα μέρη. Ευδοκιμούν στην αποσύνθεση και στην απόγνωση. Ρουφάνε τη γαλήνη, την ελπίδα και την ευτυχία από τον αέρα που τους περιβάλλει. Ακόμα και οι μαγκλ αισθάνονται την παρουσία τους, αν και δεν μπορούν να τους δουν. Αν πλησιάσεις έναν παράφρονα, θα σου ρουφήξει κάθε ωραίο αίσθημα, κάθε γλυκιά ανάμνηση. Κι’ αν του δοθεί η ευκαιρία, θα σε απομυζήσει μέχρι να συρρικνωθείς σε κάτι παρόμοιο με εκείνον – διαβολικό, χωρίς ψυχή. Το μόνο που θα σου αφήσει, είναι οι χειρότερες εμπειρίες της ζωής σου.

Το «αντίδοτο» όμως σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, μας το παρέχει η ίδια η Rowling μέσα από τον μαγικό της κόσμο. Αν και οι παράφρονες φαίνονται τρομερά και ακατανίκητα πλάσματα, υπάρχει ένα ξόρκι που μπορεί να σώσει κάθε μάγο, αν ξέρει να το χρησιμοποιεί σωστά. Είναι το ξόρκι του «Προστάτη» και μπορεί να έχει αποτέλεσμα, μόνο αν ο μάγος που το επιχειρήσει, επιστρατεύσει όλη του την θέληση και φέρει στο νου του την πιο χαρμόσυνη ανάμνησή του.

Σε ανάλογη περίπτωση στον δικό μας κόσμο τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με την κατάθλιψη, πρέπει να κατασκευάζουν έναν δικό τους «Προστάτη».

Να σκέφτονται μόνο τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στις ζωές τους και να φροντίζουν να είναι με τα άτομα που ενδιαφέρονται για εκείνους και τους αγαπούν.


Ακολουθεί βίντεο με την βιογραφία της J.K. Rowling.


Πηγές

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Τζ._Κ._Ρόουλινγκ (τελευταία πρόσβαση 4/1/2020)

J.Shamsian. 19 things you never knew about ‘Harry Potter’ author and multi-millionaire philanthropist J.K. Rowling (19 Ιουλίου 2018). Ανακτήθηκε από: https://www.insider.com/jk-rowling-facts-harry-potter-author-life-2017-7 (τελευταία πρόσβαση 4/1/2020)

30 + 1 πράγματα που δεν ήξερες για την Τζ.Κ. Ρόουλινγκ. Ανακτήθηκε από: https://www.thedailyowl.gr/pragmata-den-ikseres-rowling/ (τελευταία πρόσβαση 4/1/2020)

Τζόαν Ρόουλινγκ : Η γυναίκα που μας θυμίζει ότι τα πάντα είναι δυνατά! Ανακτήθηκε από: https://www.epixeiro.gr/article/50885 (τελευταία πρόσβαση 4/1/2020)

Από πάμφτωχη, άνεργη, μόνη μητέρα με κατάθλιψη, έγινε δισεκατομμυριούχος -Η μαγική ιστορία της Τζόαν Ρόουλινγκ
Ανακτήθηκε από: https://www.iefimerida.gr/news/207234/apo-pamftohi-anergi-moni-mitera-me-katathlipsi-egine-disekatommyrioyhos-i-magiki-istoria (τελευταία πρόσβαση 4/1/2020)

Παλεύοντας με την Κατάθλιψη (9 Ιουλίου 2019) Ανακτήθηκε από: https://aeee.gr/palevontas-me-tin-katathlipsi/ (τελευταία πρόσβαση 4/1/2020)

Παράφρονες: Ο μαγικός συμβολισμός της κατάθλιψης. Ανακτήθηκε από: https://www.thedailyowl.gr/dementors-depression/ (τελευταία πρόσβαση 4/1/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαίρη Βολταίρου

Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ζωγραφική, βλέπω ταινίες & σειρές (ξένες ως επί το πλείστον) και λατρεύω την κλασσική λογοτεχνία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;