Η ψυχική υγεία μέσα από 6 ταινίες μικρού μήκους

Όσο σημαντική είναι η σωματική υγεία για τον άνθρωπο άλλο τόσο σημαντική είναι και η ψυχική. Και αυτό γιατί αφορά τη συμπεριφορική/ κοινωνική, τη νοητική και τη συναισθηματική μας ευημερία (ορισμός του Medical News Today). Πολλές φορές ο κινηματογράφος «δείχνει» την ευαίσθητη πλευρά του σε αυτά τα λεπτά ζητήματα. Από αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει και η ψυχική υγεία που μας αφορά όλους. Ένα θέμα που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς 1 στους 6 ενήλικες –παγκοσμίως- αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ακολουθούν 6 αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους που στόχο έχουν να μας ευαισθητοποιήσουν και να μας διδάξουν γύρω από αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.


Out of Bounds (2014)

υγεία
Πηγή εικόνας: youtube.com

Ο Ιδεοψυχαναγκασμός είναι μια αγχώδης ψυχική διαταραχή που κατατάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των νευρώσεων. Αυτή τη ψυχική διαταραχή καλείται να μας παρουσιάσει και η ταινία μικρού μήκους «Out Of Bounds». Πρόκειται για μια δραματική animation ταινία Δανικής παραγωγής που μας περιγράφει τη διαταραχή και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου. Η σκηνοθεσία είναι της Victoria Piechowitz. Η ταινία διαρκεί σχεδόν 6 μισή λεπτά και μας εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει με το σύνδρομο Asperger στην υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση: Οι φοβίες και τα δεσμά του Allan αλλάζουν όταν καλείται να σώσει τον μοναδικό του φίλο, ένα ψαράκι ονόματι Paul.

Δείτε την ταινία εδώ

In between (2012)

υγεία
Πηγή εικόνας: youtube.com

Το άγχος είναι μια ψυχική αντίδραση στην υγεία μας που γνωρίζει δραματική αύξηση στην εποχή μας. Το άγχος μας σε ένα λογικό πλαίσιο είναι μια φυσιολογική αντίδραση αλλά όταν αυτό ξεφεύγει τότε αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε κάθε περίσταση της ζωής μας.  Η παρακάτω ταινία καλείται να μας παρουσιάσει την αγωνία που συχνά διακατέχει τη ζωή μας και εμείς δειλιάζουμε απέναντι σε καθετί διαφορετικό, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο. Μια γαλλόφωνη ταινία μικρού μικρούς που δημιουργήθηκε από  πέντε μαθητές του Γαλλικού σχολείου «Gobelins L’ Ecole De L’ Image». Τους Alice  Bissonnet, Aloyse Desoubries- Binet, Sandrine Hanji Kuang, Juliette Laurent και Sophie Markatatos.

Υπόθεση: Μια νεαρή γυναίκα προσπαθεί να ξεπεράσει τις αναστολές της ακολουθούμενη από έναν… κροκόδειλο. Ένας κροκόδειλος που λαμβάνει αλληγορικές προεκτάσεις και μας παρουσιάζεται ως το άγχος που ”πνίγει” την καθημερινότητά μας.

Δείτε την ταινία εδώ

Living with Depression (2016)

Πηγή εικόνας: youtube.com

Από τις πιο γνωστές ψυχικές διαταραχές είναι και η κατάθλιψη. Η Πολωνή φωτογράφος Katarzyna Napiórkowska μέσα από το λογαριασμό της στο Youtube δημιουργεί την ταινία μικρού μήκους «Ζώντας με την κατάθλιψη». Σκοπό της είναι να μας περιγράψει πως είναι η ζωή ενός ατόμου που βιώνει αυτή την ψυχική διαταραχή.  Πρόκειται για μια ταινία που η διάρκειά της υπερβαίνει κατά λίγο τα τρία λεπτά. Μας περνά το μήνυμα ότι η κατάθλιψη δεν είναι απλά ένα άτομο που ακούει λυπητερή μουσική. Κατάθλιψη είναι κάτι πολύ πιο πέρα από τον έλεγχο του ατόμου που τη βιώνει. Μια ταινία που μας δείχνει πως οι πιο απλές συναναστροφές μπορούν να γίνουν τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο.

Υπόθεση: Mια νεαρή κοπέλα με κατάθλιψη χάνει την όρεξή της για συναναστροφή με φίλους, οικογένεια και σύντροφο.

Δείτε την ταινία εδώ

Fallin’ Floyd (2013)

υγεία
Πηγή εικόνας: youtube.com

Το «Η πτώση του  Φλόυντ» είναι ένα animation μικρού μήκους Ολλανδικής παραγωγής σε σκηνοθεσία του Albert ‘t Hooft και του Paco Vink. Σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο το πώς είναι να ζεις με κατάθλιψη. Μια ταινία για τον έρωτα, τον πόνο που φέρνει η κατάθλιψη και τη δύναμη της μουσικής. Ένα αξιόλογο έργο που κατάφερε να βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ του κινηματογράφου παγκοσμίως (Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία, Βουλγαρία, Ολλανδία και Ιταλία). Διαρκεί 9 λεπτά και βλέπουμε τον πρωταγωνιστή από τις προ της κατάθλιψης μέρες του έως τη ζωή του μέσα σε αυτήν και μέχρι την ανάκαμψη του (www.athensvoice.gr).

Υπόθεση: Ο Φλόυντ είναι ένας μουσικός που ζει χαρούμενα και αισιόδοξα. Φτάνει η ημέρα όμως, που η γυναίκα που αγαπά τον απορρίπτει για έναν άλλον άντρα. Από εκείνη τη στιγμή «πέφτει» σε κατάθλιψη που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Ο Φλόυντ παραμελεί τόσο τον εαυτό του που φτάνει σε σημείο να κινδυνέψει η ίδια του η ζωή.

Δείτε την ταινία εδώ

Skhizein (2008)

υγεία
Πηγή εικόνας: youtube.com

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική διαταραχή που ανήκει στην κατηγορία των ψυχώσεων. Αφορά μια ασθένεια για την ψυχική υγεία που διακρίνεται από διαταραχές αντίληψης της πραγματικότητας. Αυτή τη βαριά μορφή διαταραχής προσπαθεί να μας παρουσιάσει το animation μικρού μήκους «Skheizen». Η σκηνοθεσία της ταινίας ανήκει στον Jeremy Clapin. Μια ταινία γαλλικής παραγωγής στην οποία δανείζουν τη φωνή τους οι Julien Boisselier, Theo Grimmeisen και Mado Debrus. Μια συναρπαστική ταινία κινουμένων  σχεδίων που έθεσε υποψηφιότητα για το βραβείο Σεζάρ στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία μικρού μήκους».

Υπόθεση: Έχοντας χτυπηθεί από έναν μετεωρίτη, ο Henry πρέπει να προσαρμόσει τη ζωή του με ακρίβεια, ενενήντα ένα εκατοστά από τον εαυτό του.

Δείτε την ταινία εδώ 

Μελαγχολία (2019)

υγεία
Πηγή εικόνας: youtube.com

Κλείνοντας, θα μεταφερθούμε στον εγχώριο  κινηματογράφο και στη «Μελαγχολία» της Αριάδνης Κουτσάυτη. Πρόκειται για μια πολύ επίκαιρη ταινία του Ελληνικού Κινηματογράφου στα χρόνια της κρίσης. Μέσα σε μια κρίση, που η ψυχική διαταραχή της κατάθλιψης και της μελαγχολίας έβρισκαν ή- καλύτερα- βρίσκουν ακόμη πρόσφορο έδαφος. Ένα ρεαλιστικό έργο που κινηματογραφήθηκε σε φυσικούς χώρους όπως το Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και στα Κέντρα για την Ψυχική Υγεία Κορυδαλλού και Κερατσινίου.

Υπόθεση: Στην ταινία, άνθρωποι κάθε ηλικίας περιγράφουν τα προσωπικά τους βιώματα με το … «τέρας» της μελαγχολίας. Άνθρωποι όλων των μορφωτικών επιπέδων που δεν μπόρεσαν να βρουν εργασία και να «χτίσουν» την προσωπική τους ζωή. Άτομα που κλείστηκαν στον εαυτό τους, φορτώθηκαν τα αδιέξοδα και βούλιαξαν στη μοναξιά και την κατάθλιψη (www.protothema.gr) μιλούν αποκλειστικά στην κάμερα της εφημερίδας «ΘΕΜΑ».

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανάσιος Παπατσάνης

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;