6+1 τρόποι για να ξεπεράσεις την φοβία των πτήσεων

Φοβία πτήσεων
Πηγή εικόνας: theluxurytravelexper.com

Η φοβία των αεροπορικών πτήσεων, γνωστή και ως αεροφοβία (aerophobia) είναι ο φόβος κάποιων ανθρώπων να ταξιδέψουν με αεροπλάνο και είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 6 ανθρώπους παρουσιάζουν αυτή τη φοβία. Η φοβία για τα αεροπλάνα (aviophobia) σχετίζεται άμεσα με την φοβία των πτήσεων.

Φοβία πτήσεων
Πηγή εικόνας: psycom.net

Συμπτώματα

Ανησυχία, άγχος, αισθήματα τρόμου, κρίσεις πανικού, νευρικότητα και αναβλητικότητα είναι κάποια από τα πιο κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος που πάσχει από αυτή τη φοβία. Κατά τη διάρκεια μίας πτήσης ή κατά την αναμονή, ένας άνθρωπος με φοβία πτήσεων μπορεί να έχει τρέμουλο, σοβαρό πονοκέφαλο, ταχυπαλμία, εφίδρωση, στομαχικές διαταραχές και πολλά άλλα σοβαρά συμπτώματα. Μόνο στην ιδέα της πτήσης, οι άνθρωποι με αυτήν την φοβία αναβάλλουν ή και ακυρώνουν τελείως κάποιο προγραμματισμένο ταξίδι τους. Ωστόσο, άλλοι αποφεύγουν τελείως οποιοδήποτε αεροπορικό ταξίδι.

Φοβία πτήσεων
Πηγή εικόνας: finavia.fi

Αίτια

Αυτή η φοβία των αεροπορικών πτήσεων ίσως να συνδέεται και με άλλες φοβίες, όπως η υψοφοβία, όπου οι επιβάτες νιώθουν μεγάλο φόβο λόγω ύψους, σε συνδυασμό με την κλειστοφοβία, διότι θα πρέπει να παραμείνουν σε έναν κλειστό χώρο για αρκετή ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία πιθανή έκρηξη πανικού και μη ελεγχόμενης συμπεριφοράς είναι και η αιτία που πολλοί πάσχοντες από αεροφοβία αποφεύγουν να πετάξουν με αεροπλάνο για να μην «ντροπιαστούν» μπροστά σε πολύ κόσμο. Πολλοί επίσης άνθρωποι φοβούνται το ενδεχόμενο αναταράξεων (π.χ. κενά αέρος) στην πτήση, κακού καιρού ή και σφάλμα του πληρώματος του αεροσκάφους ή πρόβλημα με το ίδιο το αεροσκάφος, ακόμα και ενδεχόμενο αεροπειρατίας ή και τρομοκρατίας! Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί οι ίδιοι ή κάποιοι οικείοι τους μπορεί να έχουν βιώσει κακή εμπειρία στο παρελθόν με κάποια πτήση, είτε γιατί έχουν δει ή διαβάσει στις ειδήσεις για σοβαρά αεροπορικά δυστυχήματα ή προβλήματα, είτε τέλος γιατί έχουν δει σκηνές πιστής αναπαραγωγής σε κάποια ταινία ή σειρά που παρουσίαζε κάποιο αεροπορικό δυστύχημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο αποφεύγει κάποιος να ταξιδέψει με αεροπλάνο, τόσο αυτός ο φόβος μεγιστοποιείται!

Τρόποι αντιμετώπισης

Φοβία πτήσεων
Πηγή εικόνας: lonelyplanet.com

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες για σύγχρονες μεθόδους ιατρικής και ψυχολογίας, ωστόσο, υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση μίας τέτοιας φοβίας, προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος να ταξιδεύει αεροπορικώς εκεί που ονειρεύεται.

  1. Αναγνώριση της φοβίας: Συμβιβάσου με τον εαυτό σου για την φοβία που έχεις και προσπάθησε να την αντιμετωπίσεις στη ρίζα της. Ποια είναι η αιτία που σε ώθησε να έχεις αυτού του είδους τη φοβία; Πότε ξεκίνησε όλο αυτό; Μία καλή λύση είναι να μιλήσεις με κάποιον ειδικό (π.χ. ψυχολόγο/ ψυχοθεραπευτή) και να βρεις την αιτία του προβλήματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από κάποιες συνεδρίες, θα έχεις μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πηγή της φοβίας σου και θα βρεθείς αντιμέτωπος με αυτή.
  2. Ενημέρωση: Διάβασε ιστορίες ανθρώπων που είχαν την ίδια φοβία και την ξεπέρασαν, ενημερώσου για τα αεροπλάνα και τον τρόπο λειτουργίας τους, δες στατιστικά για το πόσες πτήσεις πραγματοποιούνται επιτυχώς καθημερινά παγκοσμίως και πόσο συχνά μπορεί να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στην πτήση.
  3. Σχεδιασμός ταξιδιού: Κάποιοι λένε ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι, ε λοιπόν, εσύ επικεντρώσου στο αντίθετο! Όταν προγραμματίζεις ένα ταξίδι μόνος σου ή με παρέα (προτιμότερο για πρώτη φορά σε αεροπλάνο), προσπάθησε να κάνεις θετικές σκέψεις μόνο για το μέρος που θα πας. Μπορείς να επιλέξεις έναν κοντινό προορισμό για αρχή. Πήγαινε στο αεροδρόμιο όταν άλλοι φίλοι σου ή συγγενείς πετάνε, μόνο και μόνο για να εξοικειωθείς με την ιδέα των πτήσεων.
  4. Προετοιμασία πτήσης: Όταν ετοιμάζεσαι για κάποιο ταξίδι αεροπορικώς, προσπάθησε να έχεις συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες που χρειάζεσαι, καθώς και να έχεις φροντίσει για τα πράγματα σου από νωρίς (π.χ. βαλίτσα, ρούχα, έλεγχος αποσκευών, κλπ.) για να αποφύγεις την έξτρα ένταση και άγχος την ημέρα της πτήσης.
  5. Φυσική κατάσταση: Όταν φτάνει η ώρα για την πτήση σου, προσπάθησε να έχεις αποφύγει την κατανάλωση καφέ ή ενεργειακών ποτών για να αποφύγεις την οποιαδήποτε υπερένταση. Μάλιστα, αν σε ηρεμεί κάποιο αφέψημα, όπως ένα τσάι με βότανα ή μία βαλεριάνα ή ένα χαμομήλι, είναι καλό να το έχεις καταναλώσει λίγες ώρες πριν. Ακόμη, φρόντισε να έχεις μαζί σου κάποια φυτικά ηρεμιστικά (π.χ. για τον ύπνο) ή δραμαμίνες (ή και travel gum) σε περίπτωση που ζαλιστείς. Τέλος, καλό είναι να προσέξεις τη διατροφή σου και να έχεις αποφύγει τα πολύ λιπαρά φαγητά ή τα γλυκά.
  6. Απασχόληση: Αν αναρωτιέσαι πως θα περάσει πιο γρήγορα η ώρα σου μέσα στο αεροπλάνο και για να αποφύγεις το έντονο στρεσάρισμα, δες τι θα ήθελες να κάνεις για να απασχολήσεις το μυαλό σου κατά το μέγιστο στη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να είναι ένα βιβλίο, ή πάρε μαζί σου το laptop για να δεις μία ταινία ή να συνεχίσεις την αγαπημένη σου σειρά ή και να ακούσεις τη μουσική που σου αρέσει και σε χαλαρώνει.
  7. Αντιμετώπιση on-air: Αν νιώθεις ότι ακόμα και μετά από όλα τα παραπάνω, ο φόβος αρχίζει πάλι να σε κυριεύει, μίλα με τον συνταξιδιώτη σου ή σε κάποιον αεροσυνοδό για να ηρεμήσεις. Πάρε βαθιές ανάσες, πιες λίγο νερό και επανάλαβε τις θετικές σκέψεις για το ταξίδι σου. Καλό είναι εκείνη τη στιγμή να σκέφτεσαι μόνο την ώρα που θα προσγειωθείς και θα έχει ολοκληρωθεί η πτήση επιτυχώς.

Μαγικό κουμπί για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Υπάρχει όμως η μαγική συνταγή που είναι η θέληση. Αν πραγματικά κάποιος άνθρωπος θέλει να ξεπεράσει μία φοβία και συγκεκριμένα τη φοβία των πτήσεων και να ταξιδέψει όπου ονειρεύεται πραγματικά ελεύθερος από οποιαδήποτε αρνητική επιρροή, τότε τρόποι υπάρχουν.

Πηγή εικόνας: smartertravel.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φωτεινή-Φαίη Τσόλη

Είμαι η Φαίη (Φωτεινή) και το ομολογώ ότι μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια.. και η μόδα! Χρήσιμες συμβουλές, do's & dont's. Και φυσικά, τα πάντα για το streetstyle! Enjoy!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;