Πως να θεωρείσαι και συ οικολόγος μουσικός

περιβάλλον

Το θέμα που θα έπρεπε να ενδιαφέρει όλο τον κόσμο, όλες τις ημέρες, όλου του χρόνου, τείνει να αφανιστεί. Κι αυτό το θέμα είναι το περιβάλλον.Όσο μεγαλώναμε, μια αόρατη απειλή για το περιβάλλον, ήταν η καταστροφή του. Απλά, λιτά και απέριττα. Ο φόβος για την καταστροφή, η απελπισία για το περιβάλλον, η γνώση μας ότι αυτό θα καταστραφεί, μας έκανε τους ανθρώπους που μας έκανε. Όμως, η ουσία είναι μια και μοναδική: η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι εδώ. Μας απειλεί, μας πλησιάζει, μας έχει ήδη αγγίξει. Το πιο ανησυχητικό είναι το ότι ακόμη και τώρα δεν το έχουμε καταλάβει. Στη δική μας περίπτωση, θα προσπαθήσουμε να πιάσουμε το θέμα του περιβάλλοντος σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ένας οικολόγος μουσικός. Ίσως να προσπαθήσουμε να το εξετάσουμε και λίγο σαν έλλογα όντα που ασχολούνται, έστω ερασιτεχνικά, με τη μουσική. Τι μπορεί να κάνει ένας οικολόγος μουσικός για να βελτιώσει την ρουτίνα του.

 

Ο οικολόγος μουσικός και ο εξοπλισμός του

Για τους μουσικούς της παρέας, οι οποίοι ενδιαφέρονται έστω και ελάχιστα για την καταστροφή του περιβάλλοντος: παρουσιάζονται κάποιες προτάσεις εξοπλισμού, φιλικότερες προς το περιβάλλον. Δε διαφημίζουμε εταιρείες και προϊόντα, δεν παίρνουμε χρήματα για το promo συγκεκριμένων αντικειμένων. Ή για την προαγωγή συγκεκριμένων θέσεων και νοοτροπιών. Το ζητούμενο, το θέμα μας, είναι το περιβάλλον, αυτό καθαυτό. Οπότε θα προτείνουμε απλά κάποια προϊόντα ή κάποιες προτάσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους οικολόγους μουσικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρησιμοποιήστε έναν AC αντάπτορα για πετάλια:

Εκεί που θα χρησιμοποιήσει κάποιος μπαταρίες για να φορτίσει και να χρησιμοποιήσει τα πετάλια του, υπάρχει κι άλλη λύση. Ένας οικολογικός αντάπτορας με πολλαπλή σύνδεση, ο οποίος βοηθά το περιβάλλον. Πώς ακριβώς; Με τη μή χρήση μπαταριών. Αν και έχει δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια η ανακύκλωση μπαταριών, δεν ακολουθείται από τους περισσότερους. Ξέρουμε πλέον ότι οι μπαταρίες περιέχουν τοξικά, τα οποία μπορούν να μολύνουν οικοσυστήματα ολόκληρα.

Ανακύκλωση των χορδών:

Βεβαίως, στη χώρα μας δεν έχει ακουστεί ποτέ η ανακύκλωση χορδών. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάτι το διαδεδομένο και το πρακτικό. Μέχρι αυτή τη στιγμή, συμβαίνει μόνο στην Αμερική, Με πρωτοβουλίες συγκροτημάτων, μέσω καμπανιών,οι πελάτες μουσικών καταστημάτων, μπορούν να στείλουν τις χρησιμοποιημένες χορδές τους πίσω. Έχουν σαν ανταμοιβή κάποιους πόντους, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικές αγορές τους.

Επιλογή προϊόντων με λιγότερη συσκευαστική ύλη:

Κάτι το οποίο αρκετές μπάντες τείνουν να κάνουν “μόδα.” Η συσκευασία οργάνων και εξοπλισμού, παράγεται από υλικά, όπως το πλαστικό, τα οποία αργούν να αποσυντεθούν. Μια τάση αρκετών συγκροτημάτων, είναι να προάγουν διαφορετικές συσκευασίες, φιλικότερες προς το περιβάλλον.  Μια ενέργεια, η οποία αν βρει αρκετούς υποστηρικτές, μπορεί να δημιουργήσει μια αντίδραση υπέρ του περιβάλλοντος.

Σωστότερη για το περιβάλλον επιλογή υλικού:

Ποιο είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον υλικό για να παρασκευαστεί κάποιο μουσικό όργανο;

Όπως προείπαμε, το πλαστικό είναι το υλικό που προσβάλλει περισσότερο. Ακόμη κι όταν ανακυκλώνεται. Επίσης, μπορεί να αποβεί μοιραίο και γα την πανίδα, για όλα τα ζώα του πλανήτη. Το μέταλλο, είναι μια κάποια λύση. Όμως, καθώς η επεξεργασία του επηρεάζει το περιβάλλον, δεν είναι η καλύτερη. Το ξύλο από την άλλη πλευρά, μπορεί και αναπλάθεται από τη φύση. Όποτε κόβεται ένα δέντρο, θα φυτρώσει ένα άλλο. Εντάξει, θα γίνει γρηγορότερα με τη δική μας βοήθεια. Οπότε από τα τρία αυτά υλικά, ίσως να καταλήγουμε στο ξύλο. Όσον αφορά τουλάχιστον την παραγωγή κρουστών οργάνων.

Και να θυμάστε, ανακυκλώνετε κάθε υλικό, στο σωστό σημείο.

Μεταμόρφωση χρησιμοποιημένων μουσικών χορδών κι άλλων αντικειμένων:

Εδώ υπάρχει μια όμορφη και πρακτική λύση για τις χρησιμοποιημένες χορδές. Μπορούμε να τις χρησιμοιήσουμε για την κατασκευή κοσμημάτων. Βραχιόλια, κολιέ, διακοσμητικά σπιτιού και χίλιες δυο άλλες ιδέες. Μια λύση τόσο χρηστική, όσο και όμορφη. Ακόμη περισσότερο, το υποστηρίζουμε, καθώς είναι πανεύκολο, αν ασχοληθεί ο καθένας. Και θα βοηθήσει το περιβάλλον, αλλά και θα φτιάξει κάτι που θα του μείνει. Με τα ίδια του τα χέρια.

Επίσης, διάφορα παλιά εξαρτήματα, όπως π.χ. κάποια cymbal sets, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου. Για διακοσμήσεις σπιτιού, όπως καλύμματα λαμπών.

Η χρήση βιοδιασπώμενων υλικών:

Εδώ βλέπουμε και πάλι μια περίπτωση χρήσης υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, για τη δημιουργία μουσικών βοηθητικών εξοπλισμών. Εντάξει, όσο μπορεί μια πένα  να θεωρηθεί εξοπλισμός. Η συγκεκριμένη εταιρία, Timber Tones, χρησιμοποιεί αποκλειστικά τέτοια υλικά για την κατασκευή πενών. Επίσης, η επιλογή ξύλινων μπαγκετών, η επιλογή μη συνθετικών ζωνών για μπάσο ή κιθάρα είναι μια οικολογική λύση.

Τραγούδια με οικολογικό μήνυμα:

Ο πιο  άμεσος τρόπος να περάσει ένας μουσικός κάποιο μήνυμα, είναι μέσω της τέχνης του. Μπορεί τα τραγούδια για το περιβάλλον να έχουν παρεξηγηθεί στα αυτιά αρκετών ακροατών, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να τα προάγουμε.

Ή να τα ακούμε.

Έχει υπάρξει άλλωστε στο παρελθόν η υλοποίηση της ιδέας “music for the environment”. Υπάρχουν συλλογές κομματιών που αναφέρονται στο περιβάλλον, ακόμη και ντοκιμαντέρ! Οπότε όποιος μουσικός μπορέσει, ας κάνει πράξη το αυτονόητο για πολλούς, όμως όχι για όλους: ας προάγει με την τέχνη του μια προσπάθεια, η οποία σε τελική ανάλυση αφορά όλους μας.

 

Πηγή εικόνας: mytree.tv

Ο οικολόγος μουσικός και τα gadgets του:

Τώρα, για τους υπόλοιπους φίλους μας, οι οποίοι δεν είναι τόσο geeks με τον εξοπλισμό τους, απλά ενδιαφέρονται για το περιβάλλον: δράστε. Η κάθε δράση του κάθε μουσικού, ο οποίος ανησυχεί για το περιβάλλον, μετράει και αξίζει. Τόσο για τον ίδιο, καθώς βάζει ένα λιθαράκι στην τιτάνια προσπάθεια διάσωσης του, όσο και για τους φίλους που θα τον μιμηθούν. Όπως εξίσου, η κάθε δράση του καθενός μας, μετράει. Ακολουθούν τρία παραδείγματα προϊόντων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ώστε να βοηθήσουμε μια τέτοια δράση:

Eco-Amp: The iPhone Speaker

Εδώ έχουμε  μια πρόταση μεγαφώνου, φτιαγμένο εξ’ολοκλήρου από ανακυκλωμένο χαρτί. Διατίθεται σε πολλά χρώματα, στην τιμή των 10 δολαρίων. Προορίζεται αποκλειστικά για iPhone 4, 4S, 5, 5S και iPad.

Rugged Rukkus – Το μεγάφωνο για την παραλία

Έρχεται καλοκαίρι και θέλουμε να βάλουμε την αγαπημένη μας μουσική να παίζει. Επιλέγουμε ένα ηχείο το οποίο φορτίζει ηλιακά. Έτσι έχουμε μέχρι και οχτώ ώρες μουσική, χωρίς σταματημό. Το μεγάφωνο υποστηρίζει bluetooth ενώ έχει και usb θύρα για τη φόρτιση των smartphones μας.

Water Power Radio

Όλοι μας την ώρα του μπάνιου, θέλουμε να ακούμε μουσική. Οι συσκευές μας μπορεί να επηρεαστούν από τους υδρατμούς. Έτσι, η H2O Tango Group μας έδωσε τη συσκευή που μας λύνει τα χέρια. Χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει. Έτσι, συνδέοντας τη, μπορούμε το νερό που ξοδεύουμε την ώρα του ντους, να χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας. Κάνουμε οικονομία, βοηθάμε το περιβάλλον κι ακούμε μουσική.

Κάτι προσωπικό, μια εμπειρική συμβουλή που θα ήθελα να μοιραστώ με όλους μας.

Για τους μουσικούς: σε κάθε live, πριν να ξεκινήσει το show, μια ανακοίνωση από το μικρόφωνο για το μάζεμα των σκουπιδιών. Να ακούγεται, να γίνεται, να συμβαίνει.

Μπορεί να ακούγεται και να φαίνεται μηδαμινό, να φαίνεται μια ελάχιστης σημασίας ενέργεια. Κι όμως, ακόμη και η παραμικρή παρότρυνση, μπορεί να οδηγήσει στην πιο μεγαλειώδη δράση. Εντάξει, δεν είναι όλα τόσο ρομαντικά στη ζωή. Αν ήταν άλλωστε, δε θα είχαμε και το συγκεκριμένο θέμα, για το περιβάλλον. Όμως ελπίζουμε για το καλύτερο.

Επίσης, η τεχνολογία και η τεχνογνωσία έχει προχωρήσει αρκετά για να έχουμε όργανα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ο παρακάτω σύνδεσμος  περιέχει τέτοιου είδους όργανα, τα οποία ένας οικολόγος μουσικός μπορεί να αποκτήσει:

https://sierraclub.typepad.com/greenlife/2013/12/start-a-green-band-with-sustainable-gear.html?_ga=2.10742580.1249146767.1568886471-749284032.1568886471

 

Τελειώνουμε το κείμενο με ένα κομμάτι που ταιριάζει γάντι στο θέμα μας. Ο τεράστιος Serj Tankian σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια της solo καριέρας του.

Θεωρείται ο Serj Tankian οικολόγος μουσικός;

Harakiri


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αποστόλης Σαμακοβλής

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη όπου μένω μέχρι και τώρα, σπούδασα δημοσιογραφία και ασχολούμαι με την αρθρογραφία - κειμενογραφία αρκετά χρόνια. Αγαπώ το gaming, τις ταινίες, τα βιβλία και οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον πραγματικό κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;