Το «Μεγάλο Θανατικό» των ειδών κρούει τον κώδωνα

SHARE

Μεγάλο Θανατικό
Πηγή εικόνας : lifo.gr

Η Γη μας μετράει, ήδη, 4,543 δισεκατομμύρια έτη ύπαρξης. Σε αυτά τα δισεκατομμύρια έτη υπήρξαν πολλές αλλαγές στην σύσταση της Γης αλλά και στα είδη των οργανισμών που κατοικούν πάνω σε αυτήν.

Πριν 252 εκατομμύρια χρόνια (Πέρμια Περίοδος) κάτι έγινε που άλλαξε την ροή των πραγμάτων. Αφανίστηκε το 95% των θαλάσσιων και το 70% των χερσαίων ειδών. Η πιο μαζική εξαφάνιση ειδών που έχει, ποτέ, υπάρξει στη Γη, η οποία ονομάσθηκε το «Μεγάλο Θανατικό». Το «Μεγάλο Θανατικό» αποτελεί μία από τις πέντε μεγάλες μαζικές εξαφανίσεις ειδών, που έχουν συμβεί κατά την διάρκεια ζωής της Γης.

Οι επιστήμονες βρίσκουν στοιχεία για  το «Μεγάλο Θανατικό», της Πέρμιας περιόδου, από τους βράχους στην Ανταρκτική, τη Σιβηρία και τη Γροιλανδία. Η ζωή άκμασε, κατά τη διάρκεια της Πέρμιας περιόδου. Τα Εχινόδερμα, οι αμμωνίτες, τα κοράλλια και τα ψάρια διαφοροποιήθηκαν και άκμασαν στις θάλασσες, ενώ τα αμφίβια και τα ερπετά συνέχισαν την εισβολή τους στο έδαφος.

Πολλές αιτίες έχουν προταθεί για το «Μεγάλο Θανατικό» της Πέρμιας περιόδου, συμπεριλαμβανομένων και των διακυμάνσεων του επιπέδου της θάλασσας, μιας αλλαγής στην αλατότητα του ωκεανού και της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η νέα μελέτη από ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον και Στάνφορντ, που συνδύασαν πλήθος στοιχείων και προσομοιώσεων σε υπολογιστές και οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μαζική εξαφάνιση των έμβιων οργανισμών προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας κατά περίπου δέκα βαθμούς Κελσίου, κάτι που προκάλεσε σχεδόν πλήρη έλλειψη οξυγόνου στις θάλασσες, με συνέπεια να μην μπορούν να αναπνεύσουν τα ζώα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας μελέτης και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, αν όντως συνέβη το «Μεγάλο Θανατικό», θα πρέπει να λειτουργήσει σαν «καμπανάκι» για το τι θα μπορούσε να συμβεί ξανά στο μέλλον, με δεδομένο ότι και στη σημερινή εποχή η κλιματική αλλαγή τείνει να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Η κατάσταση της Πέρμιας περιόδου, δηλαδή η σταδιακή αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και η άνοδος της θερμοκρασίας θυμίζει αρκετά την τωρινή κατάσταση. Αν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, στα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί κατά 50% η θερμοκρασία στα ανώτερα στρώματα των ωκεανών που θα προκαλέσει μια καινούργια εξαφάνιση των ειδών. Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Αν αυξηθεί ακόμα 3-4 βαθμούς η μέση θερμοκρασία της Γης,  η ζωή στις θάλασσες θα έχει σοβαρά προβλήματα.

Advertisement

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο :
  • Stearns, Beverly Peterson; Stearns, S. C.; Stearns, Stephen C. (1 Αυγούστου 2000). Watching, from the Edge of Extinction. Yale University Press. σελ. 1921.
  • Το «μεγάλο θανατικό»: Η χειρότερη εξαφάνιση ειδών στη Γη. Ανακτήθηκε από www.lifo.gr (Τελευταία πρόσβαση 28/9/2019)

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG