Τι σημαίνει για εσένα αυτή η φράση;

[punica-dropcap]Ο[/punica-dropcap] άνθρωπος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με το περιβάλλον, καθώς από την αρχή της δημιουργίας του, εξελίχθηκε και έμαθε να προσαρμόζεται μέσα σε αυτό. Παρ’ ότι όμως αποτελεί «το σπίτι του», δεν φροντιζει ώστε να το σέβεται και να το προστατεύει, με αποτέλεσμα το περιβάλλον να οδηγηθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ραγδαία αύξηση των αποβλήτων στους ωκεανούς, οι πυρκαγιές που ξεσπούν στα περισσότερα μέρη του πλανήτη και καταστρέφουν τις πηγες οξυγόνου που διαθέτει, οι αλλαγές της θερμοκρασίας που παρατηρούνται στην Αρκτική, η εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων, είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να θέσουν σε λειτουργία την κριτική μας σκέψη, ώστε να λάβουμε δράση για την σωτηρία του.

Τι σημαίνει για την ομάδα του MAXMAG: “Περιβάλλον σε κρίση”;


Kώστας Μουράτης – Βιβλίο:
Περιβάλλον σε κρίση. Η αδιαμφισβήτητη κλιματική αλλαγή αποτυπώνει τα προβλήματα και αναδεικνύει και τις διεξόδους. Ακόμη και αν δεν ευθύνεται στον ίδιο βαθμό η κάθε χώρα χωριστά, ωστόσο, η πανανθρώπινη βουλιμία “πιο πολύ, πιο πολλοί” είναι, κατά τη γνώμη μου, η κύρια αιτία της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Σοφία Μόσχου – Ταξίδια:
Τόσο η κρίση του περιβάλλοντος όσο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο πλανήτης μας είναι απόρροια της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ευθύνη όλων μας αποτελεί, αναντίρρητα, η προστασία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναταλία Καραγιάννη – Μηχανοδήγηση:
Όλα τελειώνουν σύντομα, αν δεν έχουν ήδη τελειώσει. Ο παραλογισμός της εποχής μας έχει φτάσει σε νέο ζενίθ, αφού ακόμα και τώρα που ξέρουμε την ημερομηνία λήξης του πλανήτη μας δεν έχουμε τρομοκρατηθεί. Ίσως επειδή κάποια συμφέροντα φαίνονται πιο σημαντικά από την ατέρμονη δηλητηρίαση του οποιοδήποτε οικοσυστήματος, σε αυτούς που έχουν κάποια εξουσία τουλάχιστον. Όποτε ανακύπτει μια ερώτηση… τι νόημα έχει η άνθιση σε οποιονδήποτε τομέα, αν δεν υπάρχει καν ζωή να την εκτιμήσει;

Αποστόλης Σαμακοβλής – Μουσική:
Περιβάλλον σε κρίση . Άνθρωποι χωρίς κρίση, χωρίς αίσθηση κινδύνου. Όταν για δεκαετίες υπάρχει ο κίνδυνος εξαφάνισης του σπιτιού μας και δεν κάνουμε το οτιδήποτε, μας αξίζει το χειρότερο. Η φύση βρίσκει πάντα το δρόμο της, εκεί που εμείς χάνουμε το δικό μας.”

Νεκτάριος Ελευθέριος Βεντούρης – Ειδική Αγωγή:
Η αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης νομοτελειακά οδηγεί στην επιβολή έκτακτων κι ενίοτε μη επιθυμητών, από την πλειοψηφία, μέτρων.Πάρ’αυτα, η κάθε κρίση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ν’ αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και τοποθετούμε την ύπαρξη μας μέσα στο σύνολο.”

Γιώργος Τσίρος – Μουσική:
“Η πλειοψηφία, δεν μπορεί πια να πει οτι δεν γνωρίζει πως το περιβάλλον είναι σε κρίση. Αυτο ειναι το πρωτο θετικο βημα. Ωστοσο, ειμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε συμπεριφορες και συνηθειες με σκοπο την προστασια του του πλανητη? Το ερωτημα βεβαια θα πρεπει να απευθυνθει οχι στον απλο πολιτη αλλά σε αυτούς που έχουν την εξουσία. Το σημαντικοτερο ερώτημα όμως είναι άλλο. Προλαβαίνουμε ή ειναι πια πολύ αργά?”

Θανάσης Τσιώλης – Αψυχολόγητα:
“Το περιβάλλον είναι σε κρίση και όλοι προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Μάλλον όντως δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει. Βλέπεις, το να φωνάζεις 2 μέρες για τον Αμαζόνιο δεν είναι αρκετο, και να κοροϊδέψεις την 16χρονη ακτιβίστρια είναι γελοίο και πουλάει. Ο πλανήτης ξεψυχάει σιγά σιγά, αντί να μιλάτε για οικονομίες οι οποίες είναι ψεύτικες, μιλήστε για τα δάση που καίγονται και τις θάλασσες που << πνίγονται>> στο πλαστικό, μπας και κρατήσετε την οικονομία σας ζωντανή ακόμα μια μέρα!”

Αγγελική Κασταμούλα – Αψυχολόγητα:
“Είμαστε η γενιά της μαζοποίησης και του μιμητισμού. Το περιβάλλον πλέον κατέληξε να γίνεται μόδα. Ένα φαινόμενο ντροπής. Η φύση καταστρέφεται σταδιακά εδώ και χρόνια. Ο άνθρωπος γνωρίζει γιατί συμβαίνει αυτό εφόσον είναι αυτός που το καταστρέφει. Αφού πέθαναν άνθρωποι καταστράφηκε γη τότε τον έπιασε ο ξεσηκωμός με διαδηλώσεις και ψευτό εθελοντισμό για το περιβάλλον. Σίγουρα κι αυτό θα κρατήσει λίγο, εφόσον θα εμφανιστει κάτι άλλο στο προσκήνιο. Έτσι δυστυχώς είναι ο άνθρωπος ένας κλώνος ο,τι βλέπει το μιμείται. Μέχρι όμως να συνειδητοποίηση θα είναι αργά.”

Βαγγέλης Φορτάτος – Μουσική:
“Περιβάλλον σε κρίση. Μία κρίση που περικλείει τόσες άλλες κρίσεις. Νοητική, αφού πράττουμε ενάντια στο περιβάλλον, Λογική, αφου δεν αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες των πράξεών μας.”

Κέλλυ Σουμπεκή – Θέατρο:
“Ο θεος εφτιαξε τον ανθρωπο αλλα ο ανθρωπος ηθελε να γινει θεος. Αρχισε λοιπον να καταστρεφει τη φυση. Η Βιβλος αλλαξε. Η ημερα της κρισεως μετονομαστηκε σε “περιβαλλον σε κριση” και ο πλανητης μας εγινε πια μια τεραστια ωρολογιακη αυτοεκπληρουμενη προφητεια.”

Κατερίνα Παπαδάκη – Αψυχολόγητα:
“Σου άρεσει η φύση, τα δέντρα, οι θάλασσες…Κυνηγάς τα όμορφα τοπία για μια φωτογραφία στο ίνσταγκραμ και κοκορευέσαι πως όλες άυτες τις ομορφίες τις είδες απο κοντά. Σε στενεχωρεί όταν κάτι καταστρέφει τα όμορφα τοπία σου. Και παυεις πια να τα θαυμαζείς και να τα επισκέπτεσαι μετά απο μια πυρκαγιά, ενα σεισμό κ.λ.π. Καιρός να προσέξεος για να έχεις γιατί το περιβαλλον γύρω σου είναι σε κρίση..Μια κρίση που την προκαλεσες εσυ κι εγω και ολοι μαζι..”

Νίκη Ζάβρα – Ειδική Αγωγή:
”Η περιβαλλοντική κρίση αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και μόνο μία παγκόσμια ενεργοποίηση μπορεί να το λύσει”. Barry Commoner, 1917-2012, Αμερικανός πολιτικός & οικολόγος). Δυστυχώς, μόνο όταν καεί και το τελευταίο δέντρο, όταν ρυπανθεί και η τελευταία λίμνη ή το τελευταίο ποτάμι, όταν πεθάνει και το τελευταίο ψάρι, θα συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος πως η σχέση του με το περιβάλλον δεν είναι σχέση μίσους, αλλά σχέση εξάρτησης, πως το φυσικό περιβάλλον είναι το σπίτι του.”

Φαίη Καργιώτη – Πολιτισμός:
“Δεν χρειάζεται το περιβάλλον τον άνθρωπο για να σωθεί, τα καταφέρνει μια χαρά και μόνο του όπως εκατομμύρια χρόνια τώρα. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη το περιβάλλον για να σώσει το είδος του. Όταν αντιληφθούμε αυτή τη διαφορά και σταματήσουμε από την μια τις διάφορες γραφικότητες ως υπέρμαχοι του πλανήτη και από την άλλη τον ωχαδερφισμό και την αδιαφορία τότε δεν θα υπάρχει καμία κρίση. Ωριμότητα χρειαζόμαστε και όχι νόμους. Νόμοι υπάρχουν, θα βγουν και άλλοι όπως και θα δημιουργηθούν οικονομικοί κολοσσοί βασισμένοι στην παραπάνω σωτηρία. Ωστόσο χωρίς πραγματική αντίληψη και ώριμη σκέψη για το ποιος χρειάζεται ποιον και τι, το περιβάλλον πάντα θα βρίσκεται σε κρίση, ή καλύτερα, η επιβίωση του ανθρώπινου είδους θα βρίσκεται πάντα σε κρίση.”

Έλενα Παπαδόπούλου – Κινηματογράφος:
“Περιβάλλον ώρα μηδεν. Το περιβάλλον βρίσκεται σε κρίση και ζητάει βοήθεια με τον τρόπο του. Μας υπενθυμίζει συνεχώς πως χρειάζεται την αγάπη και την φρόντιδα μας. Ζητάει να σωθεί από όλα όσα έχουμε προξενησει εμείς οι άνθρωποι. Χρειάζεται σεβασμό το περιβάλλον και κάποια ημέρα ίσως να το καταφέρουμε.”

Έλενα Λαζαρίδου – Πολιτισμός:
“Περιβάλλον σε κρίση μήπως εσύ είσαι η λύση; Σκέψου, αποφάσισε, δράσε, μοναχά μην κοιμάσαι. Δάση σου δίνουν ανάσα … τα καις. Λίμνες, ποτάμια, θάλασσες επιβίωση σου εξασφαλίζουν … τα λερώνεις. Εύφορες πεδιάδες σου δώσανε … έρημο τις κατάντησες. Χλωρίδα και πανίδα ζηλευτή μόνος σου … την αφάνισες. Γαλαξία σου χάρισαν … σκουπιδότοπο τον κατάντησες. Η καρδιά του Ήλιου κρυώνει κ’ η ψυχή της Γης καίγεται. … ύστερα λες “η φύση είν’ που εκδικείται”. Αν δεν μπορείς καλό στο περιβάλλον να προφέρεις τούτο μόνον προσέξε … στην επόμενη γενιά ακέραιο να το μεταφέρεις. Πού ξέρεις εκείνη μπορεί να τα καταφέρει.” 

Λευτέρης Μαργαρίτης – Άγνωστη Ελλάδα:
“Ο άνθρωπος γεννήθηκε, μεγάλωσε και εξελίχθηκε μέσα στο περιβάλλον-σπίτι του. Η αρχική τους συμβίωση άρχισε να φθείρεται στο πέρασμα των χρόνων εξαιτίας πολλών παραγόντων αλλά κυρίως μέσα από τη δημιουργία νέων αναγκών και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ως αποτέλεσμα είχαμε τη δημιουργία τεχνητών φυσικών υποκαταστάτων, με τα οποία ο άνθρωπος θεώρησε ότι θα αντικαταστήσει τη φύση. Εσφαλμένα βέβαια διότι κάτι τέτοιο όχι απλά δεν ισχύει αλλά σιγά σιγά θα φέρει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με την περιβαλλοντική καταστροφή, με την ίδια τους την επιβίωση και εν τέλει με τους ίδιους τους τους εαυτούς.”

Ηλιοστάλακτη Θούα – Ταξίδια:
“Περιβάλλον σε κρίση, πλανήτης χωρίς μέλλον. Η Γη διανύει τα πιο κρίσιμα χρόνια της και εμείς στεκόμαστε αμέτοχοι και ανύμποροι, χωρίς να μπορούμε να αναιρέσουμε την τεράστια καταστροφή που έχουμε προκαλέσει. Η λύση είναι στο χέρι μας. Μήπως είναι αργά για αλλαγή;”


Με αφορμή τις φυσικές καταστροφές που υπέστη τον τελευταίο καιρό ο πλανήτης και τις εξελίξεις όσο αναφορά στην κλιματική αλλαγή, το MAXMAG αφιερώνει την εβδομάδα αυτή στην κρίση που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και έρχεται να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα σενάρια που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να υπάρξουν εαν δεν προνοήσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;