Τι κάνει η Ευρώπη για το περιβάλλον;

Image Source: Voice of America


Το ερώτημα «τι έχει κάνει η Ευρώπη για σένα;» είναι το ερώτημα που κυριάρχησε και κυριαρχεί στην ατζέντα των ευρωσκεπτιστικών κομμάτων τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι αγνοούν ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει πολλά για το ευ ζην των Ευρωπαίων πολιτών. Η συνεισφορά της Ευρώπης εντοπίζεται σε πάρα πολλούς τομείς, από τα προσωπικά δεδομένα μέχρι την προστασία του καταναλωτή. Η Ευρώπη έχει καταφέρει να εφαρμόσει μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες προστασίας του περιβάλλοντος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι πολίτες να απολαμβάνουν τα υψηλότερα περιβαλλοντικά στάνταρ στον κόσμο.

Αρχικά, γιατί η Ευρώπη επενδύει τόσο πολύ στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα, η Ευρώπη είναι υπέρμαχος της βιώσιμης ανάπτυξης (sustainable development). Η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι η διατήρηση του επιπέδου ευμάρειας που είχε επιτευχθεί με την Βιομηχανική Επανάσταση μπορεί να διατηρηθεί μόνο με ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστυχώς, είτε μας αρέσει είτε όχι, σήμερα υπάρχουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες στον Ειρηνικό και στην Ασία. Τι θα συμβεί όταν αυτοί οι άνθρωποι αναγκαστούν να ζητήσουν άσυλο σε τρίτες χώρες για κλιματικούς λόγους; Υπάρχουν πόροι, ώστε να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια του παγκόσμιου πληθυσμού; Τι θα γίνει με την ενεργειακή επάρκεια;

Η Ευρώπη έχει ακούσει αυτά τα προβλήματα και προσπαθεί πάση θυσία να εμποδίσει την δραστηριότητα εταιριών που επιβαρύνουν το περιβάλλον και υπονομεύουν τις επόμενες γενιές. Πρέπει και οι επόμενες γενιές Ευρωπαίων να απολαμβάνουν το ίδιο, αν όχι υψηλότερο, επίπεδο ευμάρειας που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Άλλωστε, η ιστορία έχει αποδείξει ότι το σταθερό κλίμα συντελεί στην ανάπτυξη σταθερών οικονομιών και ισχυρών κρατών.

Η Ευρώπη λέει ΟΧΙ στην κλιματική αλλαγή

Την στιγμή που η Βραζιλία αδιαφορεί για την καταστροφή στον Αμαζόνιο, η Ευρώπη νομοθετεί υπέρ της προστασίας του εδάφους, των υδάτων και κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για παράδειγμα, η Ευρώπη έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα δορυφορικής παρακολούθησης της κατάστασης του εδάφους. Δορυφόροι με την σημαία ευρωπαϊκών κρατών παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά εδάφη, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν περιστατικά περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη έχει προωθήσει και επικυρώσει την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η ΕΕ (μαζί με τα κράτη-μέλη) έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα, ώστε να αποτρέψουν την επικείμενη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιμάχονται την συνθήκη παρουσιάζοντας fake news και αναληθή επιστημονικά επιχειρήματα.

Ακόμα, η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική υποβάθμιση έχουν ήδη αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στην απασχόληση. Η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης επηρεάζει ήδη αρνητικά την γεωργία και την αλιεία και, αν συνεχιστεί, αυτή η κατάσταση εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο να «πέσουν» κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Ευρώπη έχει μεριμνήσει και γι΄αυτό το ζήτημα νομοθετώντας υπέρ των ευάλωτων οικονομικών ομάδων, ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα τους.

Η πιο σημαντική συνεισφορά της Ευρώπης είναι η μαζική επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ως γνωστόν, η Ευρώπη προωθεί την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως πηγή ενέργειας και την στροφή στις ΑΠΕ. Μάλιστα, η Ευρωπαική Επιτροπή παρέχει χρηματοδότηση σε ΜΚΟ, οι οποίες διαφημίζουν την στροφή στις ΑΠΕ και ενθαρρύνει σχετικά ενημερωτικά προγράμματα στα σχολεία.

Στον αγώνα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος έχει μπει και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Ο πλέον δημοκρατικός θεσμός της Ευρώπης έχει θέσει την προστασία του περιβάλλοντος στην κορυφή της ατζέντας του. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα νομοθεσία για την προστασία των δασών. Παράλληλα, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ενθαρρύνει εθελοντικά προγράμματα ενημέρωσης του κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ παρέχει αρκετό σχετικό υλικό στο site του.

Η πιο σημαντική συνεισφορά του Κοινοβουλίου είναι η ίδρυση της Επιτροπής για το Περιβάλλον, την Δημόσια Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων. Η επιτροπή αυτή του Κοινοβουλίου ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στην αρχή, βέβαια, είχε λάβει σχετικά μικρή δημοσιότητα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για τα παραπάνω θέματα. Τα πράγματα άλλαξαν, όμως, αργότερα.

Η επιτροπή άρχισε να γίνεται αρκετά γνωστή και όχι μόνο αυτό, αλλά ξεκίνησε να εκδίδει μεγάλο νομοθετικό έργο γύρω από καθημερινά ζητήματα των Ευρωπαίων. Σήμερα, είναι μία από τις σημαντικότερες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παράγει σημαντικό έργο που επηρεάζει άμεσα τις ζωές των Ευρωπαίων.


Πηγές

Europe Seeks to Bring Its Laggards on Climate Policy Into Line, Bloomberg (Last access: 26/9/2019)

Environment and climate change, EUR-lex-Access to European Union Law (Last access: 26/9/2019)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος. Ιστορικος. Storyteller. Βορειοελλαδιτης μέχρι το κόκκαλο, όχι όμως ΠΑΟΚτσης. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;