Τι ειπώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή

Για να ενισχυθούν οι φιλοδοξίες και να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή , ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε  από τους κυβερνήτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών να συναντηθούν στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στην Νέα Υόρκη. Η  Κλιματική Αλλαγή είναι το καθοριστικό ζήτημα της εποχής μας και τώρα είναι η καθοριστική στιγμή να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό. Υπάρχει ακόμη χρόνος για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, αλλά θα απαιτηθεί πρωτοφανής προσπάθεια από όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Μεταξύ των σημαντικών ανακοινώσεων  της 23ης Σεπτεμβρίου για την Κλιματική Αλλαγή :

 • Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν θα συνάψει καμία εμπορική συμφωνία με χώρες που έχουν πολιτικές που αντίκεινται στη Συμφωνία των Παρισίων.
 • Η Γερμανία δεσμεύτηκε για την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050
 • 12 χώρες  ανέλαβαν οικονομικές δεσμεύσεις για το Πράσινο Ταμείο , τον επίσημο χρηματοδοτικό μηχανισμό που θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν πρακτικές προσαρμογής και μετριασμού για να αντιμετωπίσουν τη Κλιματική Αλλαγή . Αυτό συμπληρώνει τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες διπλασίασαν πρόσφατα τις τρέχουσες συνεισφορές τους.
 • • Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε μια σημαντική πρόσθετη συμβολή, διπλασιάζοντας τη συνολική διεθνή χρηματοδότηση για τη Κλιματική Αλλαγή σε 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο από το 2020 έως το 2025
 • Η Ινδία δεσμεύθηκε να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 175gw μέχρι το 2022 και δεσμεύτηκε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα 450GW και ανακοίνωσε ότι 80 χώρες προσχώρησαν στη Διεθνή Solar Alliance.
 • Η Κίνα δήλωσε ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 12 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως και θα ακολουθήσει πορεία υψηλής ποιότητας ανάπτυξης και ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον το 25% του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ θα διατεθεί για δραστηριότητες σχετικές με τη Κλιματική Αλλαγή.
Κλιματική Αλλαγή
Πηγή : consilium.europa.eu
 • Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που προσχώρησαν στη Συμφωνία σε 187.
 • Το Πακιστάν δήλωσε ότι θα φυτεύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δέντρα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε πρωτοφανή επίπεδα δράσης και ο  ιδιωτικός τομέας για την Κλιματική Αλλαγή :

 • Μια ομάδα από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως – υπεύθυνη για τη διοχέτευση επενδύσεων άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε χαρτοφυλάκια επενδύσεων με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050.
 • 87 μεγάλες εταιρείες με συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υποσχέθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές και να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρήσεις τους με αυτό που λένε οι επιστήμονες για να περιορίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής – ένα μέλλον 1,5 ° C.
 • 130 τράπεζες – το ένα τρίτο του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα – υπέγραψαν για να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρήσεις τους με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ,σημαντική είναι η  μετάβαση από την καφέ στην πράσινη ενέργεια:

 • Ο Michael Bloomberg θα αυξήσει τη χρηματοδότηση και τη γεωγραφική εξάπλωση των προσπαθειών σταδιακής κατάργησης του άνθρακα σε 30 χώρες. Ήδη, το έργο του βοήθησε να κλείσουν 297 από τις 530 μονάδες άνθρακα στις ΗΠΑ.
 • Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου ή φυσικού αερίου στις χώρες τους ή στα παράκτια ύδατα.
 • Οι αρχηγοί κρατών από τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία είναι μεταξύ εκείνων που ανακοίνωσαν ότι θα εργαστούν για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Η Δημοκρατία της Κορέας ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και ότι έξι άλλα θα κλείσουν μέχρι το 2022, καθώς και τον διπλασιασμό της συμβολής της στο Πράσινο Ταμείο για τη Κλιματική Αλλαγή .
 • Η Σύνοδο Κορυφής έδωσε επίσης σημαντικές πλατφόρμες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών για ψύξη, με το συνασπισμό “Three Percent Club” να επιτύχει ετήσια αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 3%. Τα μέλη της με τη δυνατότητα να παραδώσει έως και 1 βαθμό στην πορεία προς έναν κόσμο παγκόσμιου καθαρού άνθρακα 2050.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο κλείσιμο της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή , είπε: “Έχετε δώσει ώθηση στην ορμή, τη συνεργασία και τις φιλοδοξίες. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο να πάμε. “Χρειαζόμαστε πιο συγκεκριμένα σχέδια, περισσότερες φιλοδοξίες από περισσότερες χώρες και περισσότερες επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς, να επιλέξουν, μια για πάντα, την πράσινη οικονομία. “

Ο πλήρης κατάλογος των ανακοινώσεων και δεσμεύσεων που έγιναν κατά τη Διάσκεψη Κορυφής για τη Κλιματική Αλλαγή  μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση www.un.org/climatechange

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;