Γίνεται πιο … πράσινο ένα μουσικό όργανο;

 Τα οργανάκια μας

Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει και από ένα μουσικό όργανο. Μια κιθάρα, κάποια φλογέρα, ίσως και κάποιο μπουζούκι του παππού. Μουσικά όργανα που κατά πάσα πιθανότητα έχουν υπάρξει σε ιστορικές μαζώξεις του κάθε σπιτιού και στα πιο γερά γλέντια. Εντάξει, ίσως υπερβάλλω… η φλογέρα μπορεί να μην ανήκει σε αυτά αλλά τέλος πάντων. Τα πολυαγαπημένα μας αυτά όργανα δεν έχουν ιστορίες μόνο από το πλέον σπίτι τους. Έχουν και μια δικιά τους πιο προσωπική. Κάποτε ήταν έλατα, σφεντάμια, κέδροι ακόμα και μουριές. Καιρός είναι, λοιπόν, τώρα που το περιβάλλον μας χρειάζεται να ξανακάνουμε οικολογικό και… πράσινο το μουσικό μας όργανο.

πράσινα μουσικά όργανα
πηγή: Adrian Borda

Κόβονται ετησίως τεράστιες εκτάσεις δέντρων, μεταφέρονται στοιβαγμένα όλα μαζί και καταλήγουνε σε αποθήκες έτοιμα για πώληση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα συγκεκριμένα δέντρα είχαν καλύτερη μοίρα μιας και έγιναν μουσικά όργανα σε σχέση με κάποια άλλα (που έγιναν καυσόξυλα για παράδειγμα!).

Ποια πρέπει να είναι η στάση μας;

Επειδή έχουν δει τα ματάκια μας πολλά άσχημα πράγματα να συμβαίνουν στον πλανήτη και επειδή όλοι συμφωνούμε πως αυτός έχει αρχίσει να μας εγκαταλείπει, με κάθε τρόπο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Έχουμε φτάσει σε σημείο που οφείλουμε να αφήνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα ίχνη… Συγκεκριμένα για τα μουσικά όργανα, και σε θέματα αγοράς αλλά και σε θέματα επισκευής πρέπει πάντα να κοιτάμε αν το προϊόν που επιλέγουμε, φέρει την ετικέτα FSC (Forest Stewardship Council). Αυτή μας βεβαιώνει ότι τα ξύλα που κόπηκαν για την παραγωγή του έχουν συγκομιστεί με βιώσιμο τρόπο (ισχύει και στην Αμερική και στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Πραγματικά είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε!

Το πιο εύκολο (να γίνει πράσινο) μουσικό όργανο: κιθάρα

Μπορεί κάποιος να βρει μια οικολογική κιθάρα εύκολα που σίγουρα θα φέρει ετικέτα FSC. Αλλά, κυκλοφορούν ακόμη πιο eco-friendly κιθάρες! Το 2010 ένας δημιουργικός κύριος στη Κομοτηνή αποφάσισε να φτιάξει μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά. Ο Χ. Τσόνιας λοιπόν, προσπάθησε και κατάφερε να υλοποιήσει την ιδέα του με ένα αξιόλογο αποτέλεσμα και έφτιαχνε πιο ‘πράσινα’ μουσικά όργανα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πράσινη κιθάρα
πηγή: httpwww.customshop.grp=1465

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι η λινάτσα, ένα προϊόν από λινάρι. Το λινάρι είναι ένα φυτό εύκολο στη διαχείριση, χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις και με τις ισχυρότερες φυσικές ίνες, που τα παράγωγά του έχουν εξασφαλισμένη ποιότητα. Τα οφέλη του τα γνωρίζει και η Blackbird στην Αμερική που παράγει κιθάρες και ukulele με Ekoa, ένα υλικό εξολοκλήρου από λινάρι και μια βιο-ρητίνη (50% από βιολογικές πρώτες ύλες, ανακυκλωμένες από τις μετα-βιομηχανικές διεργασίες) που καθιστά τα όργανα αυτά, τα πιο οικολογικά της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι η κιθάρα είναι κούκλα*

πράσινη κιθάρα
πηγή: httpswww.blackbirdguitar.comcollectionsguitarsproductsel-capitan

Μπορεί να γίνει πιο πράσινο το βιολί, το όργανο της καρδιάς μας;

πράσινα μουσικά όργανα
πηγή: httpsstringsmagazine.comare-violins-fiddles-set-up-differently.jpg

Τα γοητευτικά αυτά μουσικά όργανα, δυστυχώς, για να είναι άριστης ποιότητας κατασκευής πρέπει να αποτελούνται από έβενο. Ο έβενος είναι ένα είδος ξύλου υψηλής ποιότητας και αξίας. Το πρόβλημα όμως με το υλικό είναι ότι το δένδρο από όπου προέρχεται κινδυνεύει με εξαφάνιση! Η εξαγωγή του απαγορεύεται και ευτυχώς έχουν τηρηθεί τα μέτρα που το προστατεύουν. Για να μην μείνουμε όμως χωρίς ποιοτικά βιολιά, μια προσπάθεια στην Ελβετία από την Swiss Wood Solutions. Παραγωγή ξύλου από εγχώρια είδη δέντρων με τις κατάλληλες επεξεργασίες, με τις αντίστοιχες ακουστικές ιδιότητες με αυτές του εβένου αποδείχτηκε πάρα πολύ καλή. Οπότε με αυτό τον τρόπο έχουμε άριστη ποιότητα μουσικών οργάνων, χωρίς να αφήνουμε πιθανότητες για εξαφάνιση ειδών!
*(μπράβο στα παιδιά!)

Αγοράζεις μπαγκέτες και φυτρώνουν δάση!

eco-friendly ντραμς
πηγή: http://www.promark.com/

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε στη διάθεσή μας οικολογικά τύμπανα αλλά μπορούμε να κάνουμε το όργανο αυτό πιο πράσινο χρησιμοποιώντας eco – friendly αξεσουάρ. Η γνωστή εταιρία μουσικών ειδών D’Addario προσπαθώντας να συμβάλει και αυτή με κάποιο τρόπο στη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών αλλαγών, αποφάσισε να δεσμευτεί με το πρόγραμμα Play Plant Preserve. Ένα πρόγραμμα που, με τη βοήθεια του Υπουργείου Γεωργίας του Τενεσί, για κάθε αγορά σετ ‘‘pro-mark’’ μπαγκετών (εννοούμε τα ξυλάκια που βαράνε με δύναμη τα τύμπανα, δεν τρώγονται!) εξασφαλίζεται και μια φύτευση ενός νέου δέντρου. Έτσι, οι drumers όχι μόνο συμβάλλουν αναγκαστικά σε αναδασώσεις, αλλά είναι και η έμμεση αφορμή για την δημιουργία νέων δασών. Μια δήλωση του Matt Budd από την εταιρία:
“Μέχρι στιγμής, η D’Addario, η Promark και η Διεύθυνση Δασοκομίας του Υπουργείου Γεωργίας του Τενεσί έχουν αντικαταστήσει πάνω από 250.000 δέντρα και μετράμε”
*(πάλι μπράβο στα παιδιά!)

Πρέπει να θυμόμαστε… Σεβόμαστε τις προδιαγραφές και διαλέγουμε με αγάπη. Με αγάπη προς το περιβάλλον, με αγάπη προς τους εαυτούς μας!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλέξανδρος Χρυσαδάκος

Σπουδάζω Οινολογία και Τεχνολογία Ποτών στο ΠΑ.Δ.Α. και ζω στο χαοτικό κέντρο της Αθήνας. Μ'αρέσουν τα τσίπουρα και οι συναυλίες, αν μου δώσετε και τα δύο και είμαστε πάνω σε κανένα βουνό, αφήστε με εκεί να ξεψυχήσω χορτάτος. Επίσης, λατρεύω το χωριό μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;