Οι 4 πιο πράσινες βιβλιοθήκες στον κόσμο

πράσινες βιβλιοθήκες

Είναι λογικό πως ο πιο οικολογικός τρόπος να διαβάσει κανείς είναι μέσω μιας τοπικής βιβλιοθήκης. Δεν αγοράζεις το βιβλίο, το δανείζεσαι. Δεν το πετάς, το επιστρέφεις για να το διαβάσει κάποιος άλλος. Υπάρχει, όμως, τρόπος αυτή η διαδικασία να γίνει ακόμα πιο οικολογική; Ναι, και αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχουν οι πράσινες βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

Από το 2016, η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων και Ιδρυμάτων Βιβλιοθηκών (IFLA) έχει θεσπίσει το Green Library Award, ή αλλιώς, το βραβείο πράσινης βιβλιοθήκης. Τι είναι, όμως, μια πράσινη βιβλιοθήκη; Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό λεξικό για την Βιβλιοθήκη και την Πληροφορική (ODLIS), οι πράσινες βιβλιοθήκες «ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον» και χρησιμοποιούν «φυσικά δομικά υλικά και βιοαποικοδομήσιμα προϊόντα». Οι τέσσερεις βιβλιοθήκες έχουν λάβει, μέχρι σήμερα, το Green Library Award βρίσκονται στο Μεξικό, την Γερμανία, την Κίνα και την Κολομβία.

 

 El Pequeño Sol ecological library ~ Μεξικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πράσινες βιβλιοθήκες
Πηγή: www.ytimg.com

Η βιβλιοθήκη του μικρού ήλιου ήταν η πρώτη που έλαβε το βραβείο πράσινης  βιβλιοθήκης, το 2016. Πρόκειται για τη βιβλιοθήκη ενός σχολείου στην πολιτεία Chiapas του Μεξικού, η οποία, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από στερεά απόβλητα, ξύλινες παλέτες, διαφημιστικούς καμβάδες και χώμα. Τα απόβλητα καθαρίστηκαν και προετοιμάστηκαν με τρόπο ώστε να μετατραπούν σε ασφαλή και αποτελεσματικά κατασκευαστικά υλικά. Η βράβευση της βιβλιοθήκης βασίστηκε στο γεγονός ότι «η βιωσιμότητα ήταν η ψυχή του έργου από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης».

 

Stadtbibliothek Bad Oldesloe ~ Γερμανία

πράσινες βιβλιοθήκες
Πηγή: www.stormarnlive.de

Το 2017 το Green Library Award ταξίδεψε στην Γερμανία, και συγκεκριμένα στην δημόσια βιβλιοθήκης της μικρής πόλης Bad Oldesloe. Δύο χρόνια πριν την βράβευσή της, η βιβλιοθήκη εγκαινίασε ένα τριετές πρόγραμμα που στόχο έχει την γνωριμία του κοινού με την αστική κηπουρική, αποδεικνύοντας, έτσι, πως ο ρόλος της δεν περιορίζεται απλά στον δανεισμό βιβλίων.

 

Foshan Library ~ Κίνα

πράσινες βιβλιοθήκες
Πηγή: www.hltransformer.com

Στην Foshan new city της Κίνας βρίσκεται η επόμενη βιβλιοθήκη, νικήτρια του βραβείου για το 2018. Η Foshan Library σχεδιάστηκε, χτίστηκε και λειτουργεί κατά όσο το δυνατόν πιο οικολογικό τρόπο. Ο μεγάλος αριθμός υάλινων τοίχων συμβάλλει στη διατήρηση της θερμότητας μέσα στο κτήριο, καθώς και στην μέγιστη χρήση του φυσικού φωτός, ενώ η επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού επιτυγχάνει τη μείωση της σπατάλης υδάτινων πόρων. Τέλος, η βιβλιοθήκη φιλοξενεί διάφορες δράσεις που ενδυναμώνουν τη σχέση του κοινού με το περιβάλλον, όπως η εκπαίδευση στην κηπουρική και η έκθεση μπονσάι.

 

Biblioteca Pública Municipal Daniel Guillard ~ Κολομβία

Πηγή: www.cali.gov.co

Ο τέταρτος και τελευταίος, μέχρι στιγμής, νικητής του βραβείου πράσινης βιβλιοθήκης είναι η δημόσια βιβλιοθήκη του Cali, στην Κολομβία, η οποία διαφέρει από τις υπόλοιπες, αφού διαθέτει προγράμματα οικολογίας για όλες τις ηλικίες, από μωρά έως ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της κοινότητας που αντιμετωπίζει πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και η ανασυγκρότηση της γειτονιάς ώστε να γίνει φιλικότερη προς το περιβάλλον, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες διαβίωσης. Και όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές απαιτήσεις από τους συμμετέχοντες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σύλβια Ζέρβα

Μια εκολαπτόμενη φαρμακοποιός μεγαλωμένη με τις αξίες και τις αρχές του Harry Potter, λάτρης του καφέ και του καλού φαγητού και πάντα σε mood για ένα ταξιδάκι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;