Πώς επιδρά στην ψυχική ηρεμία και ευτυχία των ανθρώπων η τήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος;

καθαρό περιβάλλον
Πηγή εικόνας: worldenergynews.gr

 

Το περιβάλλον καταστρέφεται. Το ξέρουμε, το βλέπουμε, το διαβάζουμε, το ακούμε και το βιώνουμε.

“Βγαίνεις από το σπίτι σου το πρωί, κοιτάς γύρω σου και αντικρίζεις έναν κάδο σκουπιδιών γεμάτο, τους δρόμους περιτριγυρισμένους από σκουπίδια και τα πεζοδρόμια σπασμένα και τόσο βρόμικα που πια δεν αναγνωρίζεις το χρώμα τους. Βγαίνεις από το σπίτι σου, για την αρχή μιας κατά τα αλλά όμορφης μέρας, και αντικρίζεις πεταμένα κλαδιά και παλιά έπιπλα που κάποιος ήθελε να ξεφορτωθεί αλλά, στην πραγματικότητα, βαριόταν να τα μεταφέρει εκεί που πρέπει. 

Και χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πας στη δουλειά σου. Τα λεωφορεία είναι κι αυτά βρόμικα. Μυρίζουν περίεργα και σφηνωμένα κάτω από τα καθίσματα βρίσεις αποφάγια φαγητού και πεταμένα κουτάκια αναψυκτικού που κάποιος παράτησε εκεί χωρίς ενοχές. Και όταν, εν τέλει, φτάνεις στον προορισμό σου έχει χαλάσει ήδη η μέρα σου. Νιώθεις κάπως βρόμικος κι εσύ, χαλασμένος.”

Τελικά τι πιστεύεις;

Επηρεάζει την ψυχολογία μας ένα βρόμικο περιβάλλον;

Σκέψου πως ζεις σε ένα διαμέρισμα βρόμικο και ακατάστατο. Σκέψου να μην έχεις κάπου καθαρά να πατήσεις για να πας από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Να ξυπνάς και το σπίτι σου να μυρίζει άσχημα, να μην έχεις ρούχα καθαρά και τα αποφάγια των προηγούμενων ημερών να μην μπορείς να τα πετάξεις. Να έχεις έπιπλα σπασμένα και συσκευές που υπολειτουργούν. Σκέψου πως είσαι αναγκασμένος να μένεις σε αυτό το διαμέρισμα, γιατί είναι το σπίτι σου.
Τώρα, σκέψου το περιβάλλον στο οποίο ζεις, κι αυτό σπίτι σου δεν είναι; 

Ένα περιβάλλον βρόμικο και μίζερο χαλάει τη διάθεσή μας και μας προκαλεί δυσφορία. Ξεκινώντας τη μέρα μας με αυτές τις εικόνες, βιώνουμε καθημερινά αισθήματα θυμού και λύπης, τόσο για την κοινωνία όσο και για εμάς τους ίδιους που θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για αυτό και δεν κάνουμε. Έχοντας, λοιπόν, κακή διάθεση και αρνητικά συναισθήματα μειώνονται οι επιδόσεις μας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Έρευνα, η οποία έγινε σε ζώα, έδειξε πως η αλλαγή από ένα περιβάλλον βρόμικο σε ένα περιβάλλον καθαρό και πιο ανεπτυγμένο μπορεί να επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και την εξάλειψη των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη πλευρά, ένα καθαρό και τακτοποιημένο περιβάλλον δημιουργεί συναισθήματα εφορίας και γαλήνης. Ένα περιβάλλον, όπως πρέπει να είναι, δημιουργεί αισθήματα ευτυχίας και ηρεμίας, σε προκαλεί να δημιουργήσεις και να εμπνευστείς με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται οι ικανότητές σου σε όλους τους τομείς.

Όμορφες εικόνες γύρω σου και καθαρό περιβάλλον σημαίνουν αισιοδοξία, ευτυχία, χαρά, γαλήνη και ηρεμία. 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θέμις Αλεβίζου

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;