Οικοτουρισμός: εναλλακτικός τουρισμός με σεβασμό προς το περιβάλλον

Οικοτουρισμός
Πηγή εικόνας: inkefalonia.gr

Ο οικοτουρισμός είναι μια μοναδική μορφή του εναλλακτικού τουρισμού. Έγινε πολύ δημοφιλής λόγω της αυξανόμενης επίγνωσης της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και των καλύτερα ενημερωμένων μάνατζερ. Βέβαια, η παραδοχή ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην “καλή” οικολογία και στη “καλή” οικονομία βοήθησε στην εφαρμογή της. Μια γενική ιδέα του τι είναι οικοτουρισμός την έχουμε, αλλά τι ακριβώς είναι;

 

Τι είναι οικοτουρισμός;

Οικοτουρισμός θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το αντίθετο του μαζικού τουρισμού που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι λοιπόν το ταξίδι σε φυσικές περιοχές με υπευθυνότητα και ευαισθησία απέναντι στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και τη διατήρηση της ευημερίας των τοπικών πληθυσμών. Ο οικοτουρισμός χαρακτηρίζεται από περιορισμένη δραστηριότητα, όμως οι προοπτικές τους είναι μεγάλες καθώς απευθύνεται σε μια αναπτυσσόμενη, συγκεκριμένη αγορά υψηλών απαιτήσεων για ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς είναι σε θέση να δαπανήσει υψηλά ποσά.

Οικοτουρισμός
Πηγή εικόνας: clickatlife.gr

Είδη οικοτουρισμού:

Τα είδη του οικοτουρισμού ποικίλλουν. Θα μπορούσαμε να πούμε πως στα είδη αυτού του τουρισμού ανήκουν ο τουρισμός φύσεως ή φυσιολατρικός  και ο αγροτουρισμός. Επίσης, ο επιστημονικός τουρισμός, ο περιηγητικός/ πεζοπορικός τουρισμός και ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων (τουρισμός περιπέτειας) δεν συμβάλουν απαραίτητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά περιλαμβάνουν όλες τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στο φυσικό περιβάλλον και εν μέρει έχουν το στοιχείο της περιπέτειας.

Οικοτουρισμός
Πηγή εικόνας: inkefalonia.gr

Απαιτήσεις οικοτουρισμού:

 • Οικοτουρισμός σημαίνει προστατεύω χωρίς να καταστρέφω οτιδήποτε, ανεξάρτητα με το τι ήρθε να δει και να βιώσει ο επισκέπτης. Η φέρουσα ικανότητα του τόπου πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους.
 • Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν οικοτουριστικές δραστηριότητες, πρέπει πάνω από όλα να σκέφτονται  και να δρουν με βάση το περιβάλλον (διαχείριση απορριμάτων, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Θα πρέπει να προτρέπουν τους πελάτες τους να δρουν κατ’αυτόν τον τρόπο.
 • Οικοτουρισμός σημαίνει τη χρήση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
 • Ο οικοτουρισμός είναι ποιοτικός τουρισμός. Οι πελάτες πρέπει να είναι σίγουροι πως η επιχείρηση τηρεί υψηλές προδιαγραφές από την αρχή ως το τέλος. Η κάθε πιστοποιημένη επιχείρηση θα πρέπει να τη χαρακτηρίζει η σοβαρότητα, υπεύθυνο μάρκετινγκ και να γνωρίζει το νομικό πλαίσιο.
Οικοτουρισμός
Πηγή εικόνας: tornosnews.gr

Χαρακτηριστικά οικοτουρισμού:

 • Παρατήρηση της φύσης
 • Απόκτηση γνώσεων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού– για τις λειτουργίες και την αξία της φύσης
 • Διακοπές με εθελοντική εργασία σε προστατευόμενη περιοχή
 • Ενδιαφέρον για συνεισφορά στη προσπάθεια προστασίας
 • Ενδιαφέρον του επισκέπτη να μάθει για την προστασία της φύσης της περιοχής (αν είναι Εθνικό Πάρκο, περιοχή Natura κτλ) και τον τρόπο διαχείρισής της
 • Επιλογή καταλύματος που ανήκει σε ντόπιο ώστε να προωθούνται  τοπικά προϊόντα και να προσφέρονται θέσεις εργασίας στους ντόπιους
 • Σεβασμός στους κανόνες πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές
 • Γνωριμία με μια προστατευόμενη περιοχή μέσω περιπατητικών διαδρομών
οικοτουρισμός
Πηγή εικόνας: pixabay.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οφέλη οικοτουρισμού:

Μερικά από τα οφέλη ανάπτυξης αυτού του είδους τουρισμού είναι:

 • Η χρηματοδότηση για τις προστατευόμενες περιοχές και τις τοπικές κοινότητες αυξάνεται.
 • Δημιουργούνται θέσεις εργασίας για τους ντόπιους.
 • Εκπαιδεύονται περιβαλλοντικά οι επισκέπτες
 • Δεν υπάρχει η εποχικότητα όπως υπάρχει σε άλλες μορφές τουρισμού
 • Οι επισκέπτες δεν διστάζουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στον τόπο φιλοξενίας τους (ποιοτικοί τουρίστες)
 • Υπάρχουν κέρδη από ξένο συνάλλαγμα
Πηγή εικόνας: as2.ftcdn.net

Οικοτουρισμός στην Ελλάδα

Οι οικοτουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα βρίσκονται διάσπαρτοι στο κλασσικό αγροτικό τοπίο και συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις παραδοσιακές ασχολίες. Οι προορισμοί αυτοί εντάσσονται σε τοπία με πλούσια ιστορία, σημαντικές αρχαιολογικές περιοχές και σε μνημεία. Βρίσκονται σε μικρές κυρίως αποστάσεις από παγκόσμιας φήμης αναπτυγμένα τουριστικά κέντρα. Αποτελούν μοναδική ευκαιρία παρατήρησης σπάνιων ζώων και φυτών ή πολλών ειδών δέντρων.

Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, ο οικοτουρισμός θα φέρει πιο πολλούς τουρίστες, θα επεκτείνει την τουριστική περίοδο, θα προσφέρει περισσότερα μέρη για να επισκεφθεί κάποιος, θα βοηθήσει να αναπτυχθούν πιο δυσπρόσιτες περιοχές ενώ ταυτόχρονα θα φροντίζει για την προστασία τους. Από τη στιγμή που η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός,  η ανάπτυξη της οικονομίας μας εξαρτάται από την ικανότητα μας να εκμεταλλευτούμε τις τουριστικές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει ο τόπος μας.

 

Πηγές:

 1. inkefalonia.gr
 2. cyprushighlights.com
 3. ecotour-epirus.gr
 4. endiaferomai.gr
 5. altertourism.gr
 6. wwf.gr
 7. clickatlife.gr
 8. inkefalonia.gr
 9. tornosnews.gr
 10. giatoperivallon.blogspot.com
 11. pixabay.com
 12. popseis.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου

Καταγωγή από τη Καβάλα. Απόφοιτη από τη σχολή Διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ψυχαγωγίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Γράφει στο wikipedia και το maxmag. Λατρεύει το πλέξιμο,τα ταξίδια, τα βιβλία και τη τζαζ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;