Οικοψυχολογία: μία σύγχρονη τάση της ψυχολογίας

Οικοψυχολογία
Πηγή εικόνας: futura-sciences.com

Ο κλάδος της ψυχολογίας κατά κύριο λόγο ασχολείται με τη μελέτη της ανθρώπινης ψυχής και κατ’ επέκταση με τις ανθρώπινες σχέσεις. Θα έλεγε κανείς πως είναι ένας κλάδος “ανθρωποκεντρικός” με τα φώτα στραμμένα στο άτομο ως ον αλλά και ως αντικείμενο μελέτης. Συνήθως η μελέτη αυτή στοχεύει στην ενδοσκόπηση της ανθρώπινης ψυχής αλλά και στην προσφορά βοήθειας σε πιθανές επιπλοκές στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Τα τελευταία χρόνια, έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην ανθρώπινη ψυχολογία. Καθώς και με τις παραμέτρους που μπορεί να έχει η αποξένωση του ατόμου από αυτό. Διάσημοι ερευνητές είχαν στο παρελθόν αναφερθεί στο περιβάλλον ως σημαντικό παράγοντα για την εξισορρόπηση της ανθρώπινης ψυχής. Ο όρος της “οικοψυχολογίας” άργησε να κάνει την εμφάνισή του αλλά και να αποτελέσει μία καινοτόμο μέθοδο μελέτης και θεραπείας.

Τι είναι η Οικοψυχολογία;

Ο όρος οικοψυχολογία ή όπως πρωτοαναφέρθηκε από τον καθηγητή ιστορίας και συγγραφέα T. Roszak “ecopsychology” προέρχεται κατ’ εξοχήν από ελληνικές λέξεις “eco” (οίκος) και “psychology” (ψυχολογία). Ο κλάδος έχει ρίζες σε πολυάριθμες θρησκείες, τελετουργικά και παραδόσεις του παρελθόντος κατά τις οποίες ο άνθρωπος ερχόταν πιο κοντά στη φύση. Μάθαινε μέσα από αυτή καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό, με λίγα λόγια “λυτρωνόταν”.

Πιο συγκεκριμένα, η οικοψυχολογία αποτελεί μία “συνιστώσα” επιστημών, όπως η βιολογία και η κοινωνιολογία. Μελετά την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στον άνθρωπο αλλά και την επίδραση της απομάκρυνσής του από αυτό. Οι ερευνητές της οικοψυχολογίας θεωρούν πως ο άνθρωπος έχει μία βαθιά, έμφυτη και ζωτική σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Εμβαθύνουν ακριβώς σε αυτή την σχέση και προσπαθούν να εντοπίσουν τις ρίζες διαφόρων ψυχικών διαταραχών όταν αυτή η σχέση διασπάται. Σύμφωνα με την οικοψυχολογία, πολλές από τις σύγχρονες ψυχικές παθήσεις προέρχονται από την απομάκρυνση του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή. Η τάση της αστυφιλίας αλλά και της εκβιομηχάνισης των πάντων έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ ανθρώπου-φύσης.

Διαβάστε επίσης  Οικοτουρισμός: εναλλακτικός τουρισμός με σεβασμό προς το περιβάλλον

Η φύση ως “εργαλείο” αλλά και χώρος της συνεδρίας

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η οικοψυχολογία εισήγαγε νέες μεθόδους στην ψυχοθεραπεία. Η μεγαλύτερη καινοτομία αυτής είναι πως μετέβαλε τελείως τη διαδικασία και το τελετουργικό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Αντικαθιστώντας τον κλειστό χώρο που μέχρι στιγμής πραγματοποιούταν η διαδικασία με το φυσικό περιβάλλον. Ενώ διατηρεί όλες τις “πατροπαράδοτες” μεθόδους, όπως η συγγραφή ιστορικού, η συζήτηση κ.λπ, ο ψυχοθεραπευόμενος βρίσκεται πλέον σε ένα άνετο, ανοιχτό αλλά και φυσικό περιβάλλον συζητώντας για όσα τον προβληματίζουν. Ως εργαλεία, χρησιμοποιούνται η αφύπνιση των αισθήσεων αλλά και η προσπάθεια χαλάρωσης του ασθενούς μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Μέθοδοι που έχουν ως στόχο ουσιαστικά την “επανένωσή” του με αυτό.

Advertisements
Ad 14

Η άσκηση της Οικοψυχολογίας έχει ως στόχο να βοηθήσει το άτομο να “ξυπνήσει” τις αισθήσεις και τα ένστικτά του με τρόπο βοηθητικό για την ευρύτερη ψυχική ευεξία του. Σε μία εποχή όπου η αποξένωση από την φύση αλλά και η καταστροφή του πλανήτη κλιμακώνονται, μία τέτοια μέθοδος έχει πολλά να προσφέρει τόσο στο άτομο όσο και στον πλανήτη. Η εφαρμογή της δύναται να μας κάνει να αναθεωρήσουμε για την άκρως “εγωιστική” στάση που διατηρούμε απέναντι στην φύση. Καθώς μέσα από αυτή την επαφή μπορούμε να βρούμε την εσωτερική μας ισορροπία ερχόμενοι ξανά ένα βήμα πιο κοντά στις “ρίζες” μας.

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Στην εικόνα απεικονίζεται ένα ζευγάρι εφήβων στην δεκαετία του '80. Είναι ντυμένοι με ρόζ γυναικείες μπιτζάμες και ξαπλώνουν σε ένα κρεβάτι.

Lisa Frankenstein: Mary Shelley του ’80

 Η Lisa Frankenstein είναι μια αμερικανική κωμική ταινία τρόμου του
Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω. Το παρελθόν.