Οικολογική συνείδηση, πώς καλλιεργείται μέσα από το διάβασμα

Η οικολογική συνείδηση διδάσκεται, καλλιεργείται και αναπτύσσεται από τη νηπιακή ακόμη ηλικία και δεν είναι παρά η υπεύθυνη και ορθή συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον τού οικοσύστημα μα και ολόκληρο τον πλανήτη μας.

“Το περιβάλλον δεν το κληρονομούμε από τους γονείς μας, αλλά το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας” (Παλιά Ινδιάνικη παροιμία)

Οικολογική συνείδηση

Ο ισχυρότερος τρόπος ώστε να αναπτυχθεί η οικολογική συνείδηση στις νέες γενιές είναι σαφώς η εκπαίδευση μέσα στο σχολείο, μα και το παράδειγμα που οι μεγαλύτεροι δίνουμε- ηθελημένα ή μη, η ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και συλλόγους και η ενεργητική ενασχόληση με ωφέλιμες για το περιβάλλον δράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας άλλος λανθάνων, ηπιότερος ίσως μα βαθύτερος και εξίσου αποτελεσματικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της οικολογικής συνείδησης είναι η αγάπη για το διάβασμα και τα βιβλία.

Και αυτό για τους εξής λόγους:

1.Ένας άνθρωπος που διαβάζει γνωρίζει πως η ομορφιά και η ουσία βρίσκονται πρωτίστως στα μικρά και απλά πράγματα. Είναι ολιγάρκης και δε συγκινείται εύκολα απ’ τον υπερκαταναλωτισμό και τα πρόσκαιρη φτιασίδια των φανταχτερών περιτυλιγμάτων.

2.Κάποιος που διαβάζει αποκτά πρωτίστως “συνείδηση”, κι αυτό με τη σειρά του-και με τις σωστές κατευθύνσεις οδηγεί και στην οικολογική συνείδηση. Αυτός που αγαπά τα βιβλία και το διάβασμα προτιμά την αμάλαγη απλότητα της Φύσης και τη χαρά της δημιουργίας από την ευκολία του χιλιοεπεξεργασμένου έτοιμου. Είτε αυτό αφορά γνώσεις, ιδέες και τάσεις είτε υλικά αγαθά και ανέσεις.

3. Είναι σαφώς δυσκολότερο ένα παιδί που μεγαλώνει διαβάζοντας για τη Φύση, το περιβάλλον, τα ζώα μα και τη σχέση του ανθρώπου μαζί τους να αντιταχθεί στην ομορφιά των συναισθημάτων που το κατέκλυσαν. Ένα παιδί που διαβάζει στη Φύση δυσκολότερα θα τη μολύνει. Ενας ενήλικας που διάβασε για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τα ζώα δυσκολότερα θα τα κακομεταχειριστεί.

οικολογική συνείδηση
Πηγή εικόνας : abeliona-retreat.com

Από πρακτικής άποψης ισχύουν επίσης τα εξής:

1.Μέσα στο πλήθος των λογοτεχνικών βιβλίων υπάρχουν αρκετά που παρουσιάζουν και καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση με έμμεσο ή πιο άμεσο τρόπο. Έτσι από τις νεότερες ηλικίες μα και οι ενήλικες ενημερωνόμαστε για το περιβάλλον, τη μόλυνση στην οποία το υποβάλλουμε μα και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής.

π.χ.Φιλενάδα φουντουκιά μου(Αγγελική Βαρελλά) , Το μήνυμα(Βασίλης Παπαθεοδώρου) κ.ά.

οικολογική συνείδηση
Πηγή εικόνας: advancehealth.gr

2.Ένα βιβλίο δεμένο με οικολογικό χαρτί και τυπωμένο με  μελάνη που μολύνει λιγότερο το περιβάλλον, ασχέτως με το θέμα που πραγματεύεται, υποστηρίζει και προωθεί την οικολογική συνείδηση. Κι έτσι, ιδίως οι λάτρεις των βιβλίων που συνηθίζουν να ξεφυλλίζουν, να μυρίζουν και να παρατηρούν το μαγικό αυτό αντικείμενο που κρατούν στα χέρια τους λαμβάνουν, υποσυνείδητα έστω, το μήνυμα πως με κάθε τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

 

3. Το βιβλίο ως πρόταση για δώρο είναι ένας οικολογικός τρόπος για να χαριστεί κάτι, αφού δεν είναι μιας χρήσης αλλά έχει μεγάλη διάρκεια ζωής,ούτε απαιτεί πλαστικό μιας χρήσης για περιτύλιγμα. Μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί και με διαφορετικούς τρόπους (τα σχολικά κυρίως βιβλία), όπως στο ντεκουπάζ ή σε άλλες χειροτεχνίες και κατασκευές.

οικολογική συνείδηση
Πηγή εικόνας: ocourseworkghad.zulkarneyn.info

Εν κατακλείδι η οικολογική συνείδηση αναπτύσσεται και φαίνεται μέσα από όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής μας και η ανάγνωση αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό εργαλείο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέτα Ζερβάκη

Ώρα καλή! Μελιτάκους έχει ο νους μου κι όλο και σοδειάζει ιδέες κι ενδιαφέροντα. Η ανάγνωση γεννά ιδέες κι αν αυτές μετουσιωθούν σε γραφή, τότε αυτή γεννά την ελπίδα. "Και κάθε εις που εδιάβασεν,εδά κι ας το κατέχει μη χάνεται στα κίντυνα, μα πάντα ολπίδα ας έχει. Κι εκείνον, όπου εκόπιασε, ας τον καληνωρίζουν κι ας συμπαθούν τα σφάλματα εκείνα οπου γνωρίζουν" (Βιτσέντζος Κορνάρος,Ερωτόκριτος)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;