Οι 10 πιο μολυσμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο

Πηγή εικόνας: cnn.com

Δυστυχώς, η μόλυνση του πλανήτη είναι πλέον γεγονός σχεδόν μη αναστρέψιμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και όλοι οι αρμόδιοι φορείς προειδοποιούν για τις ανθυγιεινές συνθήκες ζωής σε πόλεις όλου του κόσμου, αλλά και για τον σοβαρό κίνδυνο που ελλοχεύει σχετικά με τον πλανήτη. Αυτή είναι μια λίστα με τις 10 πιο μολυσμένες πόλεις σε φθίνουσε σειρά, εκ των οποίων οι 9 είναι στην Ινδία!

 

 1.Κανπούρ, Ινδία

Η Κανπούρ, από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της βόρειας Ινδίας, είναι και η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάιο του 2018. Ο δείκτης PM2,5 που μετράει την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πολύ πιο υψηλός από τα επιτρεπόμενα όρια. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος δείκτης PM2,5 στην πόλη είναι 173 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

μολυσμένες πόλεις
Πηγή εικόνας: cnbc.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 2.Φαριντάμπαντ,Ινδία

Το Φαριντάμπαντ είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη του ινδικού κράτους Χάρινα, του οποίου αποτελεί και βιομηχανική πρωτεύουσα. Η πόλη χαρακτηρίζεται από την υπερβολική κίνηση και το καυσαέριο που ελευθερώνεται ασταμάτητα στους δρόμους της. Θεωρείται μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις όλου του κόσμου, καθώς ο δείκτης PM2,5 ετησίως είναι στα 172 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Μάλιστα αναφέρεται ότι ο βαθμός μόλυνσης της πόλης είναι 25 φορές υψηλότερος από τον βαθμό που θεωρείται ασφαλής.

μολυσμένες πόλεις
Πηγή εικόνας: dailypioneer.com

 

 3.Βαρανάσι, Ινδία

Το Βαρανάσι, γνωστό ως και Μπενάρες, είναι κτισμένο στις όχθες του ποταμού Γάγγη, στο οποίο οι Ινδοί εξακολουθούν να κάνουν μπάνιο, παρόλο που θεωρείται ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς του κόσμου. Πέρα από αυτό, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, αφού υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι ασθενείς που αποκτούν άσθμα αυξήθηκαν κατά 25%.

μολυσμένες πόλεις
Πηγή εικόνας: theguardian.com

 

 4.Γκάγια, Ινδία

Η Γκάγια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του κράτους Μπιχάρ στην Ινδία, και εξίσου μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις σε όλο το κόσμο, με πληθυσμό 470.839 κατοίκους. Η πόλη δυστυχώς δεν έχει μόνο πληθώρα ινδουιστικών και βουδιστικών ναών, αλλά και δείκτη μόλυνσης PM2,5 149 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η μόλυνση έχει προκληθεί κυρίως από τον υπερπληθυσμό αλλά και από τα άθλια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που μολύνουν σημαντικά τον αέρα.

μολυσμένες πόλεις
Πηγή εικόνας: cnbc.com

 

 5.Πάτνα, Ινδία

Η Πάτνα είναι η πρωτεύουσα του κράτους Μπιχάρ στην Ινδία. Η πόλη έχει σοβαρό πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει δείκτη PM2,5 144 μικρογραμμάρια και αναφέρεται ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο του πνεύμονα και άσθμα.

μολυσμένες πόλεις
Πηγή εικόνας: cnn.gr

 

 6.Νέο Δελχί, Ινδία

Το Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες με πληθυσμό που ξεπερνά τα 26 εκατομμύρια. Η μόλυνσή της προέρχεται κυρίως από τη βιομηχανία και τα οχήματα, ενώ ο δείκτης PM2,5 είναι 143 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Έχει υπολογιστεί ότι η ρύπανση του αέρα είναι τόσο σημαντική που καταστρέφει τους πνεύμονες του 50% των παιδιών. Και για τους ενήλικες βέβαια οι συνθήκες δεν είναι πιο ευνοϊκές, αφού οι περισσότεροι υποφέρουν από πονοκεφάλους, πονόλαιμο, άσθμα, καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και πρόωρο θάνατο.

μολυσμένες πόλεις
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

 

 7.Λάκναου, Ινδία

Η συγκεκριμένη πόλη, παρόλο που είναι σημαντικό κέντρο πολιτισμού και έχει αρκετά πράσινα πάρκα, έχει επηρεαστεί σημαντικά η ατμόσφαιρά της. Η μόλυνση υπολογίζεται στα 138 μικρογραμμάρια και οφείλεται κυρίως στα μέσα μεταφοράς και στην ανεξέλεγκτη κατασκευή κτηρίων στο κέντρο της πόλης.

μολυσμένες πόλεις
Πηγή εικόνας: cnn.gr

 

 8.Μπαμέντα, Καμερούν

Πόλη της Αφρικής με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων κατοίκων, γνωστή για το δροσερό κλίμα και την γραφική τοποθεσία της. Δυστυχώς, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης στην περιοχή και των εκτεταμένων αποδασώσεων, έχει προκληθεί σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση επιπέδου 132 μικρογραμμαρίων. Αν και η μόλυνση στη συγκεκριμένη πόλη δεν οφείλεται στον υπερβολικό καπνό όπως στις πόλεις της Ινδίας, είναι εξίσου επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων της.

μολυσμένες πόλεις
Πηγή εικόνας: cnbc.com

 

 9.Άγκρα, Ινδία

Μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Ινδίας λόγω του διάσημου κτηρίου Ταζ Μαχάλ, μολύνεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. Τόσο η ρύπανση από το μαγείρεμα, όσο και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων συμβάλλουν ώστε η Άγκρα να έχει επίπεδο μόλυνσης 131 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

μολυσμένες πόλεις
Πηγή εικόνας: travelstories.gr

 10.Μουζαφαρπούρ, Ινδία

Η συγκεκριμένη πόλη το καλοκαίρι έχει υπερβολική υγρασία και ζέστη που υπερβαίνει πολλές φορές τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ατμοσφαιρική της ρύπανση αγγίζει  τα 120 μικρογραμμάρια, καθιστά την ατμόσφαιρα πλήρως αποπνικτική και βλαβερή για τον άνθρωπο.

μολυσμένες πόλεις
Πηγή εικόνας: cnbc.com

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ηλιοστάλακτη Θούα

19 ετών και τρελά ερωτευμένη με τα ήσυχα μέρη, τους ήρεμους ανθρώπους και τις καινούργιες εμπειρίες. Επιζητώ μια ζωή γεμάτη από ταξίδια, βιβλία, ποίηση, ρομαντισμό, πολλή φιλοσοφία και καλή μουσική. Ως λάτρης των ξένων γλωσσών και πολιτισμών, δηλώνω έτοιμη να σαλπάρω μαζί με το maxmag σ'αυτό το νέο μου ταξίδι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;