Καλλιτέχνες και τραγούδια με οικολογικά μηνύματα

Η μουσική διαθέτει ανέκαθεν τη δύναμη να αλλάζει το κόσμο προς το καλύτερο και να οδηγεί τη ζωή σε ασφαλέστερα μονοπάτια. Ένα από τα κοινωνικά φαινόμενα που ενδιαφέρουν τους καλλιτέχνες αποτελεί το ζήτημα του περιβάλλοντος. Το ευρέως αυτό θέμα απασχολεί έντονα τις κοινωνίες παγκοσμίως. Διάφοροι καλλιτέχνες, λοιπόν, παίρνουν την πρωτοβουλία να διαδώσουν τη σημαντικότητα του περιβάλλοντος, αφιερώνοντας οικολογικά τραγούδια με το περιβαλλοντικό μήνυμα που συχνά λησμονούμε και αποφεύγουμε να αντικρίσουμε.

Radiohead

Η πρώτη μπάντα που μας έρχεται στο νου όταν μιλάμε για οικολογικά τραγούδια είναι το μουσικό γκρουπ του Thom Yorke, το οποίο διεύρυνε τους ορίζοντές του και έθεσε προβληματισμούς στο θέμα του περιβάλλοντος. Ο ακτιβιστής frontman των Radiohead συχνά στέκεται δίπλα στην επίμονη προσπάθεια οργανισμών, όπως οι Friends of the Earth και Green Party. Τίθεται υπέρ των κινήσεων τους και της περιβαλλοντικής τους πολιτικής. Με τη σειρά τους, οι Radiohead προέβαλλαν ανησυχίες που πρέπει συχνότερα να μας απασχολούν και να αποβάλλουμε την επίδρασή τους.

Στο πρώτο τους ιστορικό άλμπουμ Ok Computer (1997), οι καλλιτέχνες δεν διστάζουν να κατακρίνουν έμμεσα την μαζική επιρροή της τεχνολογίας, αλλά και την κατάπτωση της ζωής και του μέλλοντος του πλανήτη εξαιτίας της. Οι Radiohead συχνά επικρίνουν τα ανεκδιήγητα μέσα μαζικής μεταφοράς για την υπερβολική ρύπανση στο περιβάλλον. Σε αρκετές συναυλίες, στοχεύουν στη χρήση όλο και λιγότερων οχημάτων, με αποτέλεσμα να αποβλέπουν την διοργάνωση συναυλιών κοντά σε κατάλληλες υποδομές μαζικής μεταφοράς. Γνωρίζουν βέβαια, ότι δεν γίνεται να αποφύγουν τη περιβαλλοντολογική μόλυνση, όμως με μικρά βήματα ωθούν τους υπόλοιπους να κινηθούν αναλόγως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Neil Young

Ένας υπέρμαχος μουσικός του περιβάλλοντος είναι ο Neil Young, ο οποίος ανήκει στους διαχρονικούς καλλιτέχνες. To 2003 ο ξακουστός Young κυκλοφόρησε το άλμπουμ Greendale, ένα μουσικό έργο αποτελούμενο από δέκα ροκ τραγούδια. Αξιοσημείωτο είναι, ότι στο άλμπουμ εμπεριέχονταν τραγούδια σχετικά με το περιβάλλον και την ραγδαία κλιματική αλλαγή. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης φανερώνει την βαθιά του συνείδηση για το διεθνές αυτό ζήτημα μέσα από ένα από τα χαρακτηριστικότερα οικολογικά τραγούδια, Be the rain και τους στίχους ”…Τhey’re all bought and paid for anyway… Save the planet for another day… hey big oil, what do you say?”. Ήδη από το 1970, ο Neil Young προσέγγισε το πολυσυζητημένο θέμα του περιβάλλοντος, δημιουργώντας το Vampire Blues, με τους εξής στίχους: ”… I’m a vampire, babe, suckin’ blood from the earth…”.

Bob Dylan

Στους ευαισθητοποιημένους καλλιτέχνες, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Bob Dylan, ένας παγκόσμιος τραγουδοποιός, ο οποίος πάντοτε αποσκοπούσε να διδάσκει μέσα από τα τραγούδια του. Ο Bob έγινε η φωνή μίας διαφορετικής Αμερικής, ίση προς τον καθένα και φανερά υπεύθυνη για τον πολίτη και το πλανήτη που κατοικούμε. Πρόσθεσε προβληματισμούς και σκέψεις σε περίεργες περιόδους, που το μυαλό μας μπορεί εύκολα να διαστρεβλωθεί. Πέρα από την φυλετική αδικία και την παραβίαση δικαιωμάτων, ο διαχρονικός τροβαδούρος αναφέρθηκε εξίσου στη χειραγώγηση του πλανήτη. Στα οικολογικά τραγούδια, λοιπόν, ανήκει και το License to Kill (1984), o ίδιος κατηγορεί τον άπληστο άνθρωπο, στον οποίο δεν αρκεί μόνο η απόλαυση των αγαθών της γης, αλλά προσπαθεί στο διάβα του να κατακτήσει οτιδήποτε, ”… Man has invented his doom / First step was touching the moon…”. Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στη καταπονημένη γη από τις ενέργειες της ανθρωπότητας.

Στη σημερινή εποχή, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες ευαισθητοποιούνται στο θέμα του περιβάλλοντος. Ορισμένοι από αυτούς ιδρύουν περιβαλλοντολογικές οργανώσεις. Προωθούν καμπάνιες με δωρεές και διευκολύνσεις στη μείωση και έλεγχο του προβλήματος. Από την άλλη, αρκετοί καλλιτέχνες δείχνουν το ενδιαφέρον τους δημιουργώντας επιτυχίες με θέμα ένα υγιές περιβάλλον στο πλανήτη μας. Συγχρόνως, η πλειονότητα από αυτούς επιλέγει μία υγιεινή ζωή, που διευκολύνει το κλίμα μας. Με αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, οι ίδιοι βάζουν το λιθαράκι τους, ωθώντας εξίσου το κόσμο να πράξει αναλόγως.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Σκιτσογράφος και εθισμένος με το rock n' roll. Στα χνάρια του πατέρα μου ακούγοντας Beatles και Bob Dylan. Αγάπη το βινύλιο και μεγάλος σινεφίλ. Λατρεία οι εποχές των 50', 60' και το "més que un club".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;