Greenagenda.gr: η πράσινη συν-είδησή σου

Greenagenda
Πηγή εικόνας: facebook.com/Greenagenda

Ο Νίκος Αβουκάτος βρίσκεται πίσω από την Greenagenda.gr.  Μας μιλά με ευθύτητα για την έμπνευση της ιδέας, για το πώς γεννήθηκε η Greenagenda.gr και πού στοχεύει. Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα και είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον, μας εκμυστηρεύεται ο Νίκος Αβουκάτος. Ας τον ακούσουμε με μεγάλη προσοχή για ένα πιο όμορφο περιβάλλον ζωής.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

Από πού εμπνευστήκατε την Greenagenda.gr;

Η έμπνευση της ιδέας «Greenagenda.gr» έρχεται το 2007. Τότε αρχίζω να διαβάζω ειδήσεις για το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εκείνη την περίοδο εργάζομαι ως ρεπόρτερ στο ALTER CHANNEL. Ενημερώνομαι με άρθρα που από διάφορα ένθετα εφημερίδων και των ειδικών περιοδικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Απρίλιο του 2009 δημιούργησα τη greenagenda σε μορφή blog. Σε αυτό δημοσίευα ένα μικρό αριθμό ειδήσεων για την άγρια ζωή, τις εναλλακτικές καλλιέργειες όπως της αγροαγκινάρας, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, μια περιβαλλοντική πληγή η οποία άνοιξε από το 2010 στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα ετοίμαζα μικρά πράσινα ρεπορτάζ με video με τη βοήθεια του εικονοληπτών Παναγιώτη Παπαπαγιάνη, Βαγγέλη Πιλάτη και του Νίκου Στεφανή.

Ταυτόχρονα διάβαζα και ξένο ηλεκτρονικό τύπο όπου υπήρχαν ενότητες για την κλιματική αλλαγή, την ηλεκτροκίνηση, τις ΑΠΕ, την Ανακύκλωση. Σε αυτές τις ενότητες συμπληρώθηκαν πλέον οι τεχνολογίες αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και ενδιαφέροντα project του εξωτερικού για την Ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών, για την εξοικονόμηση ενέργειας, τον εναλλακτικό τουρισμό.

Greenagenda
ηλεκτροκίνηση – Greenagenda.gr

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για το περιβάλλον;

Αυτό που πιστεύω και καταβάλω μεγάλη προσπάθεια είναι να πιστέψουμε όσο γίνεται περισσότεροι ότι η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα και είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον. Οι καλές και ορθές πρακτικές με τη χρήση της τεχνολογίας θα μας βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Greenagenda

Είναι η Greenagenda.gr ένα διαδικτυακό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης ;
Η συνεργασία μου με την ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, Voria.gr έρχεται τον Νοέμβριο του 2015. Οι δημιουργοί της επιλέγουν σύμφωνα με τον στρατηγικό τους σχεδιασμό να δημιουργήσουν ένα site που ενημερώνει τους αναγνώστες για τα θέματα του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η ανακύκλωση, οι ΑΠΕ κ.α.. Τότε γίνεται η ουσιαστική αναβάθμιση του blog σε ένα λειτουργικό site. Το Νοέμβριο του 2015, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση ότι αυτό το green project με τη συνεργασία καταξιωμένων επιχειρηματιών και επαγγελματιών δημοσιογράφων. Στην προσπάθεια αυτή, καθοριστική είναι όλα αυτά τα χρόνια η συμβολή του συναδέλφου μου Πασχάλη Μεντίζη.
Μαζί εργαζόμαστε για ένα διαδικτυακό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, με ειδήσεις και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Οι ανεξέλεγκτες καύσεις επικίνδυνων αποβλήτων, οι μπαζότοποι, η εισβολή του φλοιοφάγου εντόμου στο Σειχ Σου, η έντονη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη και η οικολογική ζημιά στη λίμνη Κορώνεια είναι ένα από τα τα θέματα που ανέδειξε το site.

Θεωρώ ότι η εξειδίκευση στο επάγγελμα μας είναι σημαντική και διαπιστώνω καθημερινά ότι ένας μεγάλος αριθμός αναγνωστών θέλει να κάνει ανακύκλωση, να αλλάξει συνήθειες αλλά και να ενημερωθεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μας δυναμώνει σε αυτό τον αγώνα ότι αυξάνεται ο κόσμος που ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα.

 

Greenagenda
ηλεκτροκίνηση – Greenagenda.gr

Για ποια θέματα ενδιαφέρονται οι αναγνώστες της Greenagenda.gr

Η Greenagenda.gr κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά. Εμπλουτίζει τη συζήτηση για το μέλλον των επόμενων γενεών, με σταθερό γνώμονα την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλες τις δραστηριότητες και τους τομείς της οικονομίας. Ο προβληματισμός μας αφορά τα ακόλουθα επίπεδα: Την κλιματική αλλαγή, που είναι ορατή τα τελευταία χρόνια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τις ανάγκες για διατροφική επάρκεια που μεγαλώνουν καθημερινά. Την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με την ενίσχυση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Την οικονομική ανάπτυξη που είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να διατηρηθεί και να αυξηθεί ο κοινωνικός πλούτος. Σε αυτή την προσπάθεια είναι πρωταγωνιστικός ο ρόλος των επιχειρήσεων που καινοτομούν, πρωτοπορούν και εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες, φιλικές προς το περιβάλλον. Τον τρόπο ζωής, που οφείλει να λαμβάνει υπόψιν του ότι ο πλανήτης και το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία, αλλά δάνειο από το μέλλον, που οφείλουμε να εξυπηρετήσουμε με συνέπεια. Όλοι επιθυμούμε καλύτερες συνθήκες ζωής στην καθημερινότητά μας. Όπως έδειξε και η ιστορική απόφαση της παγκόσμιας κοινότητας στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 η ώρα της δράσης για το περιβάλλον έφτασε, ακόμη και για όσους μέχρι σήμερα αδιαφορούν. Με γνώμονα τη λογική και την επιστημονική γνώση αξίζει να προσπαθήσουμε. Η ομάδα της GREEN AGENDA ανοίγει ένα παράθυρο στην ενημέρωση γύρω από αυτά τα θέματα και τους προβληματισμούς, που στην πραγματικότητα αγγίζουν σχεδόν κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μιλήστε μας για τις διακρίσεις και τις βραβεύσεις σας.

Σημαντικό είναι ότι οι προσπάθειες μας έχουν επιβραβευθεί από τον Εθελοντικό Oργανισμό για το Aστικό και Περιαστικό Περιβάλλον ECOCITY

2014 Βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας της εκπομπής GREEN FOCUS στο ALPHA 96,5. Μία εξειδικευμένη εκπομπή για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

2017 Bραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας του Greenagenda.gr

Τελικά η οικολογία και η οικονομία μπορούν να συνδυαστούν;

Ναι, αυτό πιστεύω. Προσπαθώ να το κάνω περισσότερο κατανοητό σε όσους δεν το γνωρίζουν. Ο όρος βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο δρόμος που θα μας δώσει ώθηση σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αυτό όμως θέλει προσπάθεια, προσπάθεια από όλους μας και ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ!

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Νίκο Αβουκάτο για το φωτογραφικό υλικό.

Επισκεφτείτε την Greenagenda.gr εδώ

Βρείτε τον Νίκο Αβουκάτο στο Facebook.

 

Greenagenda
Νίκος Αβουκάτος

Σταθμοί της επαγγελματικής πορείας του Νίκου Αβουκάτου

Το 1994 ξεκίνησαν τα δημοσιογραφικά βήματα στο ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, είναι το πρώτο σχολείο της επαγγελματικής μου πορείας.

Στη συνέχεια εργάστηκα μέχρι το καλοκαίρι του 2000 σε εφημερίδες, περιοδικά και τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς EUROPE 1 και ΩΜΕΓΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Ακολουθεί η μεταπήδηση μου στους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha,ANT1 και το ALTER.

Μετά το 2011 ξεκάνει ουσιαστικά η ενασχόληση με το green ρεπορτάζ. Τότε ανέστειλε τη μετάδοση σήματος ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER CHANNEL στον οποίον εργάστηκα περίπου 10 χρόνια ως ρεπόρτερ.

Παράλληλα με τη Greenagenda.gr σήμερα εργάζομαι ως ρεπόρτερ στο ΑΤΛΑΣtv, τηλεοπτικός σταθμός της Κεντρικής Μακεδονίας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρωτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Απο τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;