Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης

«Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη θέτει τις βάσεις για την διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης.»

Σε χαλεπούς καιρούς, κατά τους οποίους η κοινή κληρονομιά των επόμενων γενεών, το περιβάλλον, βρίσκεται σε κρίση, αφού ταλανίζεται από διάφορα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης, όπως οι πυρκαγιές, η αύξηση της υλοτομίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα απόβλητα, τα χημικά προϊόντα κ.ά., κρίνεται απαραίτητη η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της διαμόρφωσης οικολογικής συνείδησης με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων και την εξάλειψη κάθε είδους επιβλαβούς συμπεριφοράς που ευνοεί τη σπατάλη.

Φυσικά, δύναται κανείς να απαριθμήσει αρκετούς τρόπους αφύπνισης της οικολογικής συνείδησης και αναμφίβολα θα αποτελούσε τρομερή παράλειψη να μην συμπεριληφθεί σε αυτούς η ανάγνωση βιβλίων με οικολογικό περιεχόμενο, τα οποία παροτρύνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, λοιπόν, αποτελεί ακριβώς ένα μέρος στο οποίο βρίσκονται συγκεντρωμένα βιβλία αλλά και περιοδικά, κυρίως, με οικολογικό περιεχόμενο. Η ίδρυση της τοποθετείται χρονικά το 1994, τότε που μια παρέα φίλων στέγασε το προσωπικό της αρχείο με συγγράμματα αυτού του είδους σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο Θησείο, στην οδό Αγίων Ασωμάτων, αριθμός 9, λειτουργώντας από τότε και έκτοτε ως τόπος διάπλασης της οικολογικής συνείδησης κι αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της θέλησης ανθρώπων αφοσιωμένων στην διάχυση της γνώσης, καθώς το εγχείρημα αυτής της μικρής παρέας εξελίχθηκε σε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με 230 ιδρυτικά μέλη υπό την εποπτεία ενός 16μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, την υποστήριξη μιας 40μελούς Επιστημονικής Επιτροπής και την οργανωτική και διαχειριστική υποστήριξη ενός 25μελούς Συμβουλίου Βιβλιοθήκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη

(Πηγή εικόνας: athinorama.gr)

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, η οποία ίσως είναι μοναδική στο είδος της παγκοσμίως, προσφέρει προς ανάγνωση το πλούσιο υλικό της – περισσότερα από 20.000 βιβλία και 80.000 άρθρα περιοδικών- καθημερινά από τις 16:00 μ.μ. έως και τις 20:00 μ.μ. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας την δυσκολία προσβασιμότητας στο περιβαλλοντικό και οικολογικό περιεχόμενο της λόγω της απόστασής της από τις υπόλοιπες ελληνικές περιοχές αλλά και από διάφορες ξένες χώρες, προέβη στην ψηφιοποίηση του υλικού της σε 4 διαφορετικές γλώσσες στον σχετικό ιστότοπό της, ενώ η ίδια φρόντισε για την έκδοση με ανακυκλωμένο, οικολογικό χαρτί τουλάχιστον 22 βιβλίων περιβαλλοντικής θεματικής.

Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη

(Πηγή εικόνας: athinorama.gr)

Συμπερασματικά, λοιπόν, η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη αποτελεί εδώ και 25 χρόνια ένα καταφύγιο για τους λάτρεις της περιβαλλοντολογίας και ταυτόχρονα έναν τόπο γένεσης ατόμων με περιβαλλοντική συνείδηση, ακόμα και μικρής ηλικίας, καθώς δεν είναι τυχαίο πως περισσότερα από 65 σχολεία έχουν ήδη πραγματοποιήσει επίσκεψη σε αυτήν. Πρόκειται για μια από τις εξαιρετικές ειδικές βιβλιοθήκες του ελληνικού χώρου, που ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο από την επιλογή ενός τυφλού ατόμου αλλά και ενός ατόμου με προβλήματα ακοής ως βιβλιοθηκονόμοι της, μεταδίδοντας μας μ’αυτόν τον τρόπο πέρα από οικολογική συνείδηση και το σημαντικό μήνυμα της δυνατότητας επίτευξης των στόχων μας παρά τις δυσκολίες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;