Έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης για «έξυπνους» πολίτες

έξυπνοι κάδοι
Πηγή: Gettyimages.com

Τα τελευταία χρόνια, είναι όλο και πιο έντονα τα φαινόμενα που δηλώνουν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Στο περιβάλλον μέσα σε λίγες δεκαετίες, έχουν λάβει χώρα τεράστιες αλλαγές, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος. Επιπλέον, δημιουργούνται μια σειρά από δυσμενείς για την ανθρωπότητα συνέπειες. Οι αντιδράσεις μας θα πρέπει να είναι άμεσες και σοβαρές έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτήν την καταστροφική πορεία. Ένα από τα βασικά μας όπλα, είναι η ανακύκλωση. Και ένα μέσο, οι έξυπνοι κάδοι.

Η ανακύκλωση έχει πολλά οφέλη και είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να κάνουμε όλοι. Ένας μεγάλος «εχθρός» του περιβάλλοντος είναι το πλαστικό, το οποίο χρειάζεται πολλές δεκαετίες ή αιώνες για να αποσυντεθεί και απειλεί άμεσα πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς και την ίδια μας την υγεία. Για να γίνει η ανακύκλωση πιο εύκολη και χρηστική, έτσι ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά της, έχουν δημιουργηθεί «έξυπνοι» κάδοι. Στην Γερμανία, για παράδειγμα, στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένα σημεία κάποιοι κάδοι που «μιλούσαν». Οι κάδοι αυτοί, έλεγαν ευχαριστώ (danke) όταν κάποιος πέταγε ένα ανακυκλώσιμο σκουπίδι.

Οι έξυπνοι κάδοι που σκανάρουν

Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν χρησιμοποιηθεί πολλών ειδών «έξυπνοι» κάδοι, σε πιλοτικά κυρίως προγράμματα που σαν σκοπό έχουν να προσελκύσουν τους πολίτες και να τους παρακινήσουν στο να ανακυκλώσουν τα σκουπίδια τους. Κάποιοι κάδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως σε εταιρίες,  έχουν αισθητήρα ανίχνευσης που σκανάρει το σκουπίδι και ανάβει ένα φωτάκι στην αντίστοιχη τρύπα. Για παράδειγμα, ο κάδος έχει τέσσερις τρύπες (γυαλί, πλαστικό, χαρτί και άλλα). Όταν βάζουμε ένα κυπελλάκι του καφέ στον αισθητήρα, στην τρύπα για τα μη ανακυκλώσιμα (τα άλλα), ανάβει ένα φωτάκι. Έτσι, ενημερωνόμαστε πού πρέπει να τοποθετήσουμε το απόρριμμα.

Έξυπνοι κάδοι
Πηγή: Smithsonianmag.com

Οι κάδοι με Wi-Fi

Μία άλλη κατηγορία έξυπνων κάδων είναι οι εκείνοι οι οποίοι έχουν Wi-Fi. Είναι κάδοι hot-spot και έχουν αυτονομία ενέργειας καθώς διαθέτουν ηλιακό συλλέκτη. Εκτός του ότι θα προσελκύουν κόσμο λόγω της δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο. Οι κάδοι αυτοί, διαθέτουν και αισθητήρες που υπολογίζουν τον όγκο των απορριμμάτων που είναι στο εσωτερικό τους.

έξυπνοι κάδοι
Πηγή: Βioenabletech.com

Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος, γνωρίζει εάν και πότε ο κάδος είναι γεμάτος έτσι ώστε να γίνει η αποκομιδή. Ακόμη, υπάρχει πρόγραμμα-εφαρμογή που δηλώνει στους υπαλλήλους καθαριότητας ποια είναι η βέλτιστη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν κατά την αποκομιδή. Η δυνατότητα προγραμματισμού των δρομολογίων ανάλογα με το ποιοι έξυπνοι κάδοι είναι γεμάτοι, υπολογίζεται ότι εξοικονομεί 20-25 τοις εκατό σε καύσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, υπάρχουν οφέλη στην αποσυμφόρηση των δρόμων και στη μείωση των εκπομπών αερίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, σε αυτό το μοντέλο έξυπνων κάδων έχει προστεθεί μία νέα δυνατότητα. Η ανταποδοτικότητα χρήστη μέσω πίστωσης πόντων ( για εμπορικά κέντρα, super markets) είτε έκπτωσης δημοτικών τελών.

Οι κάδοι που κάνουν διαλογή

Η μεγαλύτερη καινοτομία στον τομέα της ανακύκλωσης όμως, είναι ένας έξυπνος κάδος που λύνει το βασικότερο πρόβλημα της ανακύκλωσης, δηλαδή τη διαλογή. Ο κάδος αυτός συνδυάζει τους δύο παραπάνω. Διαθέτει και αυτός αισθητήρες, οι οποίοι ανιχνεύουν το υλικό απορρίμματος (γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) και Wi-Fi, αλλά επιπλέον με μηχανική κίνηση απορρίπτει ή το συλλέγει το απόρριμμα, στον αντίστοιχο κάδο. Απορρίμματα που δεν συγκαταλέγονται στα παραπάνω, απορρίπτονται σε ξεχωριστό κάδο.

Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό μας στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος, παρόλα αυτά, τον πρώτο ρόλο τον έχουμε εμείς, πρέπει λοιπόν να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να μην παρασυρόμαστε στην υπερκατανάλωση. Τέλος, είναι αναγκαίο να βάλουμε την προστασία της φύσης πάνω από οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον και να αγωνιστούμε για αυτή.

Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει.

Ζαν-Υβ Κουστώ, 1910-1997, Γάλλος ωκεανογράφος


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Ταμπραντζής

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά και δεύτερο πτυχίο στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Αγαπώ τα βιβλία, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;