Extinction Rebellion: Πες την αλήθεια. Δράσε.

 

“Η Extinction Rebellion δεν είναι διαδήλωση. Δεν είναι καμπάνια. Είναι επανάσταση. Βρισκόμαστε σε ενεργή επανάσταση εναντίον της κυβέρνησης μας. Το κοινωνικό συμβόλαιο έσπασε, οι κυβερνήσεις δε μας προστατεύουν και το βάρος πέφτει πάνω μας τώρα”, ανέφερε μεταξύ άλλων η Dr Gail Bradbrook στην ομιλία της τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ στο Glastonbury της Αγγλίας. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στο Park Stage με ομιλίες ακτιβιστών διαφόρων περιβαλλοντικών κινημάτων όπως του ΧR ,της Greenpeace και των Wisdom Keepers.

Η ίδια πριν από το φεστιβάλ είχε ανακοινώσει πως “Η κλιματική κρίση είναι η πιο επικίνδυνη απειλή που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή όλη η ζωή πάνω στη γη. Απαιτεί από όλους, όποιος κι αν είσαι ,απ’ όπου κι αν έρχεσαι ,να σηκωθείς και να αναλάβεις δράση”

Η οργάνωση Extinction Rebellion μετράει μόλις ένα χρόνο ζωής αλλά η δράση της έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή. Με πορείες ,αποκλεισμούς και διάφορες φιλειρηνικές δράσεις, κυρίως στο κέντρο του Λονδίνου, η XR απαιτεί την άμεση πολιτική επίλυση του κλιματικού ζητήματος. Τα βασικά της αιτήματα αποτελούν αρχικά το να ειπωθεί η αλήθεια από τις κυβερνήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα διαχείρισης του ζητήματος και το επείγον της αλλαγής των σχετικών πολιτικών. Επιπροσθέτως απαιτείται άμεση δράση, και συγκεκριμένα ως προς την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέχρι το 2025. Σημαντική θεωρείται ακόμη η διαμόρφωση μιας συνέλευσης πολιτών η οποία θα καλείται να πάρει αποφάσεις για τα καίρια πολιτικά ζητήματα. Καλεί όλους τους πολίτες παγκοσμίως να συμμετέχουν διαμορφώνοντας τοπικές ομάδες κάτω ακόμη κι απ’ την ονομασία της, εφόσον τηρούνται τα βασικά αιτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Άνοιξη έκαναν εντυπωσιακές κινητοποιήσεις στην Αγγλία. Πραγματοποίησαν πορείες και δράσεις με τους ακτιβιστές να κάθονται πάνω σε τρένα και στην είσοδο του London Stock Exchange ή να πορεύονται στο Αεροδρόμιο του Heathrow. “Σκεφτείτε πως πάτε σε φεστιβάλ, κανονίστε να μείνετε με φίλους ή φέρτε εξοπλισμό κάμπινγκ” αναγράφηκε στο website της ομάδας. Υπήρξαν 1.130 συλλήψεις και 69 άτομα χρεώθηκαν με κατηγορίες.

Ο υπουργός περιβάλλοντος Michael Gove δήλωσε πως “το μήνυμα ακούστηκε” και πρόσθεσε πως είναι καιρός να κάνουμε “μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με το πως μπορούμε συλλογικά να διαχειριστούμε το πρόβλημα”.

Στις 2 Ιουλίου η ομάδα του Extinction Rebellion Arts and Culture επισκέφθηκε 5 μέλη της Oil and Gas Climate Initiative, ενός συνασπισμού των κυριότερων εταιριών πετρελαίου και αερίου για την υιοθέτηση φιλο-περιβαλλοντικών στρατηγικών για μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρύπανσης παγκοσμίως (ENI, CNPC, SAUDI ARAMCO, REPSOL και BP). “Κάνε το σωστό για τους αγαπημένους σας αλλά και για το υπόλοιπο της ανθρωπότητας. Διακόψετε τις έρευνες, δράστε τώρα και ενωθείτε με την Extinction Rebellion”,  αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα.

Το κίνημα αυτό απλώνεται και έφτασε και στην Ελλάδα. Η Extinction Rebellion Ηellas καλεί σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ενώ συμμετείχε δυναμικά και στις κινητοποιήσεις για το κλίμα στις 20 Σεπτέμβρη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Συλια Μπουμπα

Φοιτήτρια στη Σχολή Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;