Αποξένωση από τη φύση: επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών

αποξένωση από τη φύση
Πηγή εικόνας: clintlosee.com

Περιβαλλοντική Ψυχολογία

Η αποξένωση από τη φύση διαταράσσει ιδιαίτερα την ψυχική υγεία και ευεξία των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της φύσης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των ενηλίκων. Ένας νέος κλάδος της Ψυχολογίας, η Περιβαλλοντική Ψυχολογία εστιάζει στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος. Ο συγκεκριμένος κλάδος ασχολείται με τις επερχόμενες συνέπειες της αποξένωσης από τη φύση.

Αγχώδεις διαταραχές

Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, αισθάνονται πιο ήρεμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους. Αντίθετα, όταν τα παιδιά κατοικούν σε ένα αστικό περιβάλλον, όπου η αποξένωση από τη φύση είναι πολύ συχνή και υπάρχει έντονη πολυκοσμία και ηχορύπανση, τότε είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κάποια αγχώδη διαταραχή. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά των μεγάλων αστικών κέντρων παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά άγχους συγκριτικά με τα παιδιά που κατοικούν σε επαρχιακές πόλεις. Συγκεκριμένα, τα παιδιά τα οποία κατοικούν σε μεγαλουπόλεις εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης συμπτωμάτων γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, δεδομένου ότι διαμένουν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, όπου οι πολύ λίγες στιγμές χαλάρωσης οδηγούν στην εμφάνιση έντονου άγχος σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Κοινωνική αγχώδης διαταραχή

Επιπρόσθετα, τα παιδιά των αστικών κέντρων παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης κοινωνικής αγχώδους διαταραχής. Η αποξένωση από τη φύση ενισχύει και συντηρεί την κοινωνική απομόνωση. Τα παιδιά βρίσκουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη τηλεόραση, στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Καθώς τα παιδιά βιώνουν μία εικονική πραγματικότητα, η κανονική περιθωριοποιείται. Οι φίλοι τους είναι οι διαδικτυακοί. Συνεπώς, δεν αλληλεπιδρούν με τους συνομήλικους, αυξάνεται η κοινωνική απομόνωση και αυτό οδηγεί σταδιακά σε κοινωνική αγχώδη διαταραχή.

Άλλες διαταραχές

Πέρα από τις αγχώδεις διαταραχές, η αποξένωση από τη φύση ευθύνεται για την ανάπτυξη και άλλων διαταραχών, όπως είναι η κατάθλιψη. Η απομόνωση στο σπίτι, το μη μοίρασμα κοινών δραστηριοτήτων, το οποίο ευνοείται από τις δραστηριότητες των παιδιών στο φυσικό περιβάλλον, οδηγεί πολλά παιδιά σε μειωμένη διάθεση, έλλειψη ενδιαφερόντων, σε απόσυρση και απάθεια.  Έρευνες λοιπόν δείχνουν ότι τα παιδιά των μεγάλων αστικών πόλεων εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Η φύση στη θεραπεία

Καταληκτικά, η φύση έχει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εντός της θεραπείας μία τεχνική που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους είναι η ευχάριστη εικόνα. Όταν τα παιδιά βιώνουν άγχος ή αρνητικά συναισθήματα, ο θεραπευτής τους προτρέπει να κλείσουν τα μάτια τους και να σκεφτούν μία όμορφη εικόνα. Αν τα παιδιά δυσκολεύονται να χαλαρώσουν, ο θεραπευτής συζητάει μαζί τους το περιεχόμενο της εικόνας. Όταν υπάρχει αποξένωση από τη φύση, τα παιδιά είναι πιθανό να μη σκεφτούν κάποια εικόνα από τη φύση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο θεραπευτής  δίνει την οδηγία στα παιδιά να σκεφτούν τη θάλασσα ή ένα δάσος. Σταδιακά, εντάσσουν το παιδί μέσα στην εικόνα. Τέλος, οι θεραπευτές στη θεραπεία παιδιών προτρέπουν τους γονείς να απομακρύνουν τα παιδιά από τις οθόνες και να δημιουργήσουν νέα ερεθίσματα. Ως επιλογή, μία βόλτα στη φύση είναι από τις πρώτες προτεινόμενες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Παπαδημητρίου

Ονομάζομαι Άννα Παπαδημητρίου και είμαι Ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχω μεταπτυχιακό στο Business Psychology από το πανεπιστήμιο του East London και εκπαιδεύομαι στην Κλινική Ψυχολογία. Τα χόμπυ μου είναι τα ταξίδια, οι βόλτες με φίλους και η μουσική

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;