Αποκτώντας περιβαλλοντική συνείδηση

συνείδηση

Περιβαλλοντική συνείδηση σημαίνει δράση

Το περιβάλλον μας καλεί, φωνάζει για βοήθεια και η στιγμή έχει κριθεί διότι αν όχι τώρα, όλα είναι μη αναστρέψιμα. Ένα σημαντικό χρέος έχει η γενιά μας απέναντι σε αυτόν τον κόσμο, να τον γιατρέψει, τουλάχιστον να προσπαθήσει. Τα δάση καίγονται και η ενημέρωση είναι ανύπαρκτη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πια για να μάθουμε τι κακό συμβαίνει στο περιβάλλον. Αρκεί να αποκτήσουμε ουσιαστική περιβαλλοντική συνείδηση. Τώρα!

Παιδεία και δράση

Δεν υπάρχει πιο καταλυτική μέθοδος να αποκτήσεις περιβαλλοντική συνείδηση από το να μάθεις για το περιβάλλον και τη ζωή που αυτό μας προσφέρει. Δάση, θάλασσες, ωκεανοί, ζώα και άλλα σπουδαία οικοσυστήματα, γνωστά ή άγνωστα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Ακόμα και οι μέλισσες βρίσκονται σε κίνδυνο, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην εξέλιξη του οικοσυστήματός μας. Η περιβαλλοντική συνείδηση και γνώση ξεκινά από την αγάπη μας για τη φύση, για την καλύτερη ποιότητα της ζωής μας. Μαθαίνουμε πως να προστατεύουμε το περιβάλλον και νιώθουμε ότι προσφέρουμε και εμείς, δεν είμαστε απλά κηφήνες που απολαμβάνουμε τα αγαθά της φύσης. Ο Κομφούκιος είχε πει: με τη δύναμη της βούλησης ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του, με τη δύναμη της αγάπης ο άνθρωπος αλλάζει τους άλλους, με τη δύναμη της σκέψης ο άνθρωπος αλλάζει τον κόσμο. Η στιγμή είναι τώρα.

Άλλαξε  συνήθειες

Μαθαίνοντας για τη σημασία του πλανήτη μας και την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, καταλαβαίνεις την ανάγκη αλλαγής συνηθειών. Ανάγκη επιτακτική και άμεση. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Ξεκίνα από τα βασικά, από τα απλά. Ανακύκλωση, κανονικά εν έτει 2019 θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο,- αλλά δεν είναι-, για την πλειοψηφία. Χωρίστε σε δύο διαφορετικές σακούλες τα σκουπίδια σας, μονάχα αυτό αρκεί. Περιβαλλοντική συνείδηση σημαίνει ότι σε νοιάζει τι αποτύπωμα αφήνεις σε αυτόν τον πλανήτη. Πρέπει να σε νοιάζει! Ξεκίνα να φροντίζεις τα λουλούδια σου ή αν δεν έχεις αγόρασε μερικές γλάστρες. Ξέρω δεν έχεις χρόνο και μπορεί να είχες αποτύχει  στο παρελθόν να φροντίσεις έστω και έναν βασιλικό, αλλά βοηθάς τις μέλισσες να φροντίσουν όλους εμάς. Αγόρασε ένα γυάλινο μπουκάλι μειώνοντας έτσι το πλαστικό που χρησιμοποιείς. Σκέψου ότι ένα μπουκαλάκι νερό κάθε μέρα από έναν μόνο άνθρωπο τι όγκο δημιουργεί.

Φυσικά προϊόντα

Δοκίμασε να αλλάξεις κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιείς αντικαθιστώντας τα με φυσικά προϊόντα. Σαμπουάν, ξύλινη οδοντόβουρτσα, vintage ρούχα των γονιών σου και όχι μαζική κατανάλωση ρούχων. Βιολογικής καλλιέργειας φρούτα και λαχανικά. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική σου συνείδηση. Μην ξεκινήσεις με όλα αυτά μαζί, αλλά με τα βασικά, ακόμη και μια μικρή αλλαγή είναι σημαντική για το περιβάλλον μας. Μείωσε τη χρήση του πλαστικού, ξεκίνα από αυτό. Συνείδηση σημαίνει να νιώθεις υπεύθυνος για το μέλλον σου και το παρόν σου, να θες να βοηθήσεις το περιβάλλον, για την αναβάθμιση της δικής σου ποιότητας ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφει τον πλανήτη και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό»,  υπεύθυνη της WWF στη Μεγάλη Βρετανία, Τάνια Στιλ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ίνα Οικονόμη

Μποέμικο και ρομαντικό πνεύμα με αγάπη για τα βιβλία,τα ταξίδια και τις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Ανεξήγητη αγάπη για την φιλοσοφία. "Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα:πως να ξαναγεννηθείς αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη"-Νίτσε

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;