ANIMA: Μια μικρή “Ουτοπία” για τα ζώα

Το σωματείο περίθαλψης άγριων Ζώων ANIMA ομολογώ δεν το γνώριζα. Ακολούθησα τα βήματα μιας πρωτάρας, αναζήτησα πληροφορίες, έψαξα και είδα συγκλονιστικές φωτογραφίες . Και μετά αναρωτήθηκα , ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; ANIMA σημαίνει “ψυχή” και το αποδεικνύουν. Σε μια εποχή που όλα κινούνται γρήγορα, πολλές φορές ανέλπιστα ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για αυτόν τον σύλλογο και για τον αγώνα του για τα ζώα.

Επιμέλεια Συνέντευξης : Άννυ Σκεντέρη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια ήταν η αφορμή να δημιουργηθεί το ANIMA και ποιος είναι ο βασικός σκοπός του σωματείου;

Η ΑΝΙΜΑ δημιουργήθηκε ως σωματείο το 2005, από μια ομάδα ανθρώπων που έφυγε από το ΕΚΠΑΖ Αίγινας μετά από μια σοβαρή κρίση που προέκυψε εκεί. Η ομάδα πλαισιώθηκε από επιστήμονες στο αντικείμενο της περίθαλψης και της προστασίας της φύσης και ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και την άγρια ζωή. Σκοπός , να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα και η λειτουργία του φορέα να εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

Ποιες είναι οι κύριες δράσεις και δραστηριότητες του σωματείου ANIMA ;

Η περίθαλψη κάθε άγριου ζώου από όλη τη χώρα, η ευαισθητοποίηση τω πολιτών σε θέματα φύσης και άγριας ζωής, η περιβαλλοντική αγωγή.

Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη και εθελοντές;

Όλοι όσοι συμμερίζονται τους σκοπούς μας.

ANIMA
Πηγή εικόνας: facebook.com

Συνεργάζεστε με άλλους φορείς;

Με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και, σε θέματα που υπάρχει όφελος για την επίτευξη του έργου μας, με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, την Πυροσβεστική, τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες , το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

ANIMA
ANIMA, Πηγή εικόνας: facebook.com

Περιγράψτε στους αναγνώστες του Maxmag πώς γίνεται η επανένταξη των ζώων στην άγρια φύση;

Κάθε είδος έχει τις ιδιαιτερότητές του ως προς την επανένταξη, με πιο δύσκολη και περίπλοκη τη διαδικασια επανένταξης των νεαρών ζώων. Το προς επανένταξιν άγριο ζώο πρέπει να μπορεί να εξασφαλίσει μόνο του την τροφή του, να μετακινηθεί και συχνά να μεταναστεύσει, να προφυλαχθεί από τους εχθρούς του και να μην είναι εξοικειωμένο με τον άνθρωπο

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία ή μια δύσκολη κατάσταση που έχετε βιώσει έως τώρα;

Κάθε χρόνο οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος είναι πολύ δύσκολοι, με εκατοντάδες εισαγωγές στον Σταθμό και άλλες τόσες ή και περισσότερες κλήσεις από όλη τη χώρα. Είναι η περίοδος της αναπαραγωγής και , όταν αυτή η φάση συμπέσει με καύσωνα ή κάποια άλλη ακραία καιρική συνθήκη, χιλιάδες μωρά πέφτουν από τις φωλιές τους . Πολύ δύσκολη ήταν η περίοδος με την καταστροφική φωτιά στο Μάτι, όπου περιθάλψαμε εκατοντάδες καμένες χελώνες.

ANIMA
ANIMA, Πηγή εικόνας: facebook.com

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή; Συγκριτικά με το παρελθόν, τα πράγματα βελτιώνονται ή χειροτερεύουν;

Η ΑΝΙΜΑ έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα και απήχηση, πολλούς εθελοντές και υποστήριξη από κάποια Ιδρύματα που βοηθούν στο έργο μας. Ομως η πολιτεία εξακολουθεί να μην στηρίζει τέτοιες προσπάθειες

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο έργο σας; Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος;

Δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται σ εμάς, θεωρούμε ότι ναι, οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και όταν τους δίνεται η δυνατότητα να δικαιωθεί η ευαισθησία τους (να βρουν δηλ πού να παραδώσουν ένα τραυματισμένο ζώο ή να έχουν την πληροφορία που ψάχνουν για να προστατεύσουν τη φύση), η ευαισθησία αυτή εδραιώνεται.

ANIMA
ANIMA, Πηγή εικόνας: facebook.com

Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος στο σωματείο και να γίνει εθελοντής;

Αρκεί να καλέσει στα τηλέφωνά μας και να δηλώσει τη διαθεσιμότητά του. Ανάλογα με τις δυνατότητές του θα βρεθεί πάντα ένας τομέας που μπορεί να προσφέρει.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθεί στην Αττική ένα σύγχρονο νοσηλευτήριο άγριων ζώων.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες;

Όλοι πορευόμαστε μαζί σ’ αυτόν τον πλανήτη, άνθρωποι, ζώα, φύση. Η μαζί θα σωθούμε ή μαζί θα χαθούμε…

 

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το ΑΝΙΜΑ στο site τους και στο facebook

 

ANIMA

Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο και ιδρύθηκε το 2005, από ανθρώπους με μακρά εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες και έχει επιστημονική επιτροπή.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό η ΑΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα.

Παραλαμβάνοντας άγρια ζώα από όλη την Ελλάδα περιθάλπει σε ετήσια βάση πάνω από 4.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννυ Σκεντερη

'Όπου πας ,να πηγαίνεις με όλη σου την καρδιά' Κομφούκιος..Την πρώτη φορά που είπα ότι θέλω να γίνω Δημοσιογράφος ,είναι όταν συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει η περιπέτεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;