2 και 1 ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον που σκοπό έχουν να αφυπνίσουν

Η περιβαλλοντική κρίση είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οι επιστήμονες φωνάζουν για τις καταστροφές που έρχονται. Έτσι φώναζαν και παλιά θα πεις, αλλά υπάρχει μια διαφορά πλέον. Τώρα τις βλέπουμε, οι καταστροφές έχουν έρθει στο κατώφλι του σπιτιού μας. Κι εμείς προσπαθούμε να κοιτάξουμε αλλού γιατί μας χαλάει τη θέα. Η διατάραξη της παγκόσμιας οικολογικής ισορροπίας είναι ανεξέλεγκτη. Το καλό είναι ότι μπορούμε έστω και τελευταία στιγμή να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο μέλλον στον πλανήτη. Πολλά είναι τα βιντεάκια, τα βιβλία αλλά και οι ομιλίες που υπάρχουν για να ενισχύσουν την οικολογική συνείδηση. Ο κινηματογράφος είναι επίσης ένας χώρος που δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στο μεγάλο αυτό θέμα. Υπάρχουν τρία ντοκιμαντέρ τα οποία επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε. Έχουν δημιουργηθεί για να δείξουν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, πόσο χρήζει άμεσης κινητοποίησης και πόσο όμορφος είναι ο πλανήτης που ζούμε. Στέλνουν ένα μήνυμα αφύπνισης που μπορεί να φτάσει μακριά. Και πρέπει να φτάσει μακριά. Αν θέλεις να μάθεις κάποια παραπάνω πράγματα. Αν θέλεις να βοηθήσεις τον κόσμο μας. Ή αν θέλεις ένα καλύτερο αύριο για σένα ή τα παιδιά σου. Τότε είναι η ιδανικότερη ψυχαγωγία – ενημέρωση που μπορείς να βρεις.


An inconvenient truth

Το 2006 βγήκε στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ του Ντέιβις Γκουγκενχάϊμ. Αναλύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι μια παρουσίαση των διαλέξεων του Αλ Γκορ με κινηματογραφικό ύφος. Η προσπάθεια του Αλ Γκορ να κινητοποιήσει και να φέρει στο φως τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αξιέπαινη. Παρουσιάζονται ακράδαντα στοιχεία που ενοχλούν μεγάλες κερδοσκοπικές εταιρείες που πλουτίζουν στραγγίζοντας τις αντοχές του πλανήτη. Αναφέρει την καταστροφή με το λιώσιμο των πάγων τις πλημμύρες την ξηρασία αλλά και τα ακόλουθα αυτών από την περιβαλλοντική κρίση. Ο αφανισμός των ειδών αλλά και οι πολλές ασθένειες που ενδεχομένως να προκληθούν λόγο της διατάραξης του πλανήτη είναι μόνο λίγα από αυτά που αναφέρει. Καταπιάνεται με πολλά πράγματα και είναι ένα ιδανικό ντοκιμαντέρ για όλη την οικογένεια. Ο τρόπος που παρουσιάζει τα προβλήματα είναι απλός και κατανοητός ο λόγος του επίσης. Είναι εύκολο να ακολουθήσεις τη σκέψη του, να καταλάβεις τον συλλογισμό και την ανησυχία του.

ντοκιμαντέρ
Πηγή εικόνας: imdb

The 11th hour

Την επόμενη χρονιά μονοπώλησε το ενδιαφέρον στον κόσμο των ντοκιμαντέρ. Το νέο έργο με αφηγητή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται όλα τα σύγχρονα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την καταστροφή της φύσης. Οι εικόνες είναι καθηλωτικές και λίγο τρομακτικές θα έλεγε κανείς. Ενώ όλοι γνωρίζουμε κι έχουμε ακούσει για την περιβαλλοντική κρίση, αν δεν δούμε με τα μάτια μας την καταστροφή δεν μας επηρεάζει συνειδητά. Στη συγκεκριμένη κινηματογραφική προσπάθεια συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες αλλά και δημόσια πρόσωπα του ακτιβισμού. Όπως είναι ο Στίβεν Χόκινς, η Ουανγκάρι Μαατάι, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ αλλά και πολλοί άλλοι. Μια συλλογική προσπάθεια για την αφύπνιση του κόσμου. Κατά την διάρκεια του ντοκιμαντέρ ανάμεσα από τις τρομακτικά καταστροφικές εικόνες και τις ομιλίες των συμμετεχόντων μπορεί να διακρίνει κανείς μια μικρή ελπίδα για τη σωτηρία. Γιατί αυτό που μας δείχνει είναι ότι ακόμα υπάρχει χρόνος να σώσουμε την κατάσταση. Η γη ουρλιάζει για βοήθεια κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την ακούσουμε και να πράξουμε.

ντοκιμαντέρ
Πηγή εικόνας: imdb

Στη φωλιά του χρόνου

Το τρίτο ντοκιμαντέρ είναι ελληνικής παραγωγής. Με αρκετά βραβεία από φεστιβάλ στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Από τον Αλέξανδρο Παπαηλιού και την Χαρά Φράγκου. Το κοινό σημείο με τα παραπάνω ντοκιμαντέρ είναι ότι έχει ως θέμα την οικολογική κατάσταση το διαφορετικό είναι ότι έχει άλλη προσέγγιση του θέματος. Αλλά επίσης διευρύνεται και στα εσωτερικά ελληνικά θέματα που όλους απασχολούν. Οι εικόνες είναι απλά μαγευτικές και το θέμα καθηλωτικό. Τι πραγματικά αξίζει; Όλοι αυτό αναρωτιόμαστε. Τρεις νέοι άνθρωποι λοιπόν σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας ακολουθούν τρεις διαφορετικούς δρόμους για την επιτυχία της ζωής τους. Στη διαδρομή γίνονται πολλές , ανατροπές , σκαλώματα και όμορφα τοπία της Ελλάδας. Όλα συνδυασμένα όμορφα για να σε βάλουν στη διαδικασία να αναλογιστείς κάποια πράγματα. Πως συνδέονται η οικονομία με την κοινωνία και το περιβάλλον; Τι προβλήματα προκαλεί και ποια είναι τελικά η λύση αυτών; Δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτεροι οι πρωταγωνιστές απαντούν στα ερωτήματα και βρίσκουν τις λύσεις που έψαχναν από καιρό. Ίσως και όχι. Πάντα θα υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Μια πραγματικά καλή προσπάθεια από νέους ανθρώπους που σκοπό έχουν να ωθήσουν τον κόσμο στη δημιουργία της καλύτερης εκδοχής του εαυτού τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ντοκιμαντέρ
Πηγή εικόνας: imdb

Θα θέλαμε να κλείσουμε με μια φράση της Μάργκαρετ Μιντ η οποία ήταν πολιτιστική ανθρωπολόγος και η έμπνευση σε πολλά ντοκιμαντέρ:

”Never ever depend on governments or institutions to solve any major problems. All social change comes from the passion of individuals!”


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρια Χουρδάκη

Μάρω απο γιαγιά , Μαρία απο σχολείο , Μάρια απο παρέα. Ακούω και στις τρείς εκδοχές του ονόματος , με μικρή προτίμηση στο Μάρια. Διακοσμήτρια χωρίς να αγαπώ τη διακόσμηση. Γράφω για να με κατανοήσει ο κόσμος , διαβάζω για να τον κατανοήσω κι εγώ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;