Τρεις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Γυναίκα. Για πολλά χρόνια χαρακτηρίζεται ως ασθενές φύλο. Σήμερα κάνουμε λόγο για ισότητα μεταξύ των φύλων, αν και ακόμη, σε ορισμένα μέρη του πλανήτη η λέξη αυτή «παραμένει» άγνωστη. Κι όμως, πολλές γυναίκες με τη δυναμική τους προσωπικότητα, τη θέληση, το θάρρος και την αφοσίωση τους κατάφεραν και διέπρεψαν με τις καινοτόμες ιδέες τους, συμβάλλοντας και εκείνες με τη σειρά τους στην εξέλιξη του κόσμου.  Αμέτρητες κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους, αψηφώντας τα εμπόδια και φυσικά με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν πως ο άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει τα πάντα ανεξαρτήτως ταυτότητας. Μέχρι και σήμερα αποτελούν πηγή έμπνευσης και είναι αξιέπαινες για το έργο τους.

#Νο1: Μαρί Κιουρί

Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο
Πηγή: eleftheriaonline.gr

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC, η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί ήταν η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία. Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1867, πολωνικής καταγωγής και κόρη εκπαιδευτικών. Στα 24 της χρόνια μετακομίζει στο Παρίσι, στο σπίτι της μεγαλύτερης της αδελφής, για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Θετικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόννης. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την υγεία της και μερικά οικονομικά ζητήματα που προέκυψαν, καταφέρνει να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο με πτυχίο μαθηματικών, φυσικής και χημείας. Γιατί ξεχώρισε; Το 1903 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Νόμπελ που δίνεται σε γυναίκα για τη μελέτη της πάνω στη ραδιενέργεια. Μάλιστα έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στη Σορβόννη. 8 χρόνια μετά τιμήθηκε για δεύτερη φορά με το Νόμπελ (Χημείας) για τη μελέτη της πάνω στο ράδιο (σε συνεργασία με το σύζυγό της) και το πολώνιο. Αποτέλεσε με το έργο της την πιο φημισμένη γυναίκα της εποχής της στον επιστημονικό τομέα.

#Νο2: Ρόζα Παρκς

Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο
Πηγή: iSelida.gr

Η ίδια δημοσκόπηση φέρνει στη δεύτερη θέση τη Ρόζα Παρκς, μια Αφροαμερικανίδα, μοδίστρα στο επάγγελμα και ακτιβίστρια. Έμεινε γνωστή στην ιστορία όταν την 1η Δεκέμβρη του 1955 με μια απλή, σήμερα εντελώς αυτονόητη, πράξη πολιτικής ανυπακοής, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό. Αυτή η κίνηση άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του νόμου περί φυλετικού διαχωρισμού, το Νοέμβριο του 1956, μετατρέποντάς την αυτομάτως σε παγκόσμιο σύμβολο κοινωνικού αγώνα. Το 1996 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Σήμερα αναφέρεται ως «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

#Νο3: Σιμόν Ντε Μποβουάρ

Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο
Πηγή: sansimera.gr

Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Υπήρξε σύντροφος του διάσημου υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Γιατί ξεχώρισε; Μέσα από το σύγγραμμά της «Το Δεύτερο Φύλο», το οποίο αποτέλεσε φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών. Έχοντας αποδεχτεί την αρχή ότι η ύπαρξη προηγείται της ουσίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Γυναίκα δε γεννιέται κανείς, αλλά γίνεται». Τιμήθηκε με Βραβείο Γκονκούρ (1954, ένα εκ των σημαντικότερων βραβείων γαλλικής λογοτεχνίας), Κρατικό Βραβείο της Αυστρίας για την Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Βραβείο Ιερουσαλήμ (1975, Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται από την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Ιερουσαλήμ σε συγγραφείς οι οποίοι στο έργο τους ασχολούνται με θέματα όπως η ανθρώπινη ελευθερία, η κοινωνία, η πολιτική και η διακυβέρνηση). Η Μποβουάρ αναμφισβήτητα αποτέλεσε μια από τους μεγαλύτερους Γάλλους στοχαστές στην ανθρώπινη ιστορία.


Πηγές:

Δημοσκόπηση BBC: Ποια είναι η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία (2018)- Thetoc.gr

Η Ρόζα Πάρκς και η συμβολή της στην κοινωνική ισότητα (2017)- Cnn.gr

Rosa Parks (2009)- History.com

Σιμόν Ντε Μποβουάρ- sansimera.gr

Βικιπαίδεια- Μαρί Κιουρί, Ρόζα Πάρκς, Σιμόν Ντε Μποβουάρ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λευκή Καραστατήρα

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;