Fe del Mundo: Η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στο Harvard

Πηγή: thefoldingchairhistory.com

 

Γεννήθηκε στις Φιλιππίνες το 1911 και έμελλε να μείνει στην ιστορία για το σπουδαίο φιλανθρωπικό της έργο και την προσφορά της στην παιδιατρική. Η Fe del Mundo άφησε την τελευταία της πνοή, υπηρετώντας την κάλυψη των αναξιοπαθούντων παιδιών στις Φιλιππίνες.

Η Fe del Mundo γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Φιλιππίνες σε μία πολυμελή οικογένεια και διέθετε 8 αδέρφια. Ο θάνατος τριών αδερφών της, ενόσω ήταν βρέφη, τη σημάδεψε. Η απώλεια της μεγαλύτερης αδερφής της, η οποία πέθανε σε νεαρή ακόμη ηλικία από σκωληκοειδίτιδα, την διαμόρφωσε ανθρωπιστικά και την οδήγησε στον ανιδιοτελή «δρόμο» της ιατρικής.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην ιατρική στο κρατικό πανεπιστήμιο της γενέτειράς της, καθότι αριστούχος του έτους της, έλαβε μία υποτροφία από τον πρόεδρο Manuel Quezon που της εξασφάλιζε την είσοδο σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα των Ηνωμένων πολιτειών. Τότε η Fe del Mundo πήρε την απόφαση να κάνει αίτηση στην ιατρική σχολή του Harvard με σκοπό να επεκτείνει το ακαδημαϊκό της «μονοπάτι». Πράγματι, το Harvard έκανε δεκτή την αίτηση της del Mundo, καθιστώντας τη την πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο. Η Fe del Mundo, αναφέρει χαρακτηριστικά πως είχε γίνει δεκτή σε κοιτώνα του πανεπιστημίου όπου διέμεναν αποκλειστικά άντρες. Ολοκληρώνοντας την ακαδημαϊκή της πορεία, έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1940, στο πεδίο της βακτηριολογίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: upclosed.com

Το μετέπειτα έργο της στον τομέα της ιατρικής αλλά και σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, μαρτυρά ότι η είσοδος της στο Harvard ήταν μόνο η αρχή των επιτευγμάτων της. Μέχρι και τι 1948 ηγούνταν ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στις Φιλιππίνες, το οποίο ιδρύθηκε από το δήμαρχο της Μανίλα, αφότου το οι Ιαπωνικές αρχές έκλεισαν το νοσοκομείο της περιοχής. Επιπλέον, ανέλαβε την έδρα της παιδιατρικής στο Far Eastern University της Μανίλα όπου διακρίθηκε για πρωτοποριακές ερευνητικές εργασίες, στις οποίες στηρίζονται ιατροφαρμακευτικές πρακτικές που εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Fe del Mundo δημοσίευσε πάνω από εκατό άρθρα· αξιοσημείωτη θεωρείται η έρευνα της για τη θεραπεία της διάρροιας, καθώς και η συμβολή της στην εξέλιξη των θερμοκοιτίδων.

Έλαβε πολλά βραβεία για την πολύτιμη προσφορά της. Προκειμένου να συντηρήσει οικονομικά το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας της, πούλησε τα υπάρχοντα και τα περιουσιακά της στοιχεία. Πρωτοπόρος, επιστήμονας και πάνω από όλα φιλάνθρωπος, δικαίως τω λόγω της αποδίδεται της επαναστάτριας στο πεδίο της ιατρικής, αφού μέχρι τα ενενήντα εννέα της έτη, στάθηκε επάξια στο πλευρό των παιδιών, μεριμνώντας για την υγεία και την περίθαλψή τους.

Πηγές

ajc.com

thoughtco.com

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;