Catcalling: όταν το φλερτ σου με τρομοκρατεί

Η λεκτική παρενόχληση στο δρόμο είναι μια ίσως από τις πιο συνηθισμένες μορφές της έμφυλης βίας. Πηγή εικόνας: Talkspace

 

Τετάρτη μεσημέρι. Ήμουν με κάποιες συμφοιτήτριες μου για μεσημεριανό σε ένα μαγαζί κοντά στη σχολή μας. Έρχεται ξαφνικά η φίλη μας που είχε αργήσει, αλαφιασμένη.«Τι έπαθες;» τη ρωτάμε. Και μας είπε. «Όπως ερχόμουν, με έπιασε ένας από το πόδι και μου φώναξε “Θέλω να σε γ***σω”». Επιφωνήματα. Πρώτη αυθόρμητη ερώτηση της ομήγυρης «Έλληνας ή ξένος;». Πολύ σημαντική λεπτομέρεια (!) «Έλληνας.» Δεύτερη ερώτηση. «Και εσύ τι έκανες;» «Άρχισα να τρέχω.»

Και κάπως έτσι άναψε μια συζήτηση για όλα όσα έχουμε ακούσει και ζήσει περπατώντας στο δρόμο. Προσπαθήσαμε να θυμηθούμε ποτέ περίπου ξεκίνησαν να μας φωνάζουν πράγματα στο δρόμο. «Πρέπει να ήταν εκεί γύρω στο λύκειο.» «Όχι, διαφώνησε μια άλλη φίλη μου, ήταν το αργότερο Δευτέρα-Τρίτη γυμνασίου». «Εγώ έμοιαζα πάντα μεγαλύτερη, από τότε που μπήκα στο γυμνάσιο θυμάμαι να μου φωνάζουν» είπε μια τρίτη.

Έπειτα αρχίσαμε τις ιστορίες. Χυδαιότητες από παράθυρα αυτοκινήτων, από μηχανάκια, «κοπλιμέντα», κάθε άλλο παρά ευγενικά, στο δρόμο, στο λεωφορείο, το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ, «Κορίτσια να σας πάμε κάπου;», χουφτώματα, «Κούκλα γυμνάζεσαι;», φαντασιώσεις εξωτερικευμένες για το τι θα ήθελε ο κάθε γλοιώδης, νεαρός ή ηλικιωμένος, άνδρας να κάνει στο σώμα μας. Αλλά γελοία, άλλα χυδαία, αλλά προσβλητικά. Πολλά που μας γέμισαν αγανάκτηση, θυμό. Και φόβο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: Ναι, είσαι μισογύνης

 

Αυτό λοιπόν είναι το catcalling, η παρενόχληση στο δρόμο. Η λεκτική παρενόχληση στο δρόμο είναι μια ίσως από τις πιο τετριμμένες, συνηθισμένες και καθημερινές μορφές της έμφυλης βίας. Και γι’ αυτό είναι η λιγότερη ορατή επειδή ακριβώς είναι τόσο συχνή που την παίρνουμε για κάτι δεδομένο, για κάτι που ουσιαστικά παραβλέπουμε. Είτε πρόκειται για το παλιομοδίτικο «Καλέ ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς σου» είτε για το «θα σε ξεσκίσω μάνα μου», η λεκτική παρενόχληση παραμένει μια βία που όλες ανεξαρτήτως έχουμε υποστεί ή θα υποστούμε με στατιστική βεβαιότητα στη ζωή μας.

Για κάποιους, και μόνο η αναγωγή του catcalling σε κοινωνικό φαινόμενο που συνιστά μορφή έμφυλης βίας φαντάζει μια υπερβολή, μια δαιμονοποίηση του ανδρικού φλερτ.

 

Πηγή εικόνας: “Ναι, είσαι μισογύνης”

 

Είναι αλήθεια ότι το φλερτ είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Αποτελεί μια γοητευτική ιεροτελεστία ανάμεσα σε δύο δυνάμει συντρόφους, που ανάγεται στα αρχαία χρόνια. Το ΦΛΕΡΤ όμως, αυτό που σύμφωνα με τη Wikipedia– «είναι κοινωνική και σεξουαλική συμπεριφορά που συμπεριλαμβάνει προφορική ή γραπτή επικοινωνία καθώς επίσης και τη χρήση της γλώσσας του σώματος, από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο, είτε για να δείξει ενδιαφέρον για βαθύτερη σχέση με ένα άλλο άτομο, είτε γίνεται παιχνιδιάρικα για διασκέδαση». …. «λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε 2 άτομα, γνωστούς, φίλους, συναδέλφους ή άγνωστους που επιθυμούν αμοιβαία να γνωριστούν καλύτερα. Στη λέξη “αμοιβαία” έγκειται και η διαφορά ανάμεσα στο catcalling και το φλερτ. Λέει η κοινωνική ανθρωπολόγος Κέιτ Φόξ :

Το πρόσωπο που φλερτάρει θα στείλει σήματα σεξουαλικής διαθεσιμότητας στο άλλο, και περιμένει να δει ανταπόκριση ως προυπόθεση της συνέχισης του φλερτ.

Δηλαδή το φλερτ για να υφίσταται ως τέτοιο και για να προχωρήσει, πρέπει να πάρει συγκατάθεση. Και δε νομίζω ότι οι φίλες μου ή εγώ ή εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο δώσαμε ποτέ με οποιοδήποτε τρόπο τη συγκατάθεση μας να μας πει εκείνος ο τύπος στο δρόμο καύ**ς ή μουν***α.

Είναι επίσης αλήθεια ότι ζούμε σε μια εποχή όπου ο φεμινισμός και ο αγώνας για ισότητα των φύλων έχει αντικατασταθεί στη συνείδηση πολλών από έναν επικίνδυνο νεοφεμινισμό και έναν μισανδρισμό, που προωθεί την εχθρική και καχύποπτη αντιμετώπιση του ανδρικού φύλου συνολικά. Συγχέουμε συχνά την ισότητα και ισοτιμία των φύλων με μια ενδεχόμενη απάλειψή τους, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν οι ανισότητες.

Ωστόσο, η απαίτηση των γυναικών να κινούνται ελεύθερα στον δημόσιο χώρο, χωρίς να αναγκάζονται να υποστούν απρεπή σχόλια για την εμφάνισή τους, πέρα από το ότι εκφράζει έναν αγνό, κλασσικό φεμινισμό που καμιά σχέση δεν έχει με τη μισανδρία που επιστρατεύουν ως αντεπιχείρημα μερικοί, είναι κι ένα αίτημα βαθύτατα ανθρωπιστικό. Αν ξεχάσουμε την έμφυλη διάκριση, πρόκειται κατ’ουσίαν για την επιθυμία ενός ανθρώπου να δείξουν οι άλλοι άνθρωποι σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά του. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το φαινόμενο του Catcalling στον πυρήνα του, είναι μια προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας.

 

Πηγή εικόνας: Ναι, είσαι μισογύνης.

 

Και όχι, η λύση δεν είναι να προσέχουν οι γυναίκες πως ντύνονται, για να μην προκαλούν, ούτε να γυρίζουν νωρίς σπίτι τους και πάντα με παρέα. Η λύση δεν είναι να προσέχω εγώ το πώς κυκλοφορώ και ποιες ώρες, για να μην ακούσω σχόλια. Η λύση είναι να κρατήσεις εσύ το στόμα σου κλειστό. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πεις στην κόρη σου να προσέχει πώς ντύνεται και να μην κυκλοφορεί τα βράδια, φρόντισε να πεις και στον γιο σου να προσέχει πώς εκφράζεται δημόσια, όταν περνάει μπροστά του μια κοπέλα.

Πηγές:

Λεκτική παρενόχληση

thepressproject.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ολυμπία Γαϊτανίδη

Γεννημένη το 2000 στη Λάρισα, με καταγωγή από Βέροια. Φοιτώ στο πρώτο έτος στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολούμαι με το διάβασμα, τη ζωγραφική, τον εθελοντισμό και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω. Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και κυρίως την εκπαίδευση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;