Βιβλία που έγιναν ταινίες: 10 αποτυχημένες μεταφορές

Βιβλία που έγιναν ταινίες: Η προσαρμογή ενός δημοφιλούς βιβλίου σε μια ταινία είναι μια επικίνδυνη πρόταση. Ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η ταινία, ορισμένοι θα λένε πάντα, “το βιβλίο ήταν καλύτερο.” Μερικές φορές, ακόμη και καλά βιβλία μετατρέπονται σε όχι τόσο καλές ταινίες, πολλές από τις οποίες επίσης δεν τα καταφέρνουν στο box office. Παρακάτω είναι μερικά δημοφιλή βιβλία που αναπτύχθηκαν σε ανεπιτυχείς ταινίες.

βιβλία ταινίες
Πηγή εικόνας: hbomax.com

The Golden Compass (2007)

Πρωταγωνιστές: Nicole KidmanDaniel Craig, Dakota Blue Richards
Σκηνοθεσία: Chris Weitz
Βαθμολογία στο IMDB: 6.1
Trailer:https://youtu.be/LHYoOGfBObU

Η τριλογία “His Dark Materials” του Philip Pullman είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής σειρά φανταστικών μυθιστορημάτων. Ως εκ τούτου, όταν ανακοινώθηκε ότι τα βιβλία του θα μετατραπούν σε ταινίες, υπήρχε ένας ενθουσιασμός από τους θαυμαστές. Το “The Golden Compass” παρουσίαζε μεγάλα ονόματα όπως η Nicole Kidman και ο Daniel Craig, καθώς και πολικές αρκούδες με πανοπλίες. Ενώ η ταινία έφερε μεγάλα κέρδη, σύμφωνα με τα πρότυπα ενός μεγάλου, επικού blockbuster, ήταν για πολλούς ένα flop και μια απογοήτευση ενώ οι κριτικοί της έδωσαν μικτές κριτικές. Τα άλλα δύο βιβλία δεν προσαρμόστηκαν ποτέ σε ταινίες. Δοκίμασαν και πάλι ολόκληρο το “His Dark Materials” ως τηλεοπτική εκπομπή, το οποίο έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλά βραβεία.

βιβλία ταινίες
Πηγή εικόνας: moviefail.com

The Giver (2014)

Πρωταγωνιστές: Brenton ThwaitesJeff BridgesMeryl Streep
Σκηνοθεσία: Phillip Noyce
Βαθμολογία στο IMDB: 6.5
Trailer: https://youtu.be/uxFJvlWqphM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο “The Giver” αποτελεί ένα σημείο εκμάθησης σε σχολεία του εξωτερικού και ως εκ τούτου, όταν τελικά μετατράπηκε σε ταινία, φαινόταν μια υπέροχη ιδέα. Επιπλέον, οι Jeff Bridges και Meryl Streep ήταν πρωταγωνιστές! Ωστόσο, το “The Giver” δεν είχε σημαντική απήχηση στα σινεμά και έμεινε ξεχασμένο στο χρόνο.

Πηγή εικόνας: theverge.com

The Dark Tower (2017)

Πρωταγωνιστές: Idris ElbaMatthew McConaugheyTom Taylor
Σκηνοθεσία: Nikolaj Arcel
Βαθμολογία στο IMDB: 5.6
Trailer: https://youtu.be/GjwfqXTebIY

Υπήρξαν πολλές προσαρμογές για τα βιβλία του Stephen King. Υπήρξαν επιτυχίες, αποτυχίες και επίσης το “The Shining”, το οποίο θεωρείται εμβληματική ταινία ακόμα κι αν δεν άρεσε στον ίδιο τον King. Το ”The Dark Tower” είναι μια εκτεταμένη, κάπως τρελή σειρά βιβλίων και η προσπάθεια να μετατραπεί σε ταινία ήταν ένα δύσκολο έργο. Δεν λειτούργησε, διότι προφανώς δεν μπορούν να μεταφερθούν πολλά πράγματα σε μια ταινία των 95 λεπτών.

βιβλία
Πηγή εικόνας: klcc.org

Ender’s Game (2013)

Πρωταγωνιστές: Harrison Ford, Asa Butterfield,Hailee Steinfeld
Σκηνοθεσία: Gavin Hood
Βαθμολογία στο IMDB: 6.6
Trailer: https://youtu.be/2SRizeR4MmU

Αν και ο συγγραφέας Orson Scott Card αποδείχθηκε προβληματική φιγούρα, το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του “Ender’s Game” είναι πολύ αγαπητό από πολλούς οπαδούς του είδους. Υπήρχε ενθουσιασμός για μια πιθανή έκδοση ταινίας για πολλά χρόνια, και τελικά, συνέβη. Φαίνεται ότι μόνο οι άνθρωποι που αγαπούσαν το βιβλίο ενδιαφέρθηκαν να δουν την ταινία, ωστόσο, και μάλιστα ορισμένοι λάτρεις του βιβλίου πιθανόν να το παρακάμψαν. Παρόλο που ο Harrison Ford συμμετείχε σε αυτό και παρόλο που το “Ender’s Game” είχε προϋπολογισμό περίπου 115 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είχε σπουδαία επιτυχία στο box office.

βιβλία
Πηγή εικόνας: moviemovesme.com

The Lovely Bones (2009)

Πρωταγωνιστές: Rachel Weisz, Mark Wahlberg, Saoirse Ronan
Σκηνοθεσία: Peter Jackson
Βαθμολογία στο IMDB: 6.7
Trailer: https://youtu.be/s9PrQmcV81Y

Παρότι ήταν ένα βιβλίο για ένα δολοφονημένο κορίτσι, το “The Lovely Bones” ήταν ένα τεράστιο best seller. Φαινόταν αναπόφευκτο να μετατραπεί σε ταινία και δεν ήταν απλά μια προσαρμογή όπως συνέβη με άλλα βιβλία. Ο Πίτερ Τζάκσον, ο άνθρωπος πίσω από τις ταινίες «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», ανέλαβε την σκηνοθεσία. Ο Stanley Tucci πήρε υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον Καλύτερο Υποστηρικτή Ηθοποιό, αλλά η ταινία δεν ανταποκρίθηκε στη δημοτικότητα του βιβλίου, καθιστώντας την μια οριακή οικονομική επιτυχία.

Πηγή εικόνας: justwatch.com

The Scarlet Letter (1995)

Πρωταγωνιστές: Demi Moore, Gary Oldman, Robert Duvall
Σκηνοθεσία: Roland Joffé
Βαθμολογία στο IMDB: 5.4
Trailer: https://youtu.be/wzoFrXEdC74

Όταν γίνεται μια προσαρμογή ενός αμερικανικού classic, πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Το να μετατρέψεις το “The Scarlet Letter” σε ένα ερωτικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τη Demi Moore και τον Gary Oldman, μοιάζει με λάθος. Ο Ρότζερ Έμπερτ περιφρόνησε αυτήν την ταινία, αλλά τουλάχιστον την είδε. Η ταινία, η οποία ήταν υποψήφια για επτά χρυσά βατόμουρα, κατάφερε να φέρει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια στο box office.

βιβλία ταινίες
Πηγή εικόνας: vanityfair.com

The Girl on the Train (2016)

Πρωταγωνιστές: Emily Blunt, Haley Bennett, Rebecca Ferguson
Σκηνοθεσία: Tate Taylor
Βαθμολογία στο IMDB: 6.5
Trailer: https://youtu.be/KkoEE1i0CX8

Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι πίσω από το “The Girl on the Train” ήλπιζαν πραγματικά να ανακτήσουν την επιτυχία του “Gone Girl”. Έψαξαν για βιβλία θρίλερ που ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα και στη συνέχεια προσπάθησαν να μετατρέψουν το The Girl on the Train σε μια επιτυχημένη ταινία. Κέρδισε χρήματα, αλλά δεν ήταν έναν success story και δεν έφτασε πουθενά κοντά στην επιτυχία του “Gone Girl”. Επιπλέον, δεν άρεσε καθόλου στους κριτικούς ταινιών.

Πηγή εικόνας: variety.com

Paper Towns (2015)

Πρωταγωνιστές: Nat WolffCara Delevingne, Austin Abrams
Σκηνοθεσία: Jake Schreier
Βαθμολογία στο IMDB: 6.3
Trailer: https://youtu.be/rFGiHm5WMLk

Η προσαρμογή του “The Fault in Our Stars” του John Green ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, οπότε η κινηματογραφική βιομηχανία αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά την τύχη της προσαρμόζοντας ένα πρώιμο βιβλίο από τον συγγραφέα. Σε αντίθεση με το “The Fault in Our Stars”, το “Paper Towns” ήταν απλώς ένα ήπιο χάος. Ήταν μια ταινία με χαμηλό προϋπολογισμό, οπότε κέρδισε χρήματα, με απήχηση κυρίως σε εφήβους που αγαπούν οποιαδήποτε τραγική ρομαντική ιστορία. Το “Paper Towns” έχει βαθμολογία 56 τοις εκατό στις Rotten Tomatoes και στο Metacritic.

βιβλία
Πηγή εικόνας: nytimes.com

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

Πρωταγωνιστές: Benjamin Walker, Rufus SewellDominic Cooper
Σκηνοθεσία: Timur Bekmambetov
Βαθμολογία στο IMDB: 5.9
Trailer: https://youtu.be/wZp7eBStN1U

Το βιβλίο «Abraham Lincoln: Vampire Hunter» ήταν παράξενα επιτυχημένο. Ακολούθησε τα προνόμια του «Pride and Prejudice and Zombies», εκμεταλλευόμενο μια περίεργη, σύντομη στιγμή που τα βιβλία αυτού του είδους μπόρεσαν να συλλάβουν την προσοχή των αναγνωστών. Μέχρι τη στιγμή που βγήκε η κινηματογραφική έκδοση του μυθιστορήματος για τον 16ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που πολεμούσε βαμπίρ, το κοινό είχε ξεπεράσει αυτή την τρέλα της εποχής.

Πηγή εικόνας: netflix.com

The Mortal Instruments: City of Bones” (2013)

Πρωταγωνιστές: Lily Collins, Jamie Campbell Bower,Robert Sheehan
Σκηνοθεσία: Harald Zwart
Βαθμολογία στο IMDB: 5.9
Trailer: https://youtu.be/GHlwRsl2uFk

Λόγω της επιτυχίας των ταινιών όπως τα “The Hunger Games”, ξαφνικά υπήρχαν σειρές βιβλίων που μετατράπηκαν σε δυνητικά franchise ταινιών. Έτσι έχουμε τρεις ταινίες “Maze Runner”. Η προσπάθεια να μετατραπούν τα έξι βιβλία «Mortal Instruments» σε μια σειρά ταινιών, δεν θύμησε και πολύ την επιτυχία των «The Hunger Games». Η πρώτη ταινία, “City of Bones” ήταν μια λιτή προσφορά και τα σχέδια για μια συνέχεια ακυρώθηκαν, όπως και για όλα τα άλλα βιβλία αυτής της σειράς.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αριστείδης Θωμάς

Ονομάζομαι Θωμάς Αριστείδης και σπουδάζω στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαικών Σπουδών, στο ΠΑΜΑΚ. Αποφάσισα να ασχοληθώ ερασιτεχνικά με την αρθρογραφία και να γραψω για θεματα κινηματογράφου, μουσικής και πολιτισμού.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;