Τα παιδικά βιβλία που αξίζει να διαβαστούν από ενήλικες

Ονειρέψου τον κόσμο μέσα από σπουδαίες ιστορίες . Πηγή εικόνας:.clickatlife.gr

Τα παιδικά βιβλία ήταν πάντα ένα ευχάριστο διάλειμμα για τα παιδιά. Σ’ αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία τα παιδικά βιβλία είναι μια διέξοδος από την μονοτονία των σχολικών εγχειριδίων. Οι χρωματιστές εικόνες και η απλή γραφή βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την φαντασία τους, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους και να κατανοήσουν έννοιες με πιο απλό τρόπο. Ακόμα και εμείς οι ενήλικες πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να διαβάσουμε ένα βιβλίο που αποκτήσαμε στην παιδική μας ηλικία. Νιώθουμε την ανάγκη να ξανανιώσουμε όλα εκείνα τα όμορφα συναισθήματα που είχαμε τότε. Είναι μία λύση να ξεφύγουμε από την καθημερινή μας ρουτίνα και να ξαναγίνουμε παιδιά. Στο παρόν άρθρο θα σας παρουσιάσουμε παιδικά βιβλία της κλασσικής και σύγχρονης λογοτεχνίας που αξίζει να διαβαστούν από ενήλικες.

Ο μικρός πρίγκιπας

Ο μικρός πρίγκιπας, το μυθιστόρημα του Antoine De Saint-Exupery είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία που συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Είναι ένα πολυμεταφρασμένο βιβλίο και σίγουρα είναι ένας σταθμός για την παγκόσμια λογοτεχνία. Τα μηνύματα που περνάει «ο μικρός πρίγκιπας» είναι τόσο βαθιά που μας έχει συγκινήσει όλους. Τα ιδεαλιστικά ερωτήματα και οι φιλοσοφικοί στοχασμοί που θέτει «ο μικρός πρίγκιπας» κάνουν το βιβλίο ιδανικό για να διαβαστεί από ενήλικες.

τα παιδικά βιβλία
Ο μικρός πρίγκιπας, το αριστούργημα του Antoine De Saint-Exupery. Πηγή εικόνας: ladylike.gr

Ο μικρός Νικόλας

Οι περιπέτειες του μικρού Νικόλα είναι σειρά παιδικών βιβλίων των Ρενέ Γκοσινί και Ζαν Ζακ Σανπέ. Πρόκειται για τις ιστορίες ενός μικρού χαριτωμένου αγοριού το οποίο ζει με την οικογένεια του στη Γαλλία του ’50 και του ’60. Ο μικρός Νικόλας έχει αγαπηθεί πολύ από το βιβλιόφιλο κοινό. Ακόμα και οι ενήλικες διασκεδάζουν με τις τρέλες του αγοριού διαβάζοντας τες.

τα παιδικά βιβλία
Πηγή εικόνας:bookfriends.gr

Τα ψηλά βουνά

Το μυθιστόρημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1918 και υπήρξε το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στην δημοτική γλώσσα. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου έγραψε για τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών τα οποία αποφάσισαν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιγράφει με χιούμορ τις καθημερινές ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ζώντας την νεανική ανεμελιά. Οι αναγνώστες μαθαίνουν τις έννοιες του αλληλοσεβασμού και της ομαδικότητας. Ακόμα διαβάζουν για τη ζωή στο βουνό, την άγρια φύση, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους που συνοδεύουν την περιοχή.

τα παιδικά βιβλία
Πηγή εικόνας: minoas.gr

Τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα

Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε η πιο αγαπημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, και όχι άδικα! Τα βιβλία της είναι αριστουργηματικά και ειλικρινά δεν ήθελα να τα αφήσω εκτός άρθρου. Ο Τρελαντώνης, ο Μάγκας, Τα μυστικά του βάλτου και πολλά άλλα έχουν διαβαστεί από χιλιάδες παιδιά. Ωστόσο τα βιβλία της έχουν λατρευτεί και από τους ενήλικες αρκεί να αναφέρουμε ότι είναι ιστορικής σημασίας και διδακτικά. Σαφέστατα η Πηνελόπη Δέλτα ήταν μία σπουδαία προσωπικότητα για τα ελληνικά γράμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: talcmag.gr

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Lewis Carol είναι ένα από τα πιο θαυμάσια παιδικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι περιπέτειες της Αλίκης έβαλαν μικρούς και μεγάλους στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας. Το περιβάλλον που βρίσκεται η Αλίκη μέσα από τον μαγικό καθρέφτη είναι περίεργο και γεμάτο με αλλόκοτα πλάσματα. Όταν ήμασταν παιδιά είχαμε ταυτιστεί με τις περιπέτειες της Αλίκης και θέλαμε να γίνουμε φίλοι της. Μεγαλώνοντας έχουμε ακόμα την χαρά να διαβάζουμε ξανά και ξανά τις ιστορίες της Αλίκης με τους απίθανους φίλους της.

Πηγή εικόνας: watchandchill.gr

Τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά

Τι να πει κανείς για τον Ευγένιο Τριβιζά, τον δημοφιλή Έλληνα παραμυθά μικρών και μεγάλων; Τα παιδικά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά κρύβουν μέσα τους ένα μοναδικό συστατικό. Την μαγεία. Τα βιβλία του διαβάζονται από όλους, παιδιά και ενήλικες. Μερικά από τα έργα του Ευγένιου Τριβιζά είναι η Δόνα Τερηδόνα, Ο φαλακρός σκαντζόχοιρος, τα 88 ντολμαδάκια κ.α.

Πηγή εικόνας: bookstore-thermi.gr

Βιβλιογραφία

Σαχανίδης, Γ. (2017). 10 βιβλία που αξίζει να ξαναδιαβάσεις μεγάλος. Ανακτήθηκε από oneman.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 15/4/2021).

Παπακωνσταντίνου, Σ. (2017). 5 παιδικά βιβλία που πρέπει να διαβάσεις ξανά ως ενήλικας. Ανακτήθηκε από yang.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 15/4/2021).

Παπαδοπούλου, Ε. (2019). Βιβλία που διαβάζεις μικρός για να καταλάβεις μεγάλος. Ανακτήθηκε από culturenow.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 15/4/2021).

Κωνσταντή, Ν. (2016). Η ζωή μετά τον «Μικρό Πρίγκιπα»: 13 παιδικά βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάθε «μεγάλος». Ανακτήθηκε από huffingtonpost.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 15/4/2021).

Λέκκα, Φ. (2021). Παιδικό Βιβλίο σημαίνει διασκέδαση και ΟΧΙ καταναγκασμός! Ανακτήθηκε από eleonescamp.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 15/4/2021).

Σούπερ βιβλία για παιδιά (2020). Δημοσιεύθηκε στο in2life.gr/culture/book. (Τελευταία πρόσβαση στις 15/4/2021).

Anda B. (2021). 9 Μοναδικά Ελληνικά παραμύθια. Ανακτήθηκε από ediva.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 15/4/2021).

Κοσκινίδου, Ζ. (2019). Θεωρείς πως είσαι πολύ μεγάλος για να διαβάζεις παιδικά βιβλία; Ανακτήθηκε από kokkinialepou.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 15/4/2021).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;