Κατανόησε τον κόσμο γύρω σου… με ένα βιβλίο

Πηγή: pixabay.com

Διαβάζω για να σκέφτομαι, διαβάζω και για να μην σκέφτομαι. Διαβάζω για να κοιμηθώ, διαβάζω και για να ξυπνάω. Διαβάζω για να ταξιδεύω, διαβάζω και για να κρύβομε. Διαβάζω για να θυμηθώ, διαβάζω και για να ξεχνάω. Όπως είπε και ο Gustave Flaubert το διάβασμα είναι ζωή, έτσι και εμείς διαβάζουμε για να ζήσουμε.

Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια ημέρα βιβλίου (23 Απριλίου), οπότε και παρουσιάζεται ποικιλία βιβλίων που καλύπτουν όχι μόνο την επιστήμη της μετεωρολογίας, αλλά ένα ευρύ φάσμα των περιβαλλοντικών επιστημών. Ευχάριστα βιβλία που αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή τη γεωλογία την κλιματολογία και φυσικά την μετεωρολογία.

Βιβλία για τη Μετεωρολογία & την Κλιματολογία

Περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη της μετεωρολογίας κατέχει η τριλογία του μετεωρολόγου Δημήτρη Ζιακόπουλου Καιρός, Ο Γιός Του Ήλιου Και Της Γης, Τόμος Ι (Η Γνώση), Τόμος ΙΙ (Η Πρόγνωση), Τόμος ΙΙΙ (Ο Έλεγχος). Πρόκειται για βιβλία σωστά και απλά γραμμένα που είναι χρήσιμα όχι μόνο στους φοιτητές των θετικών επιστημών, αλλά και σε όσους αγαπούν τον καιρό.

Η σειρά αυτή αποτελεί σημαντικό βοήθημα στην κατεύθυνση κατανόησης των καιρικών φαινομένων για τους χάρτες καιρού και φυσικά για την καλύτερη κατανόηση των δελτίων καιρού. Επιπλέον, ο τρίτος τόμος αναφέρεται στο πανάρχαιο όνειρο του ανθρώπου να ελέγξει τον καιρό και το κλίμα του πλανήτη.

Ένα ακόμα σπουδαίο βιβλίο που περικλείει όλη την μετεωρολογία στο διάβα των αιώνων είναι του μετεωρολόγου Θοδωρή Κ. Κολυδά Μετεωρολογική Περιπλάνηση < Η ιστορία μιας Πεταλούδας>. Ένα βιβλίο γραμμένο με προσοχή που δεν παραβλέπει καμία ιστορική εξέλιξη σχετικά με την επιστήμη της μετεωρολογίας. Σημαντικά ερωτήματα όπως, γιατί η Μετεωρολογία ως επιστήμη, αναπτύχθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε στασιμότητα στις επιστήμες κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, απαντούνε σε αυτό το βιβλίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο Heaven’s Breath: A Natural History of the Wind (1984) (Μετάφραση: Η Ανάσα του Ουρανού) του Lyall Watson. Αναφέρετε στην ιστορία των ανέμων και πως οι άνεμοι ταξίδεψαν τη ζωή πάνω στον πλανήτη, αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισαν σε σημαντικές μάχες της ιστορίας.

Επιπλέον, το βιβλίο του μετεωρολόγου Θεμιστοκλή Γ. Ιωάννου με τίτλο: Η Ανάσα του Ουρανού, Οδηγός Μετεωρολογίας για όλους, κάνει “καθαρόαιμη” αναφορά στη τεχνική πρόγνωσης του καιρού και στη ροή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Αξίζει να αναφέρω ένα διαδικτυακό βιβλίο (Σύγγραμμα) των καθηγητών μου Πέτρο Κατσαφάδο και Ηλία Μαυροματίδη με τίτλο:  Εισαγωγή στη φυσική της ατμόσφαιρας και την κλιματική αλλαγή. Εδώ παρουσιάζονται οι φυσική νόμοι μέσο μαθηματικών εξισώσεων, ενώ πραγματοποιείτε ανάλυση του επιστημονικού τρόπου μοντελοποίησης της ατμόσφαιρας με σκοπό την πρόγνωση των μεταβολών του καιρού και του κλίματος.

 

Βιβλία για την Κλιματική Αλλαγή & τη Γεωλογία

Το βιβλίο της κας Εμμανουέλας Δούσης, Μικρές Εισαγωγές, Κλιματική Αλλαγή αναφέρεται τόσο στην αλλαγή του κλίματος όσο και στο πολιτικό σκέλος του προβλήματος. Δίνει έγκυρες και σε βάθος πληροφορίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται πολιτικά η υπερθέρμανση του πλανήτη. Με τρόπο απλό αλλά όχι απλουστευτικό το βιβλίο αυτό απαντά σε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Επίσης, ένα ακόμα ενδιαφέρων βιβλίο του κυρίου Ιωάννη Βασιλείου, Κλιματική Αλλαγή, Διαχειρίσιμο πρόβλημα ή αργός θάνατος του πλανήτη;. Με προσέγγιση επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, αναλύεται ο ρόλος της Ε.Ε. έως το 2050 και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Το σύγγραμμα των καθηγητών Λέκκας Σπύρος και Δερμιτζακής Μιχαλής, Διερευνώντας τη Γη, Εισαγωγή στη Γενική Γεωλογία. Ο χαρακτήρας του βιβλίου αυτού είναι η εισαγωγή στη διερεύνηση της Γης και της γεωλογικής της δομής.

Τέλος, το σύγγραμμα των καθηγητών Καρτάλης Κωνσταντίνος και Φείδας Χαράλαμπος Αρχές και Εφαρμογές Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης. Πρόκειται για αναλυτική επεξήγηση θεμάτων όπως η συλλογή και επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων. Δεν απευθύνεται μόνο σε φοιτητές, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει το κόσμο του διαστήματος.

Κάθε βιβλίο μας κάνει πιο δυνατούς. Τα παραπάνω βιβλία προσφέρουν στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά για να κατανοήσει τον καιρό, το κλίμα, τον πολύπλοκο κόσμο μας. Το διάβασμα είναι ζωή, διάβασε για να ζήσεις.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Τελειόφοιτος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;