Γιατί αγαπάμε τα βιβλία; 10+1 βιβλιόφιλοι τηλεοπτικοί χαρακτήρες μας απαντούν!

Τα οφέλη από την ανάγνωση βιβλίων είναι πλέον επιστημονικώς αποδεδειγμένα. Στα βιβλία μπορούν οι άνθρωποι να βρουν συντροφιά, χαλάρωση, πολύτιμες γνώσεις αλλά και σωτήριες συμβουλές. Όλα αυτά όμως επικυρώνονται όχι μόνο από την επιστήμη αλλά και από την τηλεόραση. Δε χωρά αμφιβολία πως κάποια στιγμή προσέξατε εκείνον τον χαρακτήρα με ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία. Ποιοι είναι όμως οι πιο γνωστοί βιβλιόφιλοι τηλεοπτικοί χαρακτήρες και τι το τόσο μαγικό βρίσκουν στα βιβλία;

Tyrion Lannister: Τα βιβλία ακονίζουν το μυαλό

Ένας από τους πλέον αγαπητούς και αξέχαστους χαρακτήρες του Game of Thrones ήταν φυσικά ο Tyrion Lannister. Με το μικρό του ύψος να μην τον ευνοεί στη ζωή του ως αρχοντόπουλο, ο Tyrion κατέφυγε στα βιβλία. Αυτά όμως αποδείχτηκαν όχι μόνο μια διαφυγή από την σκληρή πραγματικότητά του αλλά και ένα πολύτιμο όπλο. Με ποιον τρόπο; Μα φυσικά βοηθώντας τον να αποφύγει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις που σίγουρα, αν δε διάβαζε βιβλία, θα του είχαν κοστίσει… πολύ!

Βιβλία που προτείνει ο Tyrion:

Δε θα τα βρεις στα βιβλιοπωλεία αλλά στον Tyrion άρεσε να διαβάζει ιστορία και ειδικά αναγνώσματα πάνω στους δράκους όπως το «Τhe Dance of the Dragons, A True Telling» γραμμένο από τον Grand Maester Munkun.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tyrion Lannister βιβλία
Πηγή: twimg.com

Alaska Young: Μια διαφυγή από το λαβύρινθο της δυστυχίας

Για την γλυκιά Alaska τα βιβλία στέκονταν παρηγοριά και συμβουλή στα τραύματα του παρελθόντος της καθώς και πρόσκαιρη διαφυγή από αυτά. Ανάμεσα σε εφηβικές σκανταλιές και έρωτες πάντα έβρισκε χρόνο για να βυθιστεί σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Κάθε της επιλογή ήταν μάλιστα προσεγμένη, μιας και τη βλέπουμε είτε να κρατά ένα βιβλίο του Kurt Vonnegut είτε να στοχάζεται μελαγχολικά πάνω στο «Ο στρατηγός μες στο λαβύρινθό του» του Gabriel Garcia Marquez.

Βιβλία που προτείνει η Alaska:

Μα φυσικά το «Ο στρατηγός μες στο λαβύρινθό του» του Gabriel Garcia Marquez. Όσο για τον Kurt Vonnegut τη βλέπουμε να κρατά με χαρά το «Η φωλιά της γάτας».

Alaska Young
Πηγή: hearstapps.com

Joe Goldberg: Το μεγαλείο των βιβλίων είναι αξεπέραστο

Η αγάπη του Joe Goldberg για τα βιβλία τον ωφέλησε. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθειά του να «πλευρίσει» αρκετές από τις κοπέλες που είχε βάλει στο μάτι. Το θέμα είναι πως εκ του αποτελέσματος οι κοπέλες δεν ωφελήθηκαν ιδιαίτερα. Όταν μάλιστα τον ακούς να ισχυρίζεται πως «ένα βιβλίο είναι πολύ ανώτερο από τα χέρια των ανθρώπων που το αγγίζουν γιατί αρκετά απ’ αυτά δεν αξίζουν», τότε αρχίζεις να καταλαβαίνεις.

Βιβλία που προτείνει ο Joe:

O Joe αγαπά κλασικά και μοντέρνα αναγνώσματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα «Θαυμαστός καινούριος κόσμος», «Ο φύλακας στη σίκαλη», «Έγκλημα και τιμωρία», «Ανεμοδαρμένα Ύψη», «Όζμα του Οζ», «Δον Κιχώτης», «Ο γέρος και η θάλασσα», «Ο κόμης του Μοντεκρίστο» αλλά και το «Desperate Characters» της Paula Fox.

βιβλιόφιλοι τηλεοπτικοί χαρακτήρες
Πηγή: altpress.com

Rory Gilmore: Οι βιβλιόφιλοι θα κληρονομήσουν τον κόσμο

«Βλέπεις τα βιβλία; Νιώσε το. Τώρα μύρισέ το. Τίποτα, τίποτα δε μυρίζει σαν αυτό». Τα λόγια αυτά της Rory Gilmore συνοψίζουν ακριβώς το πώς αισθάνεται όποιος αγαπά τα βιβλία. Συγκαταλεγόμενη ανάμεσα στους κορυφαίους βιβλίοφιλους τηλεοπτικούς χαρακτήρες, ακόμη και η μυρωδιά του χαρτιού αποκτά άλλη γλύκα για την Rory. Αρκεί να την δεις να διαβάζει James Joyce, Virginia Wolf, Sylvia Plath ή Ian McEwan.

Βιβλία που προτείνει η Rory:

Η λίστα της Rory υπολογίζεται σε 339 βιβλία, οπότε δύσκολα μπορούμε να τα καταγράψουμε σε μερικές σειρές. Ανάμεσα στις αγαπημένες της αναγνωστικές εμπειρίες μπορούμε να δούμε πάντως βιβλία όπως τον «Οδυσσέα» του James Joyce, την «Εξιλέωση» του Ian McEwan, την «Άννα Καρένινα» του Τολστόι αλλά και την «Αγαπημένη» της Toni Morrison.

Rory Gilmore βιβλία
Πηγή: bookriot.com

Spencer Reid: Τα βιβλία λύνουν εγκλήματα

Όταν έχεις 187 IQ και τη δυνατότητα να διαβάζεις 20.000 λέξεις το λεπτό τότε λογικό να καταβροχθίζεις το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Στο Criminal Minds βλέπουμε λοιπόν τον Spencer Reid να συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, λύνοντας πολλές από τις υποθέσεις της σειράς με τη βοήθεια της λογοτεχνίας.

Βιβλία που προτείνει ο Spencer:

Μπορείτε να διαβάσετε σ’ ένα πρωινό το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι; Ακόμη κι αν δε μπορείτε πάντως ο Spencer το προτείνει ανεπιφύλακτα, όπως και τα άπαντα του Sherlock Holmes, την «Κόλαση» του Δάντη, τις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Ντίκενς καθώς και βιβλία των αγαπημένων του Kurt Vonnegut, Isaac Asimov, Ray Bradbury και Stanislaw Lem.

Spencer Reid
Πηγή: pinimg.com

Alex Dunphy: Ποτέ δεν είσαι μόνος όταν έχεις ένα βιβλίο

Μπορεί οι γονείς της Alex στο Modern Family να ανησυχούν γι’ αυτήν και την κοινωνική της ζωή, αλλά η αλήθεια είναι άλλη. Πώς μπορείς να αισθάνεσαι μόνος όταν έχεις για συντροφιά ένα καλό βιβλίο; Χώρια που σε βοηθάει να κάνεις καινούριες γνωριμίες!

Βιβλία που προτείνει η Alex:

Στη σειρά η Alex απεικονίζεται συχνά να μελετά για κάποιο σχολικό διαγώνισμα, δε λείπουν όμως οι στιγμές που διαβάζει λογοτεχνία. Ανάμεσα στα αγαπημένα της αναγνώσματα ξεχωριστή θέση κατέχουν οι «Μικρές κυρίες» της Luisa May Alcott.

βιβλιόφιλοι τηλεοπτικοί χαρακτήρες
Πηγή: pinimg.com

James “Sawyer” Ford: «Χαμένος» στα βιβλία

Απομονωμένος σε ένα νησί στη μέση του πουθενά είναι ευτύχημα που ο Sawyer κατέληξε με μια αρκετά μεγάλη γκάμα βιβλίων. Μεταφερόμενος σε άλλες καταστάσεις και άλλα μέρη κατάφερνε έτσι να ξεγελά τα βάσανά του. Άλλωστε, το να είσαι «χαμένος» μέσα στα βιβλία δεν είναι καθόλου άσχημο.

Βιβλία που προτείνει ο Sawyer:

Όταν δεν πάλευε για την επιβίωσή του ο Sawyer περνούσε το χρόνο του διαβάζοντας βιβλία. Είτε στην παραλία είτε σε πολυθρόνα χάνεται στον κόσμο βιβλίων όπως τα «Στο λόφο του Γουότερσιπ», «Άνθρωποι και ποντίκια», «Λάνσελοτ» και «Έγκλημα κάτω από τον ήλιο».

Sawyer Lost βιβλία
Πηγή: oprah.com

Lisa Simpson: Τα βιβλία φέρνουν κοντά τους ανθρώπους

Η προφητική σειρά The Simpsons πέρα από το γεγονός ότι έχει αντέξει 30 χρόνια στην τηλεόραση με πρωτοφανή επιτυχία, μας έδωσε την Lisa Simpson. Η μικρή κόρη της οικογενείας Simpson δε χάνει την ευκαιρία να διαβάσει ένα καλό βιβλίο και η βιβλιοθήκη είναι το αγαπημένο της μέρος. Από λογοτεχνικά μέχρι εγχειρίδια αυτοβελτίωσης και επιστημών, η Lisa είναι μια βιβλιοφάγος!

Βιβλία που προτείνει η Lisa:

Μέσα σε 30 χρόνια η Lisa έχει καταβροχθίσει ατελείωτα βιβλία, δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία στο «Ο γυάλινος κώδων» της Sylvia Plath, τη σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ καθώς και στο γραφικό μυθιστόρημα «Φαντάσματα Εφηβείας» του Daniel Clowes.

Lisa Simpson
Πηγή: bookriot.com

Klaus Baudelaire: Ένα καλό βιβλίο μπορεί να σε… σώσει

Τα άτυχα ορφανά Violet, Klaus και Sunny Baudelaire γνώρισαν από πολύ νωρίς την κακία του κόσμου. Στο ταξίδι τους προς την αλήθεια και τη σωτηρία βρήκαν όμως σύμμαχο τα βιβλία. Ειδικά ο Klaus, έχοντας ξεκοκαλίσει ολόκληρη τη βιβλιοθήκη του καμένου αρχοντικού των γονιών τους, πάντοτε έχει έναν άσο στο μανίκι του, τον οποίο κι έχει βρει σε κάποιο βιβλίο.

Βιβλία που προτείνει ο Klaus:

Τα πάντα. Από την «Άννα Καρένινα» μέχρι το πώς να φτιάξεις μια γέφυρα, ένα αεροπλάνο ή ένα αερόστατο.

βιβλιόφιλοι τηλεοπτικοί χαρακτήρες
Πηγή: pressablecdn.com

Poussey Washington & Tasha Jefferson: Βιβλιόφιλοι κρατούμενοι με ελεύθερη ψυχή

Το να βρίσκεσαι κλεισμένος σε μια φυλακή δεν είναι και η καλύτερη εμπειρία του κόσμου. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου καλή. Αν έχεις όμως βιβλία για να διαβάσεις και μια οργανωμένη βιβλιοθήκη για να περνάς την ώρα σου, τότε τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Αυτό φαίνεται να σκέφτονται και οι συγκρατούμενες Poussey και Tasha του Orange is the New Black, ξοδεύοντας αρκετό από τον χρόνο τους κοντά σε φορτωμένα με βιβλία ράφια της φυλακής.

Τι προτείνουν οι Poussey και Tasha:

Με τόση πολλή παρέα στη βιβλιοθήκη οι συγκρατούμενες Poussey και Taystee (Tasha) έφτασαν να μοιράζονται την αγάπη τους για βιβλία όπως τη σειρά «Outlander» και τα Χάρι Πότερ μεταξύ άλλων.

Orange is the New Black βιβλία
Πηγή: bitchmedia.org

 

Εμπιστευτείτε τα βιβλία και να θυμάστε πως…

Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά απόλαυση δεν διαρκεί τόσο πολύ…

Lady Mary Montagu (1689-1762)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;